Güncelleme Tarihi:
Çocukluğumuz yediği ıspanak konserveleri ile birden güç kazanan Temel Reis çizgi filmlerini izleyerek geçti. O zamanlar annelerimizin bize ıspanak yedirmek için en büyük kozu buydu elbette.
Şimdi büyüdük ve soruyoruz: "Temel Reis'in gücü ne kadar gerçek? Yanıt annelerimizi memnun edecek. "Temel Reis' in yediği anda güç kazanması kadar etken olmasa da uzun vadede genel sağlık ve demir depolarının desteklenmesi için ıspanak faydalıdır."
Sağlık için ıspanak tüketin!
Mükemmel bir magnezyum kaynağı olan ve ülkemizde bolca yetişen ıspanak, süper güç katan besin olma özelliği dışında osteoporoz, kalp hastalıkları, kolon kanseri, artirit gibi pek çok kronik hastalıktan da koruyucu olabilir.
İçeriğinde bulunan 13 farklı flavonoid sayesinde güçlü bir antioksidan ve anti kanser ajanı olarak görev yapan ıspanak; özellikle prostat, kolon, mide ve over kanserlerinden korunmada etkilidir.
Kemik inşasını başlatır!
K vitamini yönünden zengin olan ıspanak, kemiklere yıkılma emri veren hücrelerin hızını yavaşlatır, kemik inşasını destekler ve iskelet sisteminizin daha güçlü olmasına yardımcı olur.
En iyi kalp dostu!
Kalp dostu bir besin olan ıspanak, yağda eriyen antioksidan özellik gösteren beta karoten ile suda eriyen antioksidan C vitaminini beraber içeren nadir sebzelerdendir.
İltihap önleyici olarak çalışır!
Ispanak, astım, osteoartirit, osteoporoz ve römotoid artirit gibi iltihabi hastalıkları düzene sokabılen C ve K vitaminleri ile beta karoten yününden zengindir. İçeriğindeki magnezyum ve riboflavin de migren atakları sıklığını düşürebilir.
Konsantrasyon yükseltmeye, beyin yaşlanmasının gecikmesine yardımcıdır!
Oksidatif stresi azaltan antioksidanlardan zenginliği sayesinde ıspanak, beyin fonksiyonlarını hızlandırır ve beynin yaşlanmasını geciktirir. Ayrıca yüksek konsantrasyona destek verir. Yine E vitamininden zengin olduğundan hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur.
Daha iyi görürsünüz
Lutein, denen bir karetonoid sayesinde ıspanak göz sağlığını korur yaşa bağlı yıpranmaların önüne geçmeye destek verir. Ispanak kadar pazı ve brokolide de bu özellikler vardır. Öte yandan yumurta sarısı harika bir lutein kaynağıdır ve biyoyararlılığı yani kullanımı yüksektir. Bu nedenle Türk mutfağının geleneksel ıspanaklı yumurtası, göz sağlığını düşünenler için idealdir diyebiliriz.
Demir depolarını doldurmaya destekçidir!
Temel Reis'ın yediği anda güç kazanması kadar etken olmasa da uzun vadede genel sağlık ve demir depolarının desteklenmesi için ıspanak faydalıdır.
* (Maalesef ıspanak bilinenin aksine, diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerin olduğu gibi demir yönünden fakirdir. Fakat C vitaminini bolca barındırdığından demir emilimine katkısı büyüktür.)
Alerjik reaksiyonlara dikkat!
Ispanak en sık alerjik reaksiyon görülen sebzelerden biridir. İnek sütü, soya, karides, buğday, portakal, yumurta, tavuk, çilek, domates, yer fıstığı ve mısır bilinen en sık rastlanan alerjik gıdalarken; ıspanağa karşı da dikkatli olunmalıdır.
Tarım ve böcek ilaçları kalıntıları iyice temizlenmeli!
Tarımın devamlılığı adına kullanılan ilaçların yanlış uygulanmalarından dolayı, gıdalar ve içme sularında kalıntı oluşabilir. Yapılan bir çalışmaya göre, ıspanak peşlisi! kalıntısını tutan en yaygın 12 sebzeden biridir. Bu sebeple ıspanağın muhakkak organik olanları tüketilmelidir. Sebze-meyve yıkayıcıları, saf zeytinyağı sabunları ile ıspanağı yıkamak ve sirkeli suda bekletmek de bir yöntemdir. Ancak kesin çözüm için organik olanlar tüketilmelidir.
Okzalat içeriği
Ispanak doğada okzalat içeren ender sebzelerden biridir. Bu yüzden özellikle böbrek ve safra kesesi sorunu olanlara ıspanak tüketmemeleri önerilir.
Ispanakta - tiroid bezi fonksiyonlarını etkileyebilen- guatrojenler bulunduğu için özellikle tedavi edilmemiş tiroid sorunları olan kişilerin, ıspanak tüketmemesi gerekir. Pişirilince guatrojenlerin etkilerinin azalacağı düşünülse de gerçekleştirilen çalışmalarda bunların ne oranda olacağı bilinmemektedir.
Pürinler
Ispanak doğal olarak purin içerir. Pürin vücutta ürik asite dönüşür, aşırı alımı guta ve böbrek taşlarına neden olabilir. Bu nedenle böbrek hastaları ve guta yatkınlığı olanlar, ıspanak tüketiminde dikkatli olmalıdır.