Yaban Mersini Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Yaban Mersini Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Güncelleme Tarihi:

Yaban Mersini Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir Yaban Mersini Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 17:13

Yaban mersini son günlerde oldukça popüler besinler arasında yer alıyor. Sağlık açısından faydaları öğrenildikçe tüketimi artıyor ve yaban mersini yetiştiriciliği de popüler hale geliyor. Yaban mersini fidanı nasıl ve ne zaman dikilir de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Yaban mersini fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Yaban mersini fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Yaban mersini diğer bilinen adıyla ayı üzümü fundagiller ailesine aittir. Anavatanı Kuzey Yarımküre olan meyveleri üzüme benzer olan ılıman iklimlerde kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir.

Yaban Mersini Fidanı Nedir?

Yaban mersini fidanı yetiştiricilik yapmak isteyenler için tohumdan üretilerek hazırlanmış fidanlardır. Bahçe, teras gibi alanlarda bu sağlıklı meyveyi yetiştirmek isteyenlerde yaban mersini fidanı tercih etmelidir.

Yaban Mersini Fidanı Nasıl Dikilir?

Tüplü fidan dikimi yapılacaksa her mevsim dikim yapılabilir. Tüplü fidan dikilmeden önce uygun bir çukur açılarak fidanın köklerinin olduğu kısımdaki toprak fazla dağıtılmadan hafifçe yumuşatılmalıdır. Sonrasında açılan çukura yerleştirilen fidanın etrafı doldurulur ve can suyu verilir.

Açık köklü fidanlar tercih edilmişse uygun mevsimde dikimi yapılmalıdır. Dikilecek yaban mersini fidanının durumuna, kök yapısını uygun dikim çukurlarının açılması önemlidir. Fidan yerleştirildikten sonra etrafı toprakla doldurulur, sıkıştırılır ve can suyu verilir.

Yaban Mersini Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Yaban mersini fidanı tüplü ise her mevsim dikimi uygundur. Açık köklü fidanları için Kasım ayından başlayarak Nisan ayına kadar dikilmesi uygun aylardır.

Yaban Mersini Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bakımı kolay bitkiler arasındadır. Fidanın dibinde büyüyen yabani otların temizlenmesi önemlidir. Yaban mersini fidanı nemli toprakları sever. Bakımında önemli noktalardan biri sulamadır. Kesinlikle suni gübre kullanılmamalıdır. Yaban mersini fidanı için organik gübre kullanılması uygundur.

Yaban Mersini Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Tohumdan yetişen bir yaban mersini fidanı 4 ila 5 yaşlarına geldiğinde meyve vermeye başlamaktadır. Fidan dikiminde biraz gelişmiş fidanları tercih ederseniz meyve almanız daha hızlı olacaktır.

Yaban Mersini Yetiştirmenin Püf Noktaları

Yaban mersini yetiştirilmesi kolay sayılan bitkilerden biridir. Bazı ufak detaylara dikkat edilirse daha kolay hale gelebilmektedir. Yaban mersini fidanı;

Haberin Devamı

-Nemli toprakları sever.
-Rüzgardan hoşlanmaz. Fidan ekiminde fidana destek olacak bir sopaya bağlanması rüzgardan daha az etkilenmesini sağlayacaktır.
-Yaban mersini fidanı için suni gübre kullanılmaz.

Haberin Devamı

Yaban Mersini Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Yaban mersini fidanlarında tüplü, açık köklü gibi farklı fidan çeşitlerine rastlanmaktadır. Bir fidanın yaşı da fiyatlarını etkilemektedir. Yaban mersini fidanı ortalama fiyatları için seçilen fidanın verdiği meyve cinsi, yaşı, fidanın tüplü ya da açık köklü olması değişikliklere neden olmaktadır.

Yaban Mersini Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Yaban mersini fidanında farklı çeşitlere rastlamak mümkündür. Bu fark meyvenin cinsi ile ilgili olarak oluşmaktadır. Kısa çalı, uzun çalı, kadife yapraklı gibi bazı çeşitlerine rastlanmaktadır. Yetiştiricilikte ise genellikle tercih edilen uzun çalı formunda yaban mersini fidanlarıdır.

Yaban Mersini Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Yaban mersini çoğaltma genel olarak çelikle yapılmaktadır. Yaban mersini aşılama, sürgünle, tohumla, doku kültürü kullanılarak da çoğaltılabilir. Fakat son zamanda kullanılan tek yöntem neredeyse sert ve yumuşak çelikle çoğaltmadır.

Yaban Mersini Fidanı Ne Zaman Budanır?

Yaban mersini fidanları için budama her ilkbaharda yapılmalıdır. Budama üst kısımdan yani boydan yapılmalıdır. Kuruyan dallar ise budama sırasında mutlaka temizlenmelidir.

Yaban Mersini Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Yetiştiricilik yapılan diğer ülke örneklemelerine bakıldığında yaban mersini fidanları ara mesafeleri 120-150 cm., sıra araları ise 250-300 santim arası olmalıdır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!