Güncelleme Tarihi:
Sağlık
Belinizi Ölçün (15 Saniye)
Sağlığınızı kontrol altında tutmanın yollarından biri de, belinizi ölçmekten geçiyor. Yılda birkaç kez yapacağınız bu ölçümler, size sağlığınız konusunda bilgi verecek. Belinizi her ölçtüğünüzde biraz daha kalınlaştığını görüyorsanız, bazı hastalıklar sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Uzmanlar 25-35 yaş arasında bir kadının belinin ortalama 80 cm olması gerektiğini söylüyor. Şişman ve kısa boylu olan kişiler, günlük aktivitelerde daha çok zorlanıyor ve sırt ağrısı problemini daha sık yaşıyorlar. Mezureniz 85 cm ve yukarısını gösteriyorsa, ciddi anlamda diyabet, yüksek kan şekeri, kireçlenme, safra taşı, kalp krizi ve yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
Nefes alma egzersizi (30 saniye)
İtalyanlar'ın kalp hastaları üzerinde yaptığı ve dakikadaki solunum sayısının 13.4'ten 6'ya düşüren solunum çalışmaları, kandaki oksijen seviyesinin yükseldiği ve daha az nefesle daha uzun süre egzersiz yapabilme imkanının olduğunu gösteriyor. Nefes alışınızı geliştirmek için, düz bir şekilde oturun ve karnınızdan nefes alın. Ağzınızı kapatın ve burnunuzdan içeri çekin. 7'ye kadar sayarak soluğunuzu tutun ve sonra dışarı verin. Bunu 4 kez tekrarlayın.
Diş fırçanızı kontrol edin (10 saniye)
Diş fırçanızı her 3-4 ayda bir değiştirmeniz ya da kılları eskimeye kıvrılmaya başladığında yenilemeniz gerekiyor. Eskimiş ve değiştirilmeyen diş fırçaları, diş sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.
Araba koltuğunuzu ayarlayın (20 saniye)
Hava yastığından yaralanma olasılığını azaltmak için araba koltuğunuzu ayarlamayı ihmal etmeyin. Sırtınız rahat edecek şekilde, koltuğunuzu kaydırın. Sonra koltuğunuzun arka kısmının eğikliğini ayarlayın. Hava yastığının, başınız yerine göğsünüz doğrultusunda olduğundan emin olun.
İlaçlarınızı ihmal etmeyin (50 saniye)
Yurtdışına seyahat ediyor ve sıklıkla reçeteli ilaçlar alıyorsanız; özellikle yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığınız varsa, ilaçlarınızı sürekli yanınızda taşımanız gerekiyor.
Yatağınızı kontrol edin (1 dakika 10 saniye)
Sırt ağrılarınızın nedeni, eskimiş yatağınız olabilir. Bu nedenle yılda birkaç kez yatağınızı kontrol etmenin faydası var: Yatağınızın çarşafını çıkarın ve yüzeyini kontrol edin. Aşınmış kumaşlar ya da esnekliğini kaybetmiş yaylar, sırt ağrınızn nedeni olabilir. Kendinize şu soruları sorun: Son zamanlarda deliksiz uyuyabiliyor musunuz? İyi bir gece uykusundan sonra tutulmuş ve ağrılı bir şekilde mi uyanıyorsunuz? Bu soruların ikisinden birine cevabınız evet ise, yeni bir yatağa ihtiyacınız var.
Vücudunuzu esnetin (2 dakika)
Sağ ayağınızı düz bir şekilde uzatarak, yere oturun. Sol bacağınızı içe doğru kıvırın ve ayağınızı, sağ bacağınızın iç kısmına koyun. Bu pozisyonda, bacaklarınız 4 rakamına benzer bir şekil alır. Bu pozisyondayken, sağ elinizle sağ ayak bileğinize ya da sağ ayak baş parmağınıza dokunmaya çalışın. 30 saniye kadar bu şekilde kalın sonra ayak değiştirerek aynı hareketi tekrarlayın. Bu hareket sağ baldırınızı, diz arkasında bulunan kirişleri, kalçanızı, dizinizi, omuzlarınızı, kollarınızı ve kol bileklerinizi çalıştırır.
Kısa mesafeli yürüyüş (2 dakika)
Aerobik egzersizindeki yararı sağlamak için maratonda gibi koşmak zorunda değilsiniz. Televizyon izleyerek harcadığınız zamanı, kırlarda uzun yürüyüşlere çıkarak değerlendirebilirsiniz. Böylece hem kalori kaybeder hem de rahatlarsınız.
Kaslarınızı sıkıştırın (1 dakika)
Spor salonuna gitmeye vaktiniz mi yok? Evde 20 kere mekik çekerek ya da dumbell'larla çalışarak telafi edebilirsiniz. Aerobik egzersizindeki gibi bir fayda sağlayamazsınız belki ama; baskı, kollarınızın, sırtınızın, omuzlarınızın ve göğsünüzün esnemesine yardımcı olur.
Eczacınızı dinleyin (2 dakika)
İlaç reçetelerine aykırı kullanım ya da aşırı doz, kimi zaman ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle, ilaçların yan etkilerini, hangi ilaçlarla karıştırılmaması ya da diğer ilaçlarla birlikte alındığında neler olabileceğini eczacınıza sorun. Eczacınız, söz konusu risklere karşı sizi uyaracak ve daha bilinçli kullanmanızı sağlayacaktır.
Yemek
Soya tozu ekleyin (10 saniye)
Yediğiniz her şeye – ne olursa olsun – biraz soya sosu ekleyin. Siz tadını bile almazsınız ama; vücudunuz soyanın üstün faydalarından çok güzel yararlanır. Uzmanlar, haftada 2 porsiyon soya yemenin; kalp hastalıkları ve kanser gibi ciddi rahatsızlıkları önlemede etkin olduğu görüşündeler.
Sebzelerinizi buzdolabına koyun (30 saniye)
30 saniye : 4-5 derece (ideal buzdolabı derecesi) arasında depolanan sebzelerde, bakterilerin üreme ya da çoğalma ihtimali bulunmuyor. Bu nedenle, karnabahar ve turp gibi taze satın alınan sebzeleri, eve gelir gelmez zaman kaybetmeden buzdolabına yerleştirin.
Muz yiyin (45 saniye)
Bir muz ortalama 650 mg potasyum içeriyor. Uzmanlar böbrek hastalarına muz tüketimini önermediklerini belirtiyor.
Bir avuç badem (10 saniye)
E vitamini açısından zengin olan badem, prostat tümörü hücrelerinin gelişimini engelliyor.
Karışık meyve suyu (20 saniye)
Günlük enerji ihtiyacınızı, yemeklerde içeceğiniz karışık meyve suyuyla karşılayabilirsiniz. Vitamin açısından zengin olan meyve suyu, vücut direncinizin artmasına da yardımcı olur.
Bir parça siyah çikolata (55 saniye)
Çikolata, fenollerle kaplıdır. Bu maddeler, kalp krizini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca siyah çikolata kalori açısından da düşüktür. Sütlü çikolatada daha fazla kalori ve kolestrol vardır. Ayrıca kalp hastalığı riskini artırıcı doymuş yağ oranı daha yüksektir.
Yemeklerinize baharat koyun (20 saniye)
Kıyma gibi çiğ ete baharat atmanız, bakterilerin üremesini engeller. Bu da bazı hastalıklara yakalanmanızı önler. Karanfil, hamburger etinin etkisine karşı iyi bir baharattır, sarımsak ise lezzet katar ve tansiyonunuzu düşürür.
Salatalıklı sandviç yapın (1 dakika 5 saniye)
Soyulmadan dilimlenmiş salatalık, 2 parça su teresi ve biraz mayonez. Hazırlayacağınız bu sandviç, sizin sadece açlığınızı bastırmayacak aynı zamanda günlük ihtiyacınız olan A vitaminini de karşılayacak. Ayrıca salatalık kokusu; ruhsal açıdan motive eder, korku seviyenizi azaltır ve nabız atışınızı düşürür.
Bir fincan sütlü çay (1 dakika 5 saniye)
Bu, cilt kanseri riskine karşı sizi korur. Uzmanlar midenizi korumal için kahvaltıda çayınızın yarısına süt eklemenizin daha sağlıklı olduğuna dikkat çekiyor.
Bir kase tahıl (2 dakika)
E vitamini ve protein açısından zengin olan tahıllar, vücudunuzu korur. Özellikle bağırsak tembelliği olanlar için tahıl ideal bir besin.