Güncelleme Tarihi:
Trabzon hurması abonozgil ailesine ait bir ağaç ve meyvesine verilen isimdir. Trabzon hurması olarak bilinse de Japon hurması ve cennet hurması da yaygın olarak kullanılan adlarındandır.
Trabzon Hurması Fidanı Nedir?
Trabzon hurması fidanı yetiştiriciler için araziye dikime hazır hale getirilmiş durumudur. Trabzon hurması fidanları dikimi yapılarak tohumdan fidana geçiş dönemi bekleye gerek kalmamaktadır.
Trabzon Hurması Fidanı Nasıl Dikilir?
Trabzon hurması fidanı tüplü ise kökler havayla temas etmediğinden yılın her ayı dikilebilir. Uygun bir çukur açılır ve fidan köklerini saran toprak hafifçe yumuşatıldıktan sonra dikim işlemi gerçekleşir. Can suyu verilerek dikim tamamlanır. Tüplü ya da açık köklü Trabzon hurması fidanı dikerken aşılı olması nedeniyle aşı yerinin toprağın üstünde kalmasına dikkat edilmelidir.
Açık kökler ise her zaman fidanın uygun ekim zamanında dikilmelidir. Trabzon hurması fidanının hasar görmüş kökleri varsa dikim öncesi temizlenmelidir. Açılan çukura dik olarak yerleştirilen fidanın etrafı doldurulur. Sıkılaştırıldıktan sonra can suyu verilmelidir. Sulama sonrası destek çubuğu dikilmesi gereken fidanlardandır.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Trabzon Hurması Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Trabzon hurması fidanı bakımı kolay bitkilerdendir. Bakımının kolay olması, lezzetli meyveleri nedeniyle evlerde de yetiştirilmektedir. Ev bakımları için soğuk bölgelerde 1 ay ılıman iklimde ise en az 2 ay bitkinin dışarıda kalmasına özen gösterilmelidir. Aşırı rüzgar almamasına özen gösterilmelidir.
Trabzon Hurması Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
2 yaşlarında bir fidan dikimi yapılırsa 1 yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Fakat yüksek verime kavuşması 5 yaşını bulmaktadır.
Trabzon Hurması Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Trabzon hurması fidanlarının bakımı çok zor olmamakla birlikte iyi bir verim elde etmek için püf noktalarına dikkat etmek gerekir
-İlkbaharda ve sonbaharda toprağı gevşetilmelidir
-Dalların desteklenmesi
-Hava koşullarına uygun şekilde sulamaya özen göstermek
-Üst pansuman
Trabzon Hurması Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadardır?
Trabzon hurması fidanı fiyatları için önce almak istediğiniz fidan cinsini belirlemeniz gereklidir. Fidan çeşitleri arasında ortalama fiyatlar tüplü, açık uçlu, meyve cinsi ve fidanın yaşına göre değişebilir.
Trabzon Hurması Fidanı Çeşitleri Var mıdır?
Trabzon hurması fidanları meyvesinin cinsine göre çeşitlenmektedir. Hachiya, Fuyu, hana fuyu gibi meyve çeşitlerinde Trabzon hurması fidanı çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca bu çeşitler tüplü, açık köklü, büyük boy gibi farklı türlerle çeşitlenir.
Trabzon Hurması Nasıl Çoğaltılır?
Genel olarak kullanılan çoğaltma yöntemi aşı ve çeliktir. Trabzon hurması için çelikten çoğaltma oldukça zordur. Bu nedenle genellikle aşılama yöntemi kullanılmaktadır.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman Budanır?
Trabzon hurması fidanı ilk budamaları şekil içindir. Fidanın ilk 3 yılı boyunca şekil budaması yapılır. Budama işlemi için kış ayları uygundur.
Trabzon Hurması Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
Dikim işlemi uygulanırken fidanlar arasında bırakılacak mesafe en az 5 metre olmalıdır. Trabzon hurması fidanlarında sıra arası olarak bırakılacak mesafe için 6 metre yeterlidir.