Tuzu azalt, sağlıklı kal

Güncelleme Tarihi:

Tuzu azalt, sağlıklı kal
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 06:00

Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene ve fesleğen gibi bitkilerle baharatlar öneriliyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı uzmanları, tuz tüketimine ilişkin bir rapor hazırladı. Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyumun, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineral olduğu vurgulanan raporda, fazla tükemin ise bazı hastalıklar için risk oluşturduğu açıklandı. Raporda, "fazla tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını da artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır" denildi. Yüksek kan basıncının da fazla tuz tüketimiyle ilişkili olduğuna işaret edilen raporda, yüksek tansiyonunun önlenmesi için gıdaların mümkün olduğunca az tuzlu olarak tüketilmesi gerektiği belirtildi.Rapordan tuz alımı ile ilgili notlar:• Besinlerin içinde bulunan doğal tuz (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşılar. • Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir. Çok az miktarda (dörtte bir çay kaşığı) iyotlu tuz, günlük iyot gereksinimini karşılamak için yeterli. İyot çabuk kayba uğradığı için iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalı. • Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmek. Günlük sodyum ihtiyacı 2 bin 400 miligram. Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. • Ev dışında yemek yeniliyorsa az tuzlu yiyecekler tercih edilmeli • İshal durumunda suyun yanı sıra tuz da kaybedildiği için su ile birlikte bir miktar tuz da alınmalı • Bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havada ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğu için su ile birlikte tuz tüketimi de artırılmalıTuzu azaltmanın yolları Raporda, tuz tüketimini azaltmanın yolları konusunda öneriler de yer alıyor. • Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler satın alınmalı • Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle baharatlar kullanılabilir • Turşu, konserve, ketçap ve hazır sosların tuz içeriği çok fazla. Bu besinler fazla tüketilmemeli • Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı • Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmeli • Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmeli

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!