Güncelleme Tarihi:
Vajinit yaygın bir hastalıktır ve ana olarak 3 yol ile bulaşır. Bunlar mantar enfeksiyonu, parazit enfeksiyonu ve bakterilerdir. Sadece cinsel yol ile bulaşmaz. Candida adı olan mantar Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olur. Candida mantarı vajina da bulunur fakat kontrolden çıkarak semptomlara sebep olurlar. Yatkınlaştırıcı etkenler, antibiyotik, gebelik, deodorant, yaş mayo gibi nemli ortamlar olarak sıralanabilir. Emzirme esnasında, gebelik döneminde ve cinsel faaliyetler ile bulaşabilir.
Akıntı da renk, koku gibi değişiklikler var ise, balığımsı beyaz, yeşil, gri ve sarı renkte bulunan akıntı, köpüklü akıntı, peynirimsi yoğun beyaz akıntı, cinsel ilişki esnasın da oluşan ağrı, idrar yolların da oluşan ağrı, Vajinal kanama, kaşıntı ve yanma gibi durumlar vajinitin belirtileri arasındadır.
Vajinitte Tedavi Yöntemi: Ağızdan alınan fitiller ile tedavi edilir.
Alternatif Tedavi Yöntemi: Mantar enfeksiyonlarına ve bakteri enfeksiyonlarından korunmak için mantar, şeker, çikolata, eski peynirlerden, yulaf, buğday, arpa, tereyağı, turşu, sirkeden ve buna benzer yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tedaviden sonra bunlar belli aralıklar ile diyet reçetesine eklenebilir. Yağsız yoğurt yemek ve vajinaya uygulamak ve pirinç yemek iltihabın ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Korunma Şekli
Vajinit bölgesinin kuru tutulması gerekir çünkü mantarlar nemli ve ıslak bölge de yetişir. Bölgenin tamamen kurutulması ve pamuklu, yumuşak çamaşırlar giyinilmelidir. Tuvaletten sonra bağırsakta oluşabilecek mantarların vajinit bölgesine bulaşmasını engellemek için temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Alerjik vajinitlerden korunmak için, deodorant, kokulu sabun, kokulu mendil ve parfüm kullanılmamalıdır.
Ağızdan alınacak hap ve ya o bölgeye uygulanacak krem, jel tablet verilebilir. İlaç tedavisi kullanılabilir ve bu tedavi sürecin de ilişkiye girilmemelidir. Doktorun vermiş olduğu tavsiyeler ve yapılmaması gerekenlere uyulması gerekir.