GeriBeslenme Önerileri Yahniler İçin Karışık Tatlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yahniler İçin Karışık Tatlar

"Safranın sıcaklığı, balığın tatlılığı, zencefilin keskinliği, kişnişin tazeliği... Kendinizi Doğu'nun güzelliklerini kaptırın. İşte, Kırmızı Bibeli ve Kızarmış Bademli Tavuk Yahnisi, Zencefilli Sebze Yahnisi, Ballı ve Limonlu Meyve Yahnisi ve Patlıcan, Zeytin ve Nohutlu Tahinli Kuzu'nun tarifleri."

Kırmızı Bibeli ve Kızarmış Bademli Tavuk Yahnisi
(6 Kişilik)

Malzemeler:
6 kırmızı biber, 1 kg. Domates, 6 parçaya bölünmüş 1 tavuk, 100 gr.soğan, 50 gr. taze zencefil, 1 limon, 50 gr. kekik balı, 75 gr. ayıklanmış badem, kırmızı toz biber, 1tatlı kaşığı toz kimyon, 1 tatlı kaşığı toz rezene, 6 tutam toz safran, 6 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı kişniş, 1 tatlı kaşığı susam tanesi, 10 cl.zeytinyağı, tuz, karabiber.

Hazırlanışı:
* Kırmızı biberleri fırın ızgarasında kabukları kararıncaya kadar yaklaşık yirmi dakika kızartın. Soğumaya bırakın, daha sonra soyun ve çekirdekleri ile beyaz iplikcikleri çıkarın. Etli kısmını kayışlar halinde kesin ve akan suyu saklayın.
* Domatesleri on dakika haşlayın, soğumaya bırakın ve çekirdeklerini çıkararak etli kısımlarını saklayın. Göbeklerini çıkarın.
* Tavuk parçalarının derilerini çıkarın. Soğanları soyun ve ince ince doğrayın. Zencefili soyun ve doğrayın. Limonu yıkayın, kurulayın ve kabuğunu bir kabın içine rendeleyin. Limonu ikiye bölün, suyunu sıkın ve kabın içine bir çorba kaşığı kadarını dökün. Balı ekleyin ve limon suyuyla karıştırın.
* Bir tencerede bademleri zeytinyağıyla kızartın ve bir kenarda saklayın. Tavuk parçalarını bademlerin yağında kızartın. Tavuğu bir kenarda saklayın. Soğanları, kırmızı toz biberi, zencefili, kimyonu, rezeneyi, safranı tencereye koyun. Tuz ve karabiber dökün. Soğanlar sarardığı zaman domatesleri ekleyin. Beş dakika koyulaştırın, daha sonra kırmızı biberlei ve sarımsak dişlerini ekleyin. Karıştırın ve tavuğu tencereye koyun. Limonu bala bulayın ve kapağını kapatarak bir saat on beş dakika ara sıra karıştıraral kısık ateşte pişirin.
* Tavuk piştiği zaman suyu yoğunlaştırmak için pişirmeye yüksek ateşte birkaç dakika daha devam edin. Kişnişi, bademleri ekleyin ve karıştırın. Susam taneleri serpiştirin ve sıcak servis yapın.

Zencefilli Sebze Yahnisi
(6 Kişilik)

Malzemeler:
1 kg. Taze bakla, 500 gr. taze bezelye tanesi, 3 küçük dolmalık kabak, 6 taze soğan, 6 küçük patates, 6 küçük enginar, 200 gr. kuşkonmaz, 1 limon turşusu, 75 gr. taze zencefil, 10 cl. Zeytinyağı, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı kişniş, tuz karabiber.

Hazırlanışı:
* Bezelye tanelerini ve baklaları ayıklayın. Dolmalık kabakları uzunlamasına daha sonra da enlemesine ikiye bölün. Soğanları yeşil saplarından bir parça saklayarak doğrayın. Patatesleri ikiye bölün. Enginarları ikiye bölün.
* Limon turşusunu yıkayın ve ince ince doğrayın. Zencefili soyun ve ince kabuklar halinde kesin.
* Limon turşusu ve zencefili zeytinyağı ile birlikte bir tenereye koyun. Tuz ve karabiber dökün. 10 cl. Su ekleyin ve kaynatın. Enginarları tencerenin dibine yerleştirin ve üstüne patatesleri koyun. Kuşkonmazı, diğer sebzeleri ekleyin ve kaynatın. Kapağı kapatın ve kırk beş dakika kısık ateşte pişirin.
* Bu sürenin sonunda limon suyunu ve kişnişi ekleyin. Birkaç dakika hafifçe karıştırın ve sıcak olarak servis yapın.

Ballı ve Limonlu Meyve Yahnisi
(6 Kişilik)

Malzemeler:
1 limon, 150 gr. kekik balı, 50 gr. yağ, 1 vanilya çubuğu, 1 tarçın çubuğu, 50 gr. zencefil, 1 kavun, 6 kırmızı erik, 2 armut, 75 gr. kabukları çıkarılmış antep fıstığı.

Hazırlanışı:
* Limonu yıkayın, kurulayın ve kabuğunu uzun şeritler halinde rendeleyin. Limonu ikiye bölün ve sıkın. Suyunu bir tencereye dökün. Rendelenmiş limon kabuğunu, balı, baharatları ekleyin ve kaynatın.
* Kavunu ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın, daha sonra dörde bölün ve kabuğunu çıkarın. Erikleri yıkayın, ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Armutları soyun, altı parçaya bölün ve göbeğini çıkarın.
* Meyveleri bal şurubunun içine yatırın, hafifçe karıştırın, kapağını kapatın ve yarım saat pişirin. Meyveler piştiği zaman suyunu süzün ve şurubumsu bir su elde edene kadar yoğunlaştırın. Meyveleri bu suya bulayın.
* Sıcak ya da ılık servis yapın ve üzerine antep fıstığı serpiştirin.

Patlıcan, Zeytin ve Nohutlu Tahinli Kuzu
(6 Kişilik)

Malzemeler:
300 gr. nohut, 6 kuzu budu, 500 gr. soyulmuş ve dilimlenmiş soğan, 2 diş kıyılmış sarımsak, 2 adet defne yaprağı, 2 çay kaşığı kimyon, zencefil, tarçın, kişniş, nane, 2 adet limon, 3 çorba kaşığı siyah zeytin, 4 adet iri patlıcan, 10 cl. Zeytinyağı, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı:
* Bir gece öncesinden nohutları soğuk su ile ıslatın. Ertesi gün nohutları süzün. Ardından yine soğuk suya koyarak tencerede bir saat kaynatın.
* Kuzu butlarını yıkayın ve kaynamış tuzlu suda 5 dakika bekleterek beyazlamalarını sağlayın. Ardından süzün, tekrar suyla çalkalayın ve kurulayın.
* Kuzu butlarını derin bir tencerede sıvı yağla sararıncaya kadar ateşte pişirin. Tencereden çıkarın.
* Kuzu butlarını çıkardığımız tencereye soğanları, sarmısağı, defne yapraklarını, kimyonu, zencefili, tarçını ve kişnişi koyup tuz ve karabiberi de ekleyip sararıncaya kadar ateşte pişirin.
* Eti tencereye geri koyun. 10 cl. Su ile birlikte nane ve yeniden kişniş ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve bir buçuk saat kısık ateşte pişirin.
* Limonları dörde bölün, zeytinleri yıkayın. Patlıcanları parmak büyüklüğünde kesin.
* Bir buçuk saatlik pişirmenin sonunda zeytinleri, limonları, patlıcanları ve bir gece önce ıslattığınız nohutları da ekleyin. Bir saat daha kısık ateşte pişirin.
* Kalan nane ve kişnişi tencereye ekleyip birkaç dakika karıştırın ve hemen servis edin.

False