Güncelleme Tarihi:
1) Trikomonas,
2) Mantar (kandida) ve
3) Bakteriyal vajinozistir.
Trikomonas tüm vajinal enfeksiyonların yüzde 5 -10'undan sorumludur. Enfeksiyondan Trichomonas vajinalis denen hareketli tek hücreli protozoa sorumludur. Genellikle seksüel yolla bulaşan bir hastalık olarak görülse de nadir olarak hiç seksüel teması olmayan bayanlarda da görülebilir. Bayandan erkeğe yüzde 80 olguda geçiş gösterir. Akıntıdan alınan yaymanın mikroskop altında incelenmesi ile tanı konabilir. Seksüel temas ile eşe yüzde 80 oranında geçiş olabileceği ve enfekte erkeklerin yüzde 60'ının 2 hafta içerisinde kendiliğinden, tedavisiz olarak normale dönüşebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Gebelik esnasında trikomonas tedavisi farklılık arz etmez, sadece ilk 3 ayda muhtemel teratojenik etki nedeni ile kullanılmamalıdır. Kandida, vajinitler arasında ikinci sıklıkla görülür; yaşam boyunca bir kadının en az bir kez kandida olma şansı yüzde 75 civarındadır.
Gebelik, antibiyotik kullanımı, kortikosteriod kullanımı, şeker hastalığı, vücut bağışıklığının azaldığı durumlar (örneğin AIDS) kandida için risk faktörü teşkil etse de çoğu olguda sayılan özellikler olmayabilir. Tipik olarak aniden başlayan kaşıntı, yanma ve az miktarda akıntı vardır, idrar yaparken yanma hissi de çoğu zaman vardır. Kesilmiş süt benzeri beyaz akıntı tipiktir. Akıntı yaymasında yüzde 80 olguda mantar kolaylıkla izlenebilir; şikayeti olan fakat yayması negatif olan olgularda kültür yapılabilir, tedavide ağızdan veya vajinal antifungal ajanlar kullanılır. Gention violet adı verilen bir boya ile vajenin boyanması da diğer bir alternatiftir. Vajen dışında vulvada da şikayet varsa, haricen vulvaya benzer özellikte krem kullanılır. Tedavi mutlaka uygun bir süre zarfında yapılmalı, erken bırakmalarda nüks kaçınılmaz olmaktadır. Diğer bir vajinit nedeni bakteriyel vajinozistir.
Kötü kokulu akıntı, hafif kaşıntı veya yanma hissi tipik şikayetlerdir. Şikayetler adet veya ilişki sonrasında kötüleşebilir. Vajinal akıntı homojen, gri yeşil ve kötü kokuludur. Akıntı yayması ile tanı konur, tanıda vajen kültürünün yeri yoktur. Bakteriyel vajinozis gebelik esnasında bazı komplikasyonlara neden olabilir, bunlar prematür doğum eylemi, erken membran rüptürü, rahimin en iç tabakısının iltihabıdır (endometrit). Tedavide metronidazo veya klindamizin adı verilen antibiyotiklerin ağızdan alınan veya vajinal formları kullanılır. Eşin de tedavi edilmesi genellikle önerilir.