Güncelleme Tarihi:
Türk ve İslam mutfağının geleneksel yemek kültüründe yer alan ve bazı özel günlerde hazırlanan aşurenin, içinde bulunan vitaminler, mineraller ve protein nedeniyle özellikle çocuklar için önemli bir besin kaynağı olduğu bildirildi. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, yaptığı açıklamada, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure Günü'nde evlerde hazırlanan aşure çorbasının, Türk mutfağının önemli damak tatları arasında yer aldığını söyledi. Aşure günlerinde birçok ev kadınının aşure hazırlayarak, komşu ve dostlarına ikram ettiğini belirten Çelebi, şöyle dedi: "Aşure gününde birçok peygamberin hayatında önemli ve olumlu olaylar olduğuna inanılır. Bu günde, peygamberlerin ve onlara inananların çok büyük sıkıntılardan, zulümlerden, baskılardan kurtulduğuna inanılır. Bu nedenle de aşure günlerinde her mutfakta sabahın erken saatlerinde aşure çorbası hazırlanmaya başlanır." Çelebi, aşure yapma ve dağıtma geleneğinin her yıl sürdürüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: "Aşurenin yapılış şekli bölgeye göre değişiyor. Ancak genel olarak, buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10'a yakın baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyecekler katılıyor. Bunun dışında bazı bölgelerde haşhaş, susam, nar, kenevir, kuru elma ve portakal gibi malzemeler de eklenebiliyor. Türk mutfağının vitamin ve enerji bakımından en sağlıklı ve besleyici tatlısı aşuredir. Tahıl ve kuru baklagiller birlikte kullanıldığı için protein, kuru meyveler kullanıldığı için de yoğun vitamin barındırır." Aşure çorbasının içinde sadece bitkisel yağlar olduğu için de kolesterolün bulunmadığını bildiren Çelebi, katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerdiğini belirtti. Tüm bu vitamin değerleri nedeniyle aşurenin sağlık için daha sık tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çelebi, şunları söyledi: "Aşure, özellikle çocuklar için büyük bir enerji kaynağıdır. Tatlı olarak çocukların kolaylıkla tüketmesi sağlanabilecek aşure, vücut direncini artıracaktır. Vitamin ve mineral deposu olan aşure, vücudun daha dirençsiz kalabildiği bu dönemlerde mutlaka tüketilmelidir. Kış aylarında soğuk ve hastalıklara karşı gerekli olan enerji, vitamin ve minerallerin önemli kısmı aşurede bulunuyor."