Güncelleme Tarihi:
Seyahate Çıkmadan Önce
Tatile giderken denizle, güneşle, eğlence ve dinlence dolu günlerin hayaliyle dolar içimiz. Hiçbir olumsuzluğu getirmeyiz aklımıza. Fakat tatil de günlük hayatımız gibi risklerle doludur. Tatilde, plajda güneşlenirken, eve dönüşünüzde sizi ne gibi sürprizlerin bekleyebileceğini düşünemezsiniz. Hırsızlar, tatilcilerin korkulu rüyasıdır. Bütün kapılarınızı ikişer defa kilitlemiş olsanız dahi, hırsızlar büyük bir kolaylıkla girmenin bir yolunu bulur. Ya da bir musluk açık kalmıştır, komşularınız telefon açıp evinizi suyun bastığını söyler. Bunların haricinde önemli bir kaç eşyanızı valizinize koymayı unutmuşsunuzdur. İşte tatilinizin keyfini kaçıran, burnunuzdan getirecek bir kaç misal…
Sakin bir plan yapın
Bu problemlerle başa çıkmak ise sanıldığı kadar zor ve imkansız değildir. Tatile çıkarken, gözünüzün arkada kalmaması için, evinizde uygulayabileceğiniz çok basit fakat bir o kadar da etkili metodlar var. Önce sakin bir şekilde plan yapın ve bazı basit tedbirlerle işe başlayın. Hırsızlara karşı evde bulunmadığınız geceler için bir ışığı açık bırakarak evde olunduğunuz hissini verin. Kapı önündeki paspas altı ya da herkes tarafından bilinecek bir yere anahtar saklamayın. Pencereniz yüksekte ise yakınında tırmanılmasını kolaylaştıracak ağaç ve elektrik direği olmamasına özen gösterin; pencereye tırmanmayı sağlayacak malzemenin evin yakınında olmamasına dikkat edin.
Parmaklık yaptırın
Alt katlarda oturuyorsanız, parmaklık yaptırın. Ancak parmaklığın üst katlara tırmanılmasını kolaylaştıracak şekilde olmamasına dikkat edin. Evinize sahiplik yapmalarını sağlamak maksadıyla komşularla da iyi ilişkiler içerisinde bulunun. Pazarlamacı, dilenci ve bohçacı gibi satıcıları sakın eve almayın. Apartmana gelen yabancılara kim olduklarını ve ne aradıklarını sorun.
Bir liste oluşturun
Yaz tatili için alışveriş yaparken insanın aklı karışabilir. Çünkü tatil heyecanı insana her şeyi unutturabilir. Bunu engellemek için bir alışveriş listesi yapın. Tatil öncesi bavul sayınızı da iyi hesaplayın. Yolculuk sırasında eşyalarınızı yıpranmayacak şekilde yerleştirin. Ayrıca plajda eşyalarınızı saklayacak mümkünse yıpranması zor bir çanta edinin. Taşınması kolay ‘freebag’ler cüzdan ve diğer küçük eşyaları yerleştirmek için çok faydalı.
Yola çıkmadan önce
Evden ayrılırken balkon kapılarını ve pencereleri sıkıca kapatın. Dairenin kapısını mutlaka kilitleyin. Sadece çekilip kilitlenmeden bırakılan kapılar küçük bir toka, çay kaşığı veya tırnak çakısıyla çok rahat açılabilmektedir. Yüksek binalarda üst katlarda oturanlar ‘hırsız buraya tırmanamaz’ şeklinde düşünerek hırsıza davetiye çıkarır. Bu yüzden hırsızların tatil yapmadığını unutmayarak tedbirinizi alın. Bütün vanaları kontrol edin. Elektrik şalterini kapatın. Varsa alarmları devreye sokun. Bahçede merdiven ya da tırmanılabilecek herhangi bir eşya bırakmayın. Bir ışığı açık bırakın. Kapıda gazete veya posta birikmemesi için komşunuzdan yardım isteyin. Sigorta poliçelerini, kredi kartlarının geçerliliğini kontrol edin. Kıymetli eşyalarınızı banka kasasına koyun. Telesekreteri açık bırakın. Gideceğiniz adresi ve telefonunuzu komşunuza veya yöneticinize bırakın.
Uçuş hakkında :
Uçakla seyahat eden insanlar bazen uçuşlarını kaçırırlar. Bunun sebebi genelde dikkatsizlik veya bu işleri hafife almaktır. Uçuşlarda yurtdışı için 2-3 saat önceden, yurtiçi için ise 1 saat önceden havaalanında hazır bulunulmalıdır.Bu süreç içersinde kontrol ve bagaj işlemleri gerçekleştirilir. Yolda başınıza gelebilecek olası aksaklıkları, havaalanının bulunduğunuz yere uzaklığını ve şehir trafiğini de hesaba katarak havaalanına ne kadar zaman önceden gitmeniz gerektiğini dikkate almanızı öneririz.
Size önerimiz pasaportunuzun ve biletinizin birer renkli fotokopisini seyahate çıkmadan çektirmeniz ve pasaportunuzun aslını koyduğunuz yerden farklı bir yerde taşımanızdır. Pasaportunuz kaybolursa bu fotokopiler herhangi bir polis kontrolünde kendinizi tanıtmanıza yardımcı olacaktır.
Bavul nasıl hazırlanır :
Bavul hazırlanırken seyahat edeceğiniz destinasyonu ve o destinasyonun hava şartlarını iyi araştırınız. Gideceğiniz yer soğuksa kalın, sıcaksa yazlık giysiler almaya dikkat ediniz. Mutlaka yanınızda yağmurluk bulundurunuz.Çantanızı hazırlarken olabildiğince az şey almaya dikkat ediniz çünkü ağır bir bavul tatilinizi ve seyahatinizi çok zorlaştıracaktır.
Seyahat türünüze göre çanta seçiniz, eğer şehre gidiyorsanız tekerlekli, trekking tarzı bir seyahate çıkıyorsanız dağcı tipi çanta seçiniz.Seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olabilecek şeylerin listesini seyahate çıkmadan önce çıkartınız ve bunları seyahatten önce hazırlayınız. Örneğin; terlik, şampuan, sabun, ıslak mendil, diş firçası ve macunu… gibi.
Çocuklu bir aile iseniz :
Seyahat esnasında çocuklar devamlı rahatsızlık duyarlar çünkü çocuklar değişiklikleri pek sevmezler. Bu durumlarda yapacağınız an iyi şey çocukların sevdikleri eşyalarını ve oyuncaklarını yanınıza almanızdır. Bu sayede çocuklar o eşya ve oyuncaklarla meşgul olurken siz de daha iyi bir tatil ve yolculuk geçirebilirsiniz. Seyahat süresince acık su içmeyin ve çocuklarınıza içirmeyin aksi taktirde bağırsak enfeksiyonu geçirebilirsiniz.
Çocuğunuza kendisine ait taşıyabileceği büyüklükte bir çanta alıp onun da kendi çantasını kendisinin hazırlamasına ve taşımasına izin verebilirsiniz böylelikle çocuğunuz seyahatten zevk alacaktır. Çocuğunuzun kaybolabilme ihtimaline karşılık yanınızda çocuğunuzun fotoğrafını bulundurunuz.
Uçak ve havaalanı tavsiyeleri:
Havaalanına yurtiçi uçuşlar için yaklaşık 1 saat, yurtdışı uçuşlar için ise 2-3 saat önceden gidiniz. Bazı havaalanları çok büyüktür ve terminali ararken uçuşu kaçırma riskiniz yüksektir. Erken gittiğiniz zaman bu riski ortadan kaldırmış olursunuz. Uçuşu beklerken daha iyi vakit geçirmeniz için yanınıza gazete ve kitap alabilirsiniz veya bazı havaalanlarında bulunan bazı bankaların dinlenme localarında, garanti loca gibi ilgili bankanın kredi kartı sahibiyseniz ücretsiz servis alabilirsiniz. Yurtdışı uçuşlarda bagaj ve bilet kontrolü sırasında 15 TL yurtdışı çıkış harcı alınmaktadır. Bu ücreti kontrol esnasında firma yetkilisine veya iş bankası havaalanı şubesine yatırabilirsiniz. Bunu için yanınızda ekstradan 15 TL bulundurmanızda fayda vardır.
Yaşam Kanalları Editörü: Burcunur Yılmaz