GeriEvcil Hayvanlar Trakonya Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Trakonya Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Trakonya Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Trakonya Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Trakonya Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Trakonya Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"Deniz altında yaşayan hem insanlar için hem de aynı ortamda yer alan canlılar için tehlikeli olan bazı canlı türleri bulunmaktadır. Bu canlıların etrafa saçtığı tehlike bazen ciddi sonuçlara neden olabilecek kadar büyük olabilmektedir. Trakonya balığı da zararlı olan deniz altı canlılarından biri olarak ele alınmaktadır. Peki, Trakonya balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Trakonya balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik."

Trakonya balığı, zehirli dikenlere sahip olan zararlı bir deniz hayvanı olarak ifade edilmektedir. Bu balık halk arasında çarpan balığı ya da dragon balığı olarak adlandırılmaktadır.

Trakonya Balığı Nedir?

Trakonya balığı trachinidae ailesine ait olan bir balık türü olmaktadır Vücudunda toksik zehirli dikenleri olan trakonya balığının dikenlerinin insana ya da başka bir canlıya batması sonucunda şiddetli ağrılar ve yaralanmalar meydana gelmektedir. Trakonya balığı Türkiye'de Ege, Marmara ve Akdeniz'de görülmektedir. Hatta bu balık Akdeniz'in en zehirli balıklarından biri olarak ifade edilmektedir.

Trakonya balıklarına özellikle yüzücüler, dalgıçlar gibi su sporları ile uğraşanlar ve balıkçıların dikkat etmeleri gerekmektedir. Türkiye'de bulunan denizlerde fazla görülen bu balık türü insanların kalp krizi geçirerek hayatlarını dahi kaybetmesine neden olmaktadır.

Trakonya Balığının Özellikleri Nelerdir?

Trakonya balığı sırtında ve solungaçlarında zehirli dikenlerin olduğu bir balık türü olmaktadır. Bu balıkların dikenlerinin bir insana batması sonucunda ağrının etkisini azaltmak için dikenin battığı bölgeye amonyak sürmek ve dayanılacak kadar sıcak suya tutmak gerekmektedir.

Trakonya balığının zehri oldukça kuvvetli olduğu için vücutta uzuv kaybına neden olabilmektedir. Bu balık türünün yassı bir vücut yapısı bulunmaktadır. Alt çene yapısı üst çene yapısından daha uzun olan bu balığın zehri ölse dahi devam etmektedir.

Trakonya balığı Akdeniz'in en zehirli balıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu balıklar Haziran ve Ağustos aylarında yumurta bırakmaya başlamaktadırlar. Su altında tek başına kalmaktan hoşlanan bu balıkları avlamak oldukça güç olmaktadır. Sürüler halinde dolaşmayan bu balıklar tesadüfen yakalanmaktadırlar.

Trakonya balığının avcılığı, başka balıkların avcılığı yapılırken tesadüfen yakalanması ile olur. Olta balıkçılığı, trol balıkçığı ve ağ ile yapılan balıkçılıkta denk gelme suretiyle bu balıklar yakalanmaktadır.

Trakonya Balığı Eti Yenir mi?

Trakonya balığı, protein, omega 3, A vitamini, D vitamini, K vitamini, B1, B2, B6 ve B12 vitamini, kalsiyum, iyot, potasyum ve fosfor bakımından zengin olmakla birlikte eti yenen bir balık olmamaktadır. Salgıladığı zehirden dolayı Trakonya balığının tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Trakonya Balığının Türleri Neler?

Trakonya balığının bilinen bir türü bulunmamaktadır.

Trakonya Balığı Nerede Yaşar ve Nerede Bulunur?

Trakonya balığı Akdeniz başta olmak üzere Ege ve Marmara'da da yaşamaktadır. Türkiye denizlerinde çok fazla yer alan bu balığa karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Trakonya balığı, ılıman denizlerde 1-150 metre derinlikler arasında kumlu, çamurlu ya da çakıllı zeminlerde yaşarken genellikle 1-30 metre derinliklerde bulunur.

Trakonya Balığı Nasıl Beslenir?

Trakonya balığı, su altında yaşayan omurgasız küçük canlılar ve balıklar ile beslenmektedir. Avını avlayabilmek için kumun içine çok iyi saklanan bu balıklar çamurlu ve çakıllı alanlarda yaşamaktan hoşlanmaktadırlar. Bu balıklar çoğunlukla 1- 30 metre derinliklerde yaşamaktadırlar.

Ne Kadar Süre Yaşar Ve Ömürleri Ne Kadardır?

Trakonya balıkları ortalama 12 yıl kadar yaşayabilmektedirler. Bu balıkların boyları 25 cm civarında olup en fazla 55 cm kadar olabilmektedir. Bu balıklar zehir salgılaması, zehrinin ölse dahi devam etmesinden dolayı ticari değere sahip olmamaktadır.

False