Taylan Kümeli'den Ramazan önerileri
"Diyetisyen Taylan Kümeli bu sene Ramazan'da aç kalma süresinin 14 saate vardığını hatırlatarak uyardı: Günler uzun olduğu için sahuru kahvaltı gibi düşünüp, iftarı da iki partiye ayırmalı."
Ünlü diyetisyen Taylan Kümeli, Ramazan ayı boyunca oruç tutacak olanlara önemli beslenme tüyoları verdi:
* Oruç tutmak isteyen hastalarınıza neler öneriyorsunuz?
Ramazan'ın giderek daha uzun günlere rastlaması; kişilerde biraz endişe, biraz da sorular oluşturmaya başladı. Açlık süresinin 14 saate çıkması, sağlık riski taşıyan kişilerin çok dikkat etmesini gerektiriyor. Bu çok özel dönemde, kişilerin hata yapma lüksü gerçekten yoktur. Ramazan'da yaşanan uzun süreli açlık, metabolizma üzerinde önemli etkiler gösterebilir.
Sağlık problemleri ile karşılaşmamak için iftar ve sahur sofralarında ve beslenmede, bazı inceliklere dikkat edilmelidir. Tutulan oruçta uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Açlık sonucunda vücut hareketlerimiz yavaşlar ve metabolizma hızımız düşer. İftar sofrasında ani ve fazla miktarda yemek yenmesi; yemek sonrasında kan şekerinin hızlı yükselmesi ve ardından hızlı düşmesine neden olur. Bu durumu genelde iftar sonrasında kendimizi bitkin hissetmemizle ve üşümemizle hissederiz.
Açlık durumunun uzun süre devam etmesi baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya eğilim, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi sorunlara da neden olur ve iş verimi düşer. Bu gibi etkilerin görülmemesi için özellikle bu yıl daha farklı bir şekilde sahur ve iftar yapılmalıdır. Aksi halde, uzun süreli açlıklar sonucunda daha ciddi sağlık problemleri oluşabilir.
BİR ANDA YÜKLENMEYİN!
* Ramazan'da sizce nasıl bir beslenme şekli uygulanmalı?
İki öğün yemek yenen Ramazan'da en büyük yanlışımız; bir kerede fazladan vücuda besin yüklemektir. Ramazan'da 4 öğün yapılmasını önermekteyiz. Bir öğün kahvaltı olarak düşünülen sahurdur. İftar ikiye bölünmektedir. Birinci iftarda, kan şekerini çabuk etkilemekten kaçınılacak besinler tüketilmelidir. Bu; öğle yemeği mantığında olmalıdır. Bir saat ara vererek, esas akşam yemeği yani ikinci iftar yapılmalıdır. Burada ana yemek tarzında tüketim yapılmalıdır. Gece yapılacak ara öğün de, 4. öğünü oluşturmalıdır. Böylece az ve sık yeme mantığı, az da olsa uygulanmaya çalışılmalıdır.
YÜRÜYÜŞ YAPABİLİRSİNİZ!
* Ramazan'da spor yapanlar daha mı az acıkır?
Bütün gün düşük kan şekeri ile dolaşırken, spor hangi ara yapılacak diye düşünülebilir. Halbuki Ramazan bir tembellik ve kaçamak ayından çıkarılıp, disipline girilecek bir dönem olarak düşünülmelidir. Kan şekerini hızlı bir şekilde etkileyen Ramazan ayı boyunca, sert ve yoğun sporlardan kaçınılmalıdır. Egzersiz sağlıklı olmanın bir gereğidir. Bu nedenle Ramazan'da, iftardan bir saat sonra hafif yürüyüşler önerilmektedir.
* Nasıl tatlılar tercih edilmeli?
Sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şekersiz yapılan meyve kompostoları, az şeker ile yapılan sütlaç, sadece Ramazan'da yiyebildiğimiz güllaç; bu dönemde en sağlıklı tatlı alternatifleridir. Tatlı grubu besinlerin yemekten iki saat sonra, ara öğün olarak tüketilmesi önerilir.
GAZLI İÇECEK İÇMEYİN!
* Susuzluk ihtiyacına karşı neler yapmak gerekir?
Sıvı tüketimini arttırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Gün içinde susuz kalınacağından, iftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle de sıvı alımı artırılmalıdır. Gazlı içecekler ise, mide rahatsızlıklarına neden olabilecekleri ve yeme kapasitesini arttırabileceği için önerilmemektedir.
* Sahurda neler yenmelidir?
Mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahur için en iyi alternatifler kepekli tost, süt, meyve, peynir, ekmek, yumurta, zeytin ve gevrek olabilir. Ayrıca, iftar ile sahur arasında bol bol su da içilmelidir.
İlgili haberler:
İftarda ve sahurda ne yemeli?
Ramazan'da nasıl beslenmeli?
Sahurda yulaf ve yumurta
Ramazan'da tok tutan menü
Uyuklamamak için sahurda patates yiyin