Uçakta Kulaklarınız Tıkanırsa Ne Yapmalısınız?
"Uçakla yolculuk yaparken iniş ve kalkış sırasında kulakta yaşanan tıkanmalarla birçoğumuz karşılaşmışızdır. Bu değişen basınç nedeniyle oldukça doğal bir durum olarak kabul edilir. Ancak bazı insanlar bu olaydan çok daha fazla etkilenir.Geçici tıkanmaların ötesinde şiddetli ağrılar, uzun süren tıkanıklıklar, baş dönmesi, duyma kayıpları yaşanabilir."
Aslında kulağınız bu basınç değişimlerinin üstesinden gelebilecek yetenektedir. Burnunuzu kapatıp yutkunduğunuzda kulaklarınız tıkanır ve ve burnunuzu açıp yutkunduğunuzda tıkanıklık açılır. Bu havanın östaki borusundan saniyenin yarısı kadar bir zamanda açılıp kapanmasından kaynaklanır. Kulağınız bu basınç değişimini bu kadar kısa bir sürede halledebilir. Ancak sağlıklı bir kulak yapınız yoksa durum bu kadar basit değildir. Uçak yolculukları sizin için kabusa dönebilir.Aynı şekilde yaşanan gribal enfeksiyonlar ve üst-alt solunum yolu hastalıklarına bağlı burun tıkanıklıkları da daha şiddetli tıkanmalara ve ağrıya neden olabilir.
Ancak neyse ki bu gibi durumlar için önlem olabilecek bazı yöntemler vardır.
-Öncelikle eğer ağır bir hastalık evresindeyseniz ya da kulaklarınız basınçtan ciddi anlamda zarar görecek durumdaysa uçuşu ertelemek en doğru seçim olacaktır. Alternatif bir yolculuk yöntemi sizi ciddi bir sıkıntıdan kurtarabilir.- Uçuş gününüzden 24 saat öncesinde dekonjestan grubuna ait ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolü altında kullanılmalıdır çünkü özellikle tansiyon ve kalp hastalarında ciddi sorunlara neden olabilir.
- Burun tıkanıklığını gideren bazı spreyleri uçak kalkmadan yarım saat önce kullanabilirsiniz. Bu tıkanıklığa bağlı sorunların giderilmesinde etkili olabilir. Aynı zamanda uçak inmeden yarım saat önce de kullanılabilir. Ancak yine de bu uzman tavsiyesiyle alınması gereken bir önlemdir.- Bilinen en etkili yöntemlerden biri de burnu tıkayıp kulaklara hava vererek basıncın giderilmesini sağlamaktır. Ancak kulağınızda bir ağrı hissederseniz bu hareketi yapmamalısınız.- Yutkunmak, sakız çiğnemek, su içmek inişte ve kalkışta kulaklarınızdaki basıncın dağılmasına yardımcı olabilir. Özellikle çocuklar bu yöntemlerle rahat ettirilebilir. Bebeğiniz varsa iniş ve kalkışlarda onu emzirerek rahat etmesini sağlayabilirsiniz.- Uçuş esnasında kalkışta ve inişte esnemek de kulaktaki basıncın düzenlenmesi için etkili bir yöntemdir. Bol bol esneyerek kulaklarınızı rahatlatabilirsiniz.
Kaynak: Doğan Burda