Güncelleme Tarihi:
Fitness fanatiklerinin gerçekte birer spor bağımlısı olabilecekleri ortaya çıktı.
Her gün mutlaka spor yapma ihtiyacı mı duyuyorsunuz? Spor yapamadığınızda gerçekten rahatsız oluyor, hatta agresifleşiyor musunuz? O zaman bir spor müptelası olabilirsiniz, çünkü bilim adamlarının yaptıkları bir araştırma sporun sadece psikolojik değil aynı zamanda fiziksel bağımlılık yapabildiğini gösterdi. Araştırmaya göre, uyuşturucu, alkol ve kumar bağımlılarında aktif olan beyin bölgesi, egzersiz yapmadıklarında spor bağımlılarında da harekete geçiyor.
Hayatın merkezi
Uzmanlar, spor kişinin gündelik hayatının merkezini oluşturduğunda, aile, iş ve ilişkilerin önüne geçtiğinde spor bağımlılığından söz ediyor. Daha ileri vakalarda ise spor bağımlısı depresyona giriyor, uyku bozuklukları ve anksiyete (kaygı bozukluğu) görülüyor. Spor bağımlılarının sayısı şimdilik çok değil, ancak psikologlar sayılarının giderek arttığına dikkat çekiyor. ABD'deki Oregon Health and Science Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı spor bağımlılığının fiziksel mi yoksa psikolojik bir olgu mu olduğuna dair, tekerlekte koşan fareler üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada iki grup fare kullanıldı. Birinci grup sıradan laboratuvar farelerinden, ikinci grup uzun mesafeler koşabilen, genleriyle oynanmış 'koşucu' farelerden oluşuyordu.
Koşucu beyni farklı
Her iki gruptaki farelerin bir kısmının koşmasına izin verilirken bir kısmına izin verilmedi. Bu esnada beyin hareketleri ölçüldü. Tekerlekte koşmalarına izin verilmeyen tüm farelerde, 25 beyin bölgesinden 16'sı aktive olduğu, ancak koşucu farelerin beyin aktivitelerinin daha yoğun olduğu görüldü.
Araştırmayı yürüten Dr. Justin Rhodes, "Koşmaları engellenen koşucu farelerin kimi beyin bölgelerinde çok yoğun hareketler saptadık. Bu beyin bölgeleri, bağımlı oldukları maddelerden mahrum kaldıklarında, kokain, morfin, nikotin veya alkol bağımlısı farelerde aktive olan beyin bölgeleriydi" dedi.
Uzmanlara göre, spor yapamamak bağımlılarda fiziksel mahrumiyet yaratıyor.
Kaynak: Radikal