Yağ yemeden yağ yakamazsınız!

Güncelleme Tarihi:

Yağ yemeden yağ yakamazsınız
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 15:11

Kilo vermeye çalışırken yağı tamamen sıfırlamak doğru değil. Çünkü bedenimizin yağa da ihtiyacı var. Yani zayıflamak için yağ tüketmelisiniz.

Haberin Devamı

Vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulmak ve kilo vermek için yağı azaltmak yeterli değil. Mutlaka sebze, meyve ve lif miktarının artırılması gerekiyor. Tuz sınırlaması da önemli. Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağ alımı da dengelenmeli. Şişmanlık basitçe, “Vücudumuzdaki yağ miktarının artması” şeklinde tanımlanıyor. Ancak vücudumuz sadece yağ tüketiminin aşırı olması sebebiyle yağ depolamıyor.

İhtiyacımızdan fazla yediğimiz her besinin fazlası yağ olarak depolanıyor, bunun için o besinin içinde yağ olması fark etmiyor.

Fazladan yediğiniz ekmek, leblebi, elma ve sebze de yağ olarak depolanıyor. Vücuttaki karbonhidrat deposu, acil ihtiyaç halinde beyne yakıt gönderiyor. Ama asıl enerji deposu, yağlar. Bu yüzden kilo verme programlarında günlük diyette karbonhidrat ve proteinle ölçülü miktarda yağ mutlaka yer almalı. Araştırmalara göre sağlıklı kilo vermenin en iyi yolu, besinler arasında denge sağlarken özellikle sebze ve meyveye geniş yer verip lif miktarını mümkün olduğunca yükseltmek.
 
Yağ yakmanın en iyi yolu

Haberin Devamı

Yağsız bir diyet uygulamayın çünkü içinde yağ bulunan fosfolipitler, beyin ve sinir dokuları için elzem. Yani bu seçim, sağlık açısından doğru değil. Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önlüyor. Kış aylarında yağlı olan bireyler zayıf olanlara göre daha az üşüyor ve daha çok terliyor. Yağ, organları çevrele-yerek dış etkenlerden koruyor. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için ortamda yağ olması gerekiyor. Yağ, gıdaların uzun süre midede kalarak midenin boşalmasını geciktiriyor ve tokluk hissi veriyor.

Yağ yakımında mucizevi etki arıyorsanız, efsanevi formüllerin peşindeyseniz hemen vazgeçin. Yağ yakmak için üç basit kural var:

* İyi bir kas kütlesi (yani egzersiz)
* Dengeli diyet (içinde yağ, protein ve karbonhidrat olan)
* Öğün sıklığı (üç saatten fazla aç kalmamanızı sağlayacak ufak 5-6 öğün tüketin)

Vücuda alınan yağın genellikle yarısı, yiyeceklerin bileşiminde oluyor ve görünmüyor. Örneğin süt, peynir ve et gibi gıdaların içindeki yağlar dışarıdan bakıldığında görünmez. Eğer az yağlı beslenmek istiyorsanız hayvansal ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edin.



En faydalılarını unutmayın!


Beslenmenizde doymuş yağı azaltıp doymamış yağı artırın. Bunun için yukarıdaki listeye göz atın; balık, zeytinyağı, bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz ve keten tohumundaki yağlar vücuda yararlı.

Haberin Devamı

Yağ dengesi nasıl sağlanmalı?

Sıcak sebze yemeklerinde, fındık ve bitkisel sıvı yağları birlikte kullanın. Salata ve soğuk sebzeye, zeytinyağı ekleyin. Pilav ve makarna yaparken sıcak sebze yemeğindeki karışım tercin edin. Eğer çok seviyorsanız, biraz da bitkisel margarin kullanabilirsiniz.

Haftada iki kez

Omega-3 yağ asitlerini artırmak için haftada 2-3 gün balık ve ceviz tüketin. Depresyon, dikkat eksikliği, yorgunluk ve alzheimer gibi hastalıklarla mücadelede, omega-3 yağlarının önemi büyük.

Kas ve su kaybetmeyin!

Her gün aşağıdaki besinlerden tüketin (miktarlar örnek olarak verildi)

* 1-2 bardak süt veya yoğurt
* 4-5 parça et, balık ya da köfte
* 5-6 dilim ekmek (2 yemek kaşığı pilav veya 1 kepçe çorba, 1 dilim ekmek sayılır)
* 1 tabak sebze
* 2-3 porsiyon meyve
* Salatada 1 tatlı kaşığı ve sebzede 1 kg. için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* Kahvaltıda 5 zeytin veya domates üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
* 3 ceviz, 10 badem veya 10 fındık
* 1-2 dilim peynir
* Baklagiller, haftada 1-2 defa mutlaka tüketilmeli.

Haberin Devamı

Asıl anlatmak istediğim, dengeli bir diyette hangi besin gruplarının yer alması gerektiği. Her gün mutlaka tüm besin gruplarından tüketin. Yağı çok sınırlandırılmış diyet uygulamak; cilt, saç ve hormon sorunlarını yanı sıra vitamin eksikliğine yol açabilir. Öğrenme ve hafıza gücü için de yağ asitleri önemli.

Kaynak:
Milliyet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!