Süt İçmek İçin 6 Neden
"Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, sütün faydalarını anlatıyor."
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren süt hep hayatımızda. Dünyanın en faydalı besini hiç kuşkusuz anne sütü… Faydaları saymakla bitmiyor. Anne sütünden sonra ise hem çocukların hem de yetişkinlerin beslenme düzenlerinde olması gereken bir diğer içecek ise inek sütü.
1- Kemikleri güçlendiriyor
Süt ve süt ürünleri, kemiklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum ve proteini sağlıyor. Çocukluk dönemi ve yaşam boyunca yeterli süt tüketimi kemiklerin güçlenmesine ve ileriki yaşlarda osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.
2- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek enfeksiyonlardan koruyor
Süt; büyüme ve gelişmeyi destekliyor, hücre ve doku oluşumunda rol alıyor. Beynin gelişmesinde ve çalışmasında faydası olan süt, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyonlara karşı kalkan rolü üstleniyor. Ayrıca yaraların da çabuk kapanmasına yardımcı oluyor.
3- Dişleri film tabakası gibi sararak zarar görmesini engelliyor
Sütün içerisindeki kalsiyum ve fosfor miktarı sağlıklı diş gelişimi ve devamlılığı için faydalı. İçeriğinde fazla miktarda bulunan kazein proteini, asitli yiyecek ve içeceklere maruz kalındığında diş minesinin üzerini ince bir film tabakası gibi sarıyor, diş minesinden kalsiyum ve fosfat kaybını önlüyor.4- Kan basıncını düzenliyor
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki günlük 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi yetişkinler ve çocuklarda yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor.
5- Karın bölgesindeki yağlanmayı azaltıyor
Süt içmenin kilo kaybı üzerinde de etkisi bulunuyor. Son yıllarda gerçekleştirilen bazı çalışmalar gösteriyor ki kalori kontrollü diyetle birlikte,günlük süt ve süt ürünleri tüketimi karın bölgesi yağlanmasını azaltıyor ve kilo kaybına yardımcı oluyor.
6- Diyabeti kontrol altına almaya yardımcı oluyor
Tip 2 diyabet günümüzde çocukluk çağından itibaren ortaya çıkan bir sorun. Şeker hastalığının önlenmesinde de düşük yağlı süt ve süt ürünleri tüketimi önemli bir yer tutuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan