Güncelleme Tarihi:
Yaban mersini yenilebilen, lacivert renge sahip bir meyvedir. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan yaban mersinin ekimi ve yetiştirilmesi özel olarak yapılmaktadır. Yaban mersinin zamanlarını iyi bilmek ve yetiştirilmesi konusunda bilgili kişilerden mutlaka yardım alınması gerekmektedir.
Yaban Mersini Tohumu Nedir?
Yaban mersini tohumu, bitkinin yetiştirilmesi için gerekli olan hammaddedir. Tohumlarının muhafaza edilmesi ve ekim zamanında toprağa dikilerek sağlıklı bir şekilde büyümesi ile hasat zamanı beklenmektedir.
Yaban Mersini Tohumu Nasıl Olur?
Yaban mersini tohumu, siyah küçük yapılara sahip olan bir görüntüdedir. Bazı tohumlar beyaz olsa da hakiki yaban mersini tohumu yuvarlak ve siyah renktedir.
Yaban Mersini Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Yaban mersini tohumu, meyvelerin içindeki çekirdeklerden elde edilir. Yaban mersini meyvesinin tohumu ziraatçilerden temin edilebileceği gibi direk olarak ağaçtan toplanan meyvelerden de elde edilebilmektedir. Kurutulmasına gerek yoktur.
Yaban mersini Tohumu Nasıl Ekilir ve Dikilir?
Yaban mersini tohumunun ekiminde sıra oldukça önemlidir. Toprağın yaklaşık 10 - 20 cm derinliğine gömülen yaban mersini tohumunun dilim aralıkları 30 - 40 cm kadar olmalıdır. Kökü saldığı dönemlerde birbirine karışmaması için özellikle dikim sırasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yaban mersini tohumu bahçelerde ilkbahar ve yaz aylarında evlerde saksı dikimi için yılın her mevsiminde dikilebilir.
Yaban Mersini Tohumu Kan Günde Çimlenir?
Yaban mersini tohumu çimlenmeye 4 ila 8 gün arasında başlar. Bu dönemde yaban mersini toprağının rahat bırakılması çapalanmaması ve eşelenmemesi gerekmektedir. Çimlenmenin gözlemlendiği anda sulama aralıkları da daha düzenli yapılması gerekir.
Yaban Mersini Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Yaban mersini fazla nemli ortamları sevmeyen bir bitkidir. Daha çok kuru asidik topraklarda yetişir. Sulamadan ziyade gübreleme yaban mersini için ideal olandır. İklim şartlarına göre birer veya ikişer gün arayla köklerine su verilmesi yeterli olabilir. Köklerin fazla nemlendirilmemesi sağlıklı bir büyüme için oldukça önemlidir. Bu nedenle suyun miktarı son derece önemlidir.
Yaban mersini Tohumu Nasıl Saklanır?
Yaban mersini tohumu da bitkisi gibi fazla nemli ortamları sevmez bu nedenle de kuru ve ılık bir ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra tohumların fazla kurumadan toprağa verilmesi gerekmektedir.