Tüp bebek aşamaları nelerdir?
"Doğal yollardan çocuk sahibi olamadıysanız, yardımcı üreme tekniklerinden yararlanmak istiyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız dikkat!"
Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı çiftelerin kafasındaki soru işaretlerini gideriyor ve son derece karışık ve zorlu gibi görünen tüp bebek aşamalarını anlatıyor.
İlk Görüşme:
Çiftin doktorla ilk görüşmesi hangi tedavi yöntemine uygun olduklarına karar verme amacını taşır. Görüşme sırasında çiftin öyküsü alınır, önceden yapılmış olan tetkikler değerlendirilir ve kadın muayene edilir. Erkeğin semen analizi değerlendirilir.
İkinci Görüşme:
İkinci görüşme aynı zamanda eğitim aşamasıdır. İstenen tetkikler değerlendirilerek, bir tedavi planının çizilmesi bu işlemlerin çiftlerle paylaşılması, ilaçlarını nasıl kendilerinin öğretilir ve gerekli onay formları imzalatılır.
Yumurtalıkların baskılanması:
Tüp bebek tedavisinin temelini, kadının yumurtalıklarının tamamıyla kontrol altına alınması oluşturur. Bu amaçla kullanılacak ilaçlar tedaviyi yürüten hekim tarafından en uygun olanı seçilerek kullanılır. Burun spreyi ya da cilt altına uygulanan enjeksiyonlar şeklinde olan bu ilaçlar istenilen zamandan önce yumurtlamayı engeller.
Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi:
Tüp bebek tedavisinin başarısı kadın yumurtalıklarında çok sayıda yumurta üretilmesine bağlıdır. Bu amaçla, daha önce belirtilen ilaçlar ile kontrol altında tutulan yumurtalıklar, yumurta gelişimini uyaran ilaçlar ile uyarılır. Bu ilaçlar cilt altına veya kas içine yapılan iğnelerdir.
Yumurtalıkların bu ilaçlar ile uyarılması yaklaşık 10 - 12 gün sürer. Bu süreç içerisinde yumurta gelişiminizin takibi için 3-4 kez kontrol edilmeniz gerekmektedir.
Yumurtaların toplanması:
Yumurta gelişiminin takibi sırasında, yeterli sayıda yumurtanın olgunlaştığı tespit edildiği gün, yumurtaların en son gelişim basamağını tamamlamak üzere hCG enjeksiyonu yapılır.
Yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36. saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici, uyku verici ilaçlar verilebileceği gibi işlem tümüyle anestezi altında da gerçekleştirilebilir.
İşlemin süresi ortalama 15- 30 dakikadır. Sperm hücreleri ile dölleme işlemi yumurtaların toplandığı gün gerçekleştirilir. Yumurtaların toplanmasını takiben 2-3 saatlik dinlenmenin ardından çift hastaneden taburcu edilir. Bu aşamadan sonra kullanılacak ilaçlar konusunda çifte bilgi verilir.
Laboratuvar işlemleri:
Yumurtaların toplanmasından bir gün sonra, yumurtalardan kaçının normal şekilde döllendiği konusunda çifte bilgi verilir. Bu aşamadan sonra normal olarak döllenen yumurtalar laboratuvarda 2 ile 5 gün arasında izlenerek, uygun görülen zamanda, aralarında en kaliteli olanlar belli sayıda seçilerek anne rahmine geri yerleştirilirler.
Embriyo transferi:
Transfer işlemi öncesinde çifte transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi konusunda bilgi verilir. Transfer işlemi, çok basit bir muayene işleminden farksızdır. Herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz.
Transfer öncesi tek istenilen anne adayının su içip idrar torbasını oldukça doldurmasıdır. Çünkü transfer işlemi ultrasonografik gözlem altında yapılmakta ve bunun için de idrar torbasının dolu olması önemlidir.
Transfer işlemi sırasında, embriyolar ile yüklenmiş olan bir kateter vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisine bırakılır. Eğer yerleştirme işleminden sonra geride iyi kalitede embriyo veya embriyolar kalmış ise çiftin onayı alınıp bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulup saklanır.
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, transfer sonrası 3-4 saat hastanede dinlenen çiftin evine dinlenmesi için gönderildiğini belirtiyor. Tedavinin sonucunun, transferden 12 gün sonra yapılan gebelik testi ile öğrenmenin mümkün olduğunu ve olumlu testten 4 hafta sonra bebeğin kalp atışlarını gözlemenin mümkün olduğunu belirtiyor.
Op. Dr. Serhat Partalcı; tüp bebek aşamalarında en yoğun işlemlerin kadınlara uygulandığını ve eşlerin bu süreçte desteğinin çok önemli olduğunun altını çiziyor.