Stevia Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Stevia Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
"Stevia tohumu 1500’lü yıllardan beri Paraguay’da kullanılan bir tohumdur. Stevia tohumu, şeker otu olarak ta bilinmektedir. Yapısı gereği içki ve çayların tatlandırılmasında kullanılır. Stevia tohumundan yetişen bitkinin yapraklarının bazı bölümlerinde şeker bulunur. İşte, merak edilen tüm detaylar."
Stevia tohumu aslında şeker otu yetiştiriciliğinin önünü açmaktadır. Dünyada yaygın olarak yapılan bir sistemdir.
Stevia Tohumu Nasıl ve Zaman Ekilir?
Stevia tohumu ülkemizde pek çok yerde ekilmektedir. Ayrıca devlet bu konuda destek vermektedir. Stevia tohumu güneşli yerlerde yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Ayrıca sulamak için toprağın kurumasını beklemek gerekir. Stevia tohumu fide veya tohum olarak ekilebilmektedir. Stevia tohumunda elde edilen şeker otunun kalorisi sıfır olarak bilinir.
Stevia tohumu ekilmeden önce toprak ve arazinin durumu gözden geçirilmelidir. Bu bitki yapısı gereği ılıman iklimlerde yetişmeye müsaittir. Tropikal iklimi sever. Dikimi sırasında tohumların toprak gübrelenerek hazır hale getirilir.
Tohumların 50 cm mesafelerle ekilmesine dikkat edilmelidir. Böylece yetişme sırasında ihtiyaç duyulan besini kolaylıkla alabilirler. Dikim sonrası ise organik gübre verilmesi gerekir. Gübreleme işlemi yapılırken bitki gövdesine değil de etrafına konmasına dikkat edilmelidir. Bu işlemler ile dikim aşaması tamamlanır.
Stevia tohumunu saksıların içine de ekmeniz mümkündür. Stevia tohumu nisan ayı gibi ekilebilir. Ama havaların geç ısındığı bölgelerde ekim zamanı mayıs ayına kadar uzayabilir. Ekim öncesi tohumların suda bekletilmesi gerekir. Bir gün boyunca suda bekletilen tohumlar, bir saat boyunca kurutulur. Kuru tohumlar nemli bir pamuğun üzerine yerleştirilir. Daha sonra bir poşetle beraber dolaba konur. Yaklaşık 6 hafta sonra çıkarılır ve güneşe bırakılır. Böylece tohumlar doğal ortamında gibi çimlenir. Daha sonrada ekimi yapılır.
Stevia Tohumu Nasıl Olur?
Stevia tohumunun yetişme aşamasında yabani otların temizlenmesi gerekir. Toprak nemini kaybettiği anda da sulanması gerekir. Stevia bitkisini sonbaharda toplayabilirsiniz. Çiçeklenmeden hasattın yapılması gerekir. Stevia bitkisi soğuk havayı sevmez. Ortalama 10 derecenin altında ısıya maruz kalmamalıdır.
Stevia tohumunun yapı olarak çok küçük olduğu bilinmektedir. Stevia tohumları neredeyse gözle zor görülür bir boyuttadır. Yapısal olarak bu kadar küçük olması nedeniyle, yetiştirmesi de çok kolay değildir. Yetiştirecek olan kişilerin bu konuda oldukça profesyonel olması gerekir.
Stevia Tohumu Nereden Alınır?
Stevia tohumu bitki satışının yapıldığı botanik bahçelerinden alınabilmektedir. Ayrıca internet üzerinden satış yapan pek çok site bulunmaktadır. Bu sitelerden sipariş verebilirsiniz. Bitki ve tohum satışı yapan aktarlarda bulunmaktadır. Botanik bahçeleri ve internet siteleri satış fiyatı olarak birbirine yakın fiyatlar belirtir.