Güncelleme Tarihi:
Çok eski bir söz var “Hastalıklardan kurtulmanın en kolay yolu hiç hastalanmamaktır.” Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanıyor. Hijyen bir sağlık bilimi olup temel ilgi alanı, sağlığın korunması ve sürdürülmesidir. Peki sadece genelde kullanılan temizlik ürünleri bunun için yeterli mi? Temizlikte yüzlerce yıl Avrupa’ya örnek olmuşken nasıl bu kadar gerileyebildik?
Şapçı, " SAĞLIK İÇİN HİJYEN ŞART” sloganı ile başladığımız bu yolculukta insanlarımızda öncelikle hijyen farkındalığı yaratmak istiyoruz. Sonrasında ise bilinçli ve etkin hijyen kurallarını anlatacağız. Nihai hedefimiz ise bilinçli hijyen alışkanlıklarının toplumumuzda yaşam biçimi haline getirilerek uygulanmasıdır. SAĞLIK İÇİN HİJYEN ŞART projesi bir sosyal sorumluluk projesi olup duyarlı insanların, şirketlerin gönüllü katılımları ile yürüyebilir.”
Mikroplar nerelerden bulaşır?
“Para, cep telefonları, klavye-mouse, hesap makinesi, kapı kolu, direksiyon, vites, uzaktan kumanda, market arabaları, merdiven korkulukları vb. başlıca mikrop yuvalarıdır. Mikroplar; toplu taşıma araçları, AVM’ ler, spor merkezleri, genel tuvaletler, okullar, kışlalar, hastaneler eczaneler gibi yerlerden eller vasıtası ile yayılırlar. Sağlık Bakanlığının, “suya, sabuna dokunun, hastalıklardan korunun” şeklinde çok güzel bir sloganı var. Hastalık etkeni olan mikroplar, nemli, kapalı, sıcak ortamlarda 15-20 dakikada bir bölünerek çoğalır ve bir kaç saat içinde sayıları milyonları bulur. Bu noktadan sonra su ve sabunun maalesef faydası olmaz.
Mikroplardan nasıl arınabilirsiniz?
Mutlaka, ama bilinçli olarak antiseptik ürünler ( mendil, sıvı sabun, köpük, jel, sıvı) kullanılmalıdır. Mikrop oluştuğunda, yani koku başladığında kullanılması gereken yegâne ürün antiseptik mendil, antiseptik sıvı sabun (su ve durulama gerekir) ve susuz antiseptiklerdir. Kötü kokuya neden olduğunu düşündüğümüz ter dahi aslında kokmaz, kokan mikroptur ve bu koku deodorantlarla giderilemez. Önce antiseptik kullanarak kokuyu yapan mikrop yok edilmelidir. Bunu antibakteriyel ürünlerle başaramazsınız. Bu tür durumlar için antiseptik ürünler kullanılmalıdır. ”
Hastaneye çiçek götürmek doğru değil!
“Hastane mikropları dirençli bakterilerden meydana gelir. Türkiye’de hastane mikrobu dolayısı ile hastanın, hastanede yatma süresi 20 güne kadar uzamakta, bunun Sağlık Sistemimize maliyeti hasta başına 1582 dolar olmaktadır. Hasta odalarına hastanın sağlığı için çiçek kabul edilmez. “Sağlık İçin Hijyen Şart” projesi kapsamında tüm hijyen ürünlerini içinde barındıran, herkesin evlerinde bulunarak, tüm ailenin bilinçli ve devamlı kullanacakları, aynı zamanda hastalara geçmiş olsun hediyesi olarak götürülebilecek Hijyen Sepetleri hazırlanmıştır. İnsanların artık eczaneye gidip Opakjel hijyen seti aldıklarını görüyoruz. Bu olumlu bir gelişme. Çünkü koruyucu hekimliğin en önemli enstrümanı olan bilinçli antiseptik kullanımı ile devletimizin hastalık harcamaları çok büyük ölçüde azalacaktır. Antiseptik- dezenfektanların perakende satış noktaları kesinlikle eczaneler olmalı, bu işin eğitimini almış, halkın sağlık danışmanı eczacılardan daha detaylı bilgi alınmalıdır.”