Güncelleme Tarihi:
Kuru yemişler biyoaktif bileşenler, alfa-tokoferol, E vitamini gibi antioksidanlar ile protein, posa, bakır, folat, selenyum, magnezyum, çinko, demir gibi önemli mineraller içerir. Ayrıca niasin, folat ve diğer B grubu vitaminlerinin yanı sıra, fitokimyasallar ve uygun yağ asitlerini de ihtiva eder. Bu özellikleri nedeniyle dengeli ve yeterli beslenmemiz açısından gerçekten önemlidir.
Fındık, ceviz, badem ve fıstık gibi kuru yemiş tüketen kişilerde koroner kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkların riskinin azaldığı görülmüştür.
Kuru yemişler küçük taneli ve kolay taşınabilir olması, pek çok önemli besin öğesini sağlaması nedeniyle açık hava sporlarının vazgeçilmez olan besinlerden biridir.
Yağ yakımını sağlayan öneriler!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gün içinde 30 gram karışık kuruyemiş (ceviz, fındık, fıstık, badem vb.) tüketilmesini önermektedir.
Kan şekerini koruyabilmek için kompleks karbonhidrat içeren kuru baklagiller, kepekli ürünler, bulgur vb. besinlere ağırlık verin.
Magnezyum içeren besinleri tercih edin, gerekirse magnezyum takviyesi alın. Örneğin brokoli, kabak, et, süt, balık, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar, çikolata, badem iyi birer magnezyum kaynağıdır.
Aldığınız tuz miktarına dikkat etmenizde fayda var. Vücudunuzda ödem varsa tuzu azaltın. Tuz içerikli hazır gıdalardan ve salamura besinlerden uzak durun.
Sebze ve meyve gibi posalı yiyecekler kabızlığı önler ve tokluk hissini artırır. Adet dönemlerinizde posalı besinlere ağırlık verin.
Kesinlikle öğün atlamadan, azar azar ve sık sık yemeye özen gösterin.
Yağ yakımını sağlayan öneriler!
Diyetinizde B6 vitamini içeren besinlere mutlaka yer verin. B6 vitamini özellikle brokoli, ıspanak, buğday embriyosu, domateste bulunur.
Çay, kahve, alkol içiminizi sınırlandırın.
Hormonal dengeyi korumada önemli olduğu, için mutlaka egzersiz yapın. Stresten uzak durmak için yoga gibi rahatlatıcı aktivitelere yönelin.