Güncelleme Tarihi:
1-VAJİNA İÇİNİ YIKAMAYIN
Doktorunuz aksini önermedikçe vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünlerini kullanmayın. Ancak bu ürünlerle dış genital bölgenizi temizlemenizde bir sakınca yoktur. Tuvalet sonrası temizlikte ise, temizliğin önden arkaya yapılması çok önemli. Aksi takdirde bakteriler vajinaya bulaşabilir.
2-PAMUKLU İÇ ÇAMAŞIRI KULLANIN
Sentetik iç çamaşırları, zaten nemli ve sıcak olan genital bölgenin hava almasını engeller, alerji yapabilir. Bölgenin ıslak ve nemli kalmasına ve mantar enfeksiyonlarının oluşmasına neden olabilir. Nemli olan bölge de tahriş olup enfeksiyonlara açık hale gelir. Bu nedenle iç çamaşırlarınızı pamuklu tercih etmelisiniz. Pamuklu çamaşırlar vajinanıza hava girmesine yardımcı olur.
3-İDARINIZI TUTMAYIN
İlişki sonrasında ve diğer tüm zamanlarda idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemelidir.
4-VAJİNAL TAMPON KULLANIMINA DİKKAT EDİN
Adet döneminde tamponu sık aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmeyin. Vajinal tamponlar uzun süre vajina içinde kaldıklarında sorun yaratabilirler.
5-PREZERVATİF KULLANIN
Prezervatifler cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur. Gebelikten koruma işlevi de var. Son zamanlarda yapılan bir çalışma ise kondom kullanımının vajinada faydalı bakterilerin yaşaması için gerekli olan uygun pH seviyesinin sürdürülmesinde de etkili olduğunu ortaya koydu. Bu da mantar enfeksiyonlarının önlenmesinde önem taşıyor.
6-TÜYLER İÇİN KALICI ÇÖZÜMLERE YÖNELİN
Ağda ve jilet kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Bunun yerine daha kalıcı olarak lazer epilasyon yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
7-KLOZET TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN
Tuvalette klozet kapağının üzerine serilen tek kullanımlık kağıtları mutlaka kullanın. Bir diğer sorun da tuvaletin içindeki kirli suyun genital bölgeye sıçramasıdır. Mavi su verici dezenfektan tabletlerden faydalanabilirsiniz.
8-JİNEKOLOJİK MUAYENENİZİ AKSATMAYIN
Hiçbir sorununuz olmasa da yıllık jinekolojik muayenenizi yaptırın. Bu, geç belirti veren hastalıkların tanı ve tedavisi açısından çok önemlidir.