Tahıllarla Sindirimi Kolay Bir Kış

Güncelleme Tarihi:

Tahıllarla Sindirimi Kolay Bir Kış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2001 00:00

Tahıl deyince aklımıza hep kış mevsimi geliyor. Oysa ki yazın da sabahları sütle birlikte yulaf ezmesi yiyebilir ve tahıl çeşitlerinden nefis bir salata hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Salatanıza arpa ve pirinç tanelerinin yanında doğranmış soğan, mercimek, domates, nohut ve taze otlardan hazırlayacağınız bir karışım ilave edebilirsiniz.

Tahıl ailesinde protein kalitesi en yüksek olan besin prpinç, en düşük olan ise mısır olarak biliniyor. Buğday ise orta sıralarda yer alıyor. Yağ oranına gelince... Tahılların yağının çoğu çekirdeklerdedir. En fazla yağ, mısırda var...

En çok kimler tüketmeli?

* Kilo kaybetmek amacıyla diyet yapanlar,
* Şeker hastaları,
* Kalp hastaları,
* Potansiyel kalp hastaları,
* Kolesterol sorunu olanlar,
* Kabızlık problemi yaşayanlar

Günlük tahıl programınız

* 1 ince dilim kepekli ekmek
* 1 kepçe çorba (buğday, arpa veya pirinç çorbası)
* 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur pilavı
* 1 orta boy patates
* 2 adet galeta

Hangi tahıl hangi hastalığa iyi geliyor?

Arpa

Belirgin özelliği
* Arpa tahıl ailesinin bilinen en eski üyesi. Tuzlu suda pişirip saklayabileceğiniz arpa, özellikle et yemeklerinin yanında eşsiz bir garnityür veya lezzetli bir risotto rolü için birebir.
* Marketlerde ambalajında arpa yazıp da beyaz renkli olan besinler sizi şaşırtabilir. Zira bazı markalar arpanın kepeği ile lifini ayırıyorlar. Yani arpanın asıl rengi açık kahverengi.
* Arpayı herhangi bir işleme tabi tutmadan evvel, suda yumuşatmak için, 20-35 dakikaya ihtiyacınız var.

Nasıl tüketmeli
* Pilav ve çorba

Kimler tercih etmeli
* Stres ve sindirim problemi olanlar ile büyüme çağındaki çocuklar

Buğday

Belirgin özelliği
* Buğdayı ham haliyle pek azımız biliriz. Ama 'maskeli' hallerinden en az birini hepimiz çok iyi tanıyoruz.; yiyoruz. Birçok marketlerde bulgur paketlerinde karşılaşıyoruz bulgur taneleriyle.
* Buğday taneleri elbette bulgur kıvamına getirilmek için birçok aşamadan geçiriliyor; kısacası parçalanıyor. Ve buğday bu formuyla Türk mutfağında çok önemli yer tutuyor.
* Gevşetici ve uyutucu özelliği olan buğday enerji takviyesi yapıyor. Ayrıca sinidirimi kolay bir besin.

Nasıl tüketmeli
* Pilav, çorba, kısır

Kimler tercih etmeli
* Spor yapanlar, sindirim sorunu yaşayanlar ve uykusuzluk problemi olanlar

Mısır

Belirgin özelliği
* Başta İtalyan ve Amerikan mutfakları olmak üzere birçok kültürde mısırın çok önemli bir yeri var. Biz genelde mısırı ya haşlayarak ya közleyerek tüketiyoruz. Bir de son zamanlarda haşlanmış tanelerini salatalarımıza süs olarak kullanıyoruz.
* Mısırı közlenmiş haliyle barbeküde bir garnitür olarak tüketmenizi öneriyoruz; hayli lezzetli oluyor! Kalori oranı az. Lif oranı yüksek olduğundan sindirimi kolay.

Nasıl tüketilmeli
* Közlenmiş, salatada

Kimler tercih etmeli
* Diyet yapanlar kabızlık problemi olanlar.

Pirinç

Belirgin özelliği
* Vejeteryanların dostu olan pirinç, her şekle, her forma giriyor. Ve tabii ülkelere göre ayrılan pek çok tütü de var. Yabani pirinç, kahverengi pirinç, Beyaz pirinç, Kokulu pirinç, Wayx-tatlı Pirinç ve Arborio Pirinç gibi...
* Lift, potasyum, magnezyum, kalsiyum, B vitaminleri açısından zengin olan besin yağ,sodyum ve kolsterol içermediği için de sağlıklı bir seçim. Pirinç karbonhidrattan yana zengin olduğundan enerji verir.

Nasıl tüketmeli
* Salata, pilav

Kimler tercih etmeli
* Kolesterol sorunu olanlar, potansiyel kalp hastaları, stresli işi olanlar ve spor yapanlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!