Güncelleme Tarihi:
Alişan'ın geçtiğimiz günlerde Bodrum'daki 34 Beach adlı mekanda, şezlong üzerinde kebap partisi vermesi konuşulmuştu. Ünlü şarkıcının, o görüntünün basına yansıması üzerine kendisine "kıro" diye mesaj çeken Demet Akalın'la da arası açılmıştı. Bu ağır öğle yemeği mönüsünden yola çıkan Hafta Sonu dergisi, ünlülere plajda kebap yiyip yemediklerini ve plaj mönülerini sordu. Ayrıca "Plajda kebap yenir mi?" diye işin uzmanlarına danıştı. İşte yanıtlar...
GÜZİDE DURAN: Yaz tercihim değildir
Ben yazın daha çok meyve yiyorum, ayrıca bol bol taze sıkılmış meyve suyu tüketiyorum. Kebap türü yiyecekleri yazın tercih etmiyorum, ama sevip yiyenler de olabilir diye düşünüyorum. Fazla katı bakmamak gerek herhalde...
TÜLİN ŞAHİN: Seven yesin ama bana uymaz
Eğer seviyorlarsa tabii ki yiyebilirler, ama ben şimdiye kadar hiç yemedim. Çünkü genelde yazın bu tarz besinlerden uzak durup süt ürünlerine ağırlık veriyorum. Öğlenleri sebze, meyve ve yoğurt en sık yediklerim arasında. Bir de meyve salatasını çok tüketiyorum.
SERAY SEVER: O sıcakta asla!
Kesinlikle o sıcakta kebap, lahmacun falan yemem. Çok ağır... Kokusu bile fena yapar. O yüzden daha çok hafif yiyecekler tüketiyorum. Ne de olsa sonrasında denize giriyorsunuz, yüzüyorsunuz. Tıkanmamak gerek... Ben plajda daha çok meyve yerim. Eğer ortam rahatsa, mönüye salata veya dondurma da eklenebilir.
IVANA SERT: Benim mönümde meyve var
Ben aslında pek de ayrım yapmam, yiyebilirim. Ama yazın genelde meyve ve meyveli yoğurt yemeyi tercih ediyorum. Çünkü etli yemekler, kebaplar bana o sıcakta fazla ağır geliyor. Bunun dışında yediklerime çok fazla dikkat etmem, çünkü spor yapıyorum. Bu da formumu ve sağlığımı korumama yetiyor.
EMEL ACAR: Sakıncalı bir beslenme tarzı
Yaz sıcağında hamur işi veya kebap tarzı beslenmek aslında biraz sakıncalı olabilir. Ama yiyen varsa da yiyebilir, neden olmasın? Ben kahvaltıdan sonra genelde ara öğün olarak meyve yiyorum ve ardından da salata veya sebze yemeği ile karnımı doyuruyorum. Akşamları ise ızgara balık tercih ediyorum. Bu arada haftada bir mutlaka mantı veya makarna yiyorum.
EMEL MÜFTÜOĞLU: Fark etmez, ne bulursam yerim
Ne bulursam yerim, benim için hiç fark etmez. Zaten son zamanlarda "Son Ağa" dizisinin çekimlerinden dolayı plaja gitmeye vaktim de olmuyor ya... Ama bu yenir, o yenir diye bir ayrım mı var? İnsanlar ne istiyorsa yiyebilir.
UZMAN GÖRÜŞLERİ
SELAHATTİN DÖNMEZ (Beslenme ve diyet uzmanı): Hijyen açısından uygun değil
Kebap, lahmacun kültürümüzün en güzel ve lezzetli besinleri... Bu besinler kış aylarında daha kolay yenebilen ve midede gerginlik yaratmayan yiyecekler. Yazın, hele de plaj ve kumsallarda yenilmesi ise hem besin hijyeni, hem sağlık, hem de lezzet açısından uygun değil.
Sıcaklığın artması, güneş ışınlarına maruz kalma, vücut sıvı kaybının artması ve besin zehirlenmelerinin daha sık görülmesi, yaz aylarını diğer mevsimlerden ayıran en önemli özellik... Bu nedenle yaz aylarında mevsime uygun meyveleri her öğünde taze olarak tüketmek, yeterli su içimine dikkat etmek, süt-ayran ve yoğurdu her gün en az 2 su bardağı kadar tüketebilmek, ara öğünlerde taze meyvelerden hazırlanmış frozen içecek veya 2 topu geçmeyecek kadar dondurma tercih etmek, zeytinyağlı sebzeleri ve ızgara balığı beslenmede önemsemek gerekiyor.
Buna ek olarak plaj ve kumsallarda artık sağlıklı beslenmenin önemini kavrayan işletme sahipleri tüketiciye uygun birçok besin alternatifi sunuyor. Örneğin ızgara tavuklu veya peynirli salatalar, taze sebze ve peynirlerle hazırlanmış sandviçler, taze meyve suları, peynirli tost ve ayran, sıcak havada yapılabilecek en sağlıklı seçimler.
TAYLAN KÜMELİ (Diyetisyen): Vücuda aşırı yük bindirir
Yazın yüksek kalori ve yağ içeriğine sahip yemekleri özellikle sıcak saatlerde tüketmek vücuda aşırı yük getirir. Izgaraların, yanında salata ve ayran eşliğinde tüketilmesi ya da az yağla hazırlanmış zeytinyağlıların ve salataların tercih edilmesi yerinde olur.
Açık havanın rahatlatıcı etkisi ve mangaldan yayılan koku, iştah açıcıdır ve normalde tüketilenden daha fazla yenmesine neden olur. O yüzden hiç anlamadan yaz boyunca kilo alırız. Bunu engellemek için mangal yaparken mutlaka sebze şişlere de ağırlık vermelisiniz. Mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış büyük kase salata, közlenmiş sebzeler, yanında yağsız kırmızı et, tavuk veya yağsız kıymadan hazırlanmış köftelerden oluşmuş bir tabak ve yanında 1 bardak light ayran içerek barbekü zevkinden mahrum kalmadan dostlarınıza eşlik edebilirsiniz.
Artan sıvı ihtiyacınızı karşılamak adına ilk seçiminiz su olmalıdır. Su dışındaki seçimleriniz ayran, soda, soda-ayran, light buzlu çaylar, bitki çayları olmalıdır. Unutmayın ki bitki çaylarını buzlu da içebilirsiniz; normal şekilde demledikten sonra buzlu su, limon, meyve dilimleri veya çubuk tarçınla damak zevkinize uygun tatlar yaratabilirsiniz.