Güncelleme Tarihi:
Bundan 10 yıl kadar önce ayak ve tırnak mantar hastalıkları gibi inatçı hastalıkların etkili bir tedavisinin olmadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Taş, günümüzde mantar hastalığının tedavisinin kolaylaştığını söyledi.
Ayak ve tırnak mantarı genellikle terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi başkalarına ait malzemelerin kullanımı veya çıplak ayakla dolaşılan, toplu halde kullanılan plaj, hamam, sauna, havuzlar ve benzeri ortak zeminlerden bulaşabilir. Tırnak mantarı ise tırnağın herhangi bir nedenle yaralanmasından sonra oluşmaktadır.
Nem, sıcak, terleme, şişmanlık ve kötü hijyen mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Özellikle diyabet hastaları ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda her türlü mantar enfeksiyonuna yatkınlık görülür. Ayak ve tırnak mantarı oluşan bölgelerde deri bütünlüğü bozulduğundan diğer mikroplar çatlak ve yarıklardan girerek bacak ve ayaklarda yumuşak dokuda enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu enfeksiyonlar diyabetli ve bacakta damar tıkanıklığı olan hastalarda daha şiddetli olabileceği için bu tip hastalığı olanların mantar hastalığının tedavi ve takibi açısından daha dikkatli olunmalıdır.
Mantar hastalığının tedavisi günümüzde çok kolaylaşmıştır. Hap, krem veya sprey tarzında mantara karşı geliştirilmiş çok çeşitli ilaçlar mevcuttur. Mantarın yerleşim bölgesi ve cinsine göre tedavilerin şekli ve süresi değişmektedir. Örneğin ayak mantarının tedavisi 2 hafta sürerken bir ayak tırnağı mantarının tedavisi 4 ayı bulabilmektedir.