Güncelleme Tarihi:
Kapadokya´da uzun süre turizmcilik yapan, Ürgüp´te oturan araştırmacı-yazar İsmet Aksoy, adını duyduğu eski bir yerleşim yeri olarak bilinen Aksalur beldesindeki Alacoş mevkiinde Dicle Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emrullah Güney ile birlikte araştırmalar yaptı. Aksalur Belediye Başkanı Mehmet Korkmaz´ın da katkısıyla Aksalur-İncesu yolu üzerinden 4 kilometre kuzey tarafında ahırlar olarak bilinen Alacoş eski yerleşim yerinde yapılan incelemede buranın ahırlar değil, binlerce yıl öncesi yeraltına oyulmuş tarihin en eski henüz tanınmamış bir Wiyanavanda (şarap kenti) mabedi olduğu belirlendi.
Gördükleri karşısında oldukça heyecanlanan ve bu kesimin turizm yönünden değerlendirilmesiyle Aksalur beldesinin turizme açılacağını söyleyen Başkan Mehmet Korkmaz, şunları söyledi:
"Uzmanların ilk belirlenesine göre, şarabın Anadolu, Mısır ve Mezopotomya´da bolca tüketildiği biliniyordu. Ancak, günümüze kadar nerelerde ve hangi koşullar altında üretildiği, araştırılmasına rağmen pek açıklık kazanamadı. Kapadokya´da kayalardan oyulan meskenlerdeki mahsenlerin az oluşu, Hatti ve Hitit dönemi şarap kültürünün pek de anlatılan kadar yoğunluk kazanamadığını intibanı veriyordu. Bilim adamaları Kültepe de bulunan Kapadokya tabletlerini çözdükçe, hem şarabın o günkü adını, ne zaman hangi kutsal günlerde içildiğini tüm ayrıntılarıyla ortaya koydular. Gestin ve Sessar denilen şarap ve bira içkisini Anadolu da imal edildiği kentin adı Wiyanavanda olduğunu söylediler. Üretimin özel durum nedeniyle mahzenlerin volkanik tüf kayalarda olması gerekiyordu. Buranın Kapodakya´da olacağı tahmin ediliyordu. Bize göre aranan kayıp şarapkenti burasıdır."