Geriİyi Yaşam Stalk Yapmak Psikolojinizle İlgili Ne Söylüyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Stalk Yapmak Psikolojinizle İlgili Ne Söylüyor?

Stalk Yapmak Psikolojinizle İlgili Ne Söylüyor?

"Stalk sosyal medya ile hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Stalk yapmak beğendiğiniz bir kişinin sosyal medya hesabını takibe alarak onun hakkında bilgi edinmek için yapılıyor. Bunun yanı sıra stalk kötü amaçlarla da yapılabiliyor. Kötü duygular beslenen bir kişinin hesabını takip edenlerin sayısı da hayli fazla."

Sosyal medyadan yapılan stalk hareketleri her ne kadar daha masum olarak adlandırılsa da gerçek hayatta stalk yapan kişiler de yok değil. Birini takip etmek, adresine hediyeler göndermek veya kötü amaçlı stalk hareketleri ile kişiyi tehdit etmek de bu kavramın altını dolduran eylemler arasında. Stalk türleri farklılık gösterse de araştırmalar stalkerların yani gizli takip eylemini gerçekleştiren kişilerin genellikle geçmişte yakın oldukları kişileri hedef aldıklarını söylüyor.

Stalk Yapmak Psikolojinizle İlgili Ne Söylüyor

Reddedilen stalkerlar genellikle eski sevgililerden oluşuyor ve eski günlere geri dönme özlemi ile ya da intikam amacıyla stalk yapıyor. Bu tür kişiler genellikle fiziksel şiddete başvurmasa da gizli takipleriyle karşılarındaki kişileri ablukaya alıyor. Aşk ve şehvet amaçlı stalkerlar ise cazibe duydukları kişiye gerçek hayatta duygularını açıklayamazken sosyal ortamda cinsel içerikli mesajlar gönderiyor. Yakınlık ve ilgi dürtüsü ile hareket eden stalkerlar ise beğendikleri kişilerle sevgili olmak ve yakınlık kurmak istiyor. Paranoya belirtileri gösteren bu kişiler bazen çeşitli sanrılarla hareket edebiliyor.

Stalk Yapmak Psikolojinizle İlgili Ne Söylüyor

Yapılan araştırmalara göre stalklerların çoğu ciddi ruhsal hastalıklara sahip olmasa da bazı psikolojik sorunları ile dikkat çekiyorlar. Gizli takip yapan kişilerin genellikle kişilik bozukluğu, depresyon ve uyuşturucu kullanımı gibi problemlerle boğuştuğu gözlemlenmiş. Psikolojik sorunlar gizli takip üzerinde etkili olsa da stalk eylemi aslında bir davranış biçimi olarak kabul ediliyor. Seksüel kişilik ve davranış bozukluğuna sahip olanlar saldırgan stalkerlar olabileceği gibi ruhsal sağlığı yerinde olanların ise medeni cesareti eksik bireyler olduğu görülüyor. Psikolojik olarak destek alan kişilerin ise stalk eyleminde azalma gösterdiği araştırmalarla kanıtlanmış.

Kaynak: Nasıl Kolay

False