Ünlülerin diyetleri sınıfta kaldı!

Güncelleme Tarihi:

Ünlülerin diyetleri sınıfta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2004 16:00

Atkins, South Beach, Montignac, Zone ve Ayrıştırma diyetlerini duymayanınız yoktur. Son yıllarda özellikle Hollywood yıldızlarının uyguladığı bu pek ünlü diyetleri günahları ve sevaplarıyla beslenme uzmanlarına sorduk. Bakın neler öğrendik...

Haberin Devamı

Ünlülerin "ünlü ettiği" son moda diyetleri ülkemizin önde gelen beslenme uzmanlarına sorduk. Öyle ya, bizde de ünlü olsun veya olmasın pek çok kişi bu diyetlerle zayıflıyor veya zayıflamaya çalışıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez, Zuhal Güler, Taylan Kümeli ve Dr. Muzaffer Kuşhan işte bu diyetleri tartıştı; Atkins, Montignac, Zone, Ayrıştırma, Glikoz ve South Beach... Ancak hepsinin ortak kanısı, diyetin kişiye özgü olması ve bir diyet uzmanı eşliğinde uygulanması gerektiği... İşte sorular ve cevaplar..
.
1-Bu diyetlerin özelliği ne?

2-Avantajları ve dezavantajları nedir?

ATKİNS DİYET

Yağ ve protein ağırlıklı beslenmeyi, düşük karbonhidrat tüketmeyi öneren bir diyet. Tek yönlü beslenmeyi teşvik etmekle suçlanıyor. Yağ kitleleri yerine kas kütlelerini kaybetmemek için yoğun spor yaparak uygulanması öneriliyor.

SELAHATTİN DÖNMEZ

Özelliği düşük karbonhidrat, yüksek yağ içermesidir. Diyetin karbonhidrat içeriği günlük alınması gereken toplam enerjinin yüzde 20'sinin altında kalıyor; yağ içeriği ise yüzde 55-65 arasında. Diyet hayvansal proteinin fazla tüketilmesini öneriyor.

Ne yazık ki Atkins'in ölümü ve otopsi yaptırılma ması, yüksek hayvansal yağlı tüketimin damar sağlığı üzerinde yarattığı harabiyetin, kişi üzerindeki etkilerinin saklanmasına neden olmuştur. Düşük karbonhidrat tüketimi vücutta böbreklere zarar veren ve açlık durumunda ortaya çıkan normal insanda görülmeyen keton cisimciklerinin açığa çıkmasını sağlamaktadır. Yüksek hayvansal yağ alımı çok miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımı demektir. Kalp sağlığı için en tehlikeli beslenme biçimidir.

TAYLAN KÜMELİ

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Diyetisyenler Derneği, Amerika ve İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın görüşlerine tamamenters Öneriler sunan bir diyettir. İstediğiniz kadar et, tavuk, balık, yumurta, peynir, krema, sıvı yağ, mayonez ve bir miktar sebze yiyebilirsiniz. Fakat meyve, ekmek, makarna, tahıl, nişasta 11 sebzeler, süt ürünlerine yer yoktur.Aslında yüksek yağ içerdiğinden bu diyetle kilo alabilirsiniz. Insülin rezistansı kilo almaya sebep değil sadece şişmanlıkla beraber giden bir semptomdur. Atkins diyetinin lif, vitamin, mineral içeriği çok azdır. Diyet Vitamin E, A, Bl, B6, Folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko ve potasyumdan
yoksundur. Yağsız vücut kitlesinde kayba, bulantıya, ağız kokusuna, kalsiyum kaybına yol açar. Bu diyet uzun süreli uygulandığında böbreklerde rahatsızlıklar, homosistein ve kolesterol yüksekliği, tansiyon, gut hastalığına yol açabilir.

MUZAFFER KUŞHAN

1- Dr. Atkins'e göre şişmanlamanın temel sebebi karbonhidrat tüketimidir. Bu yiyecekler kan şekerini yükseltir, insülin salgısı artar, insülin de bu şekeri yağa çevirir ve kişi şişmanlar. Diyetin temelini sınırsız et, tavuk, balık, deniz ürünleri, şarküteri, sakatat ve sınırsız yağ tüketimi oluşturuyor.

2- Aşırı miktarda protein tüketilirse bunların metabolizma ürünü olan maddeler (keton cisimler) kanda birikir. Bunların iştah kesme özellikleri vardır. Sağlıklı beslenen bir insanın gün¬de aldığı kalorilerin yüzde 55-6O'ı karbonhidratlardan oluşmalı. Gerçek enerji kaynağımız olan bu maddeler alınmadığında protein ve yağ gerçek vazifesini bırakıp enerji kaynağı olur. Tek yönlü diyet gurubuna girer. Kişi halsiz, bitkin, perişan ve yorgundur.

ZUHAL GÜLER


Karbonhidrat miktarı az buna rağmen protein miktarı fazla olan bir diyet şeklidir. Bu diyette ekmek, makarna, sebze ve meyve gibi karbonhidrat kaynağı olan besinler yasaktır. Protein, yapı olarak metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayan özelliğe sahiptir ve hızlı kilo kaybını sağlar. Kaybedilen kilo genellikle su ve kaslardan gider. Aşırı protein alımı vücut ısısını arttırdığı için, su kaybı da fazla görülmektedir.

Çok fazla miktarda protein alımı böbrek yükünü arttırır. Böbrek yetmezliğine ve yoğun miktarda doymuş yağ içermeside kalp damar hastalıklarına neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!