Sorunlar ve Çözümleri

Güncelleme Tarihi:

Sorunlar ve Çözümleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2002 10:38

Hava kirliliği, soğuk ve stres'e karşı, kızarıklıklara karşı, kozmetik alerjisine karşı, sivilce ve aknelere karşı, tahrişe ve UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı...

Haberin Devamı

Olumsuz hava koşulları, yanlış beslenme ve bakım ciltte geri dönüşü zor izler bırakabilir. Bu etkilerden kurtulmak ise hiç de zor değil. Sizler için hazırladık!

Hava kirliliği, soğuk ve stres'e karşı

Hemen hepimiz, yüz bakım ürünlerinin her açıdan doğal olması gerektiğinine inanıyoruz. Çünkü doğanın en büyük düşmanı olan kirlilik aynı zamanda cildimiz için de tehlike yaratır.Günlük hayatımızda yaşadığımız stres, düzensiz bir yaşam, sigara dumanı ve çok kuru havaların cildin korunma mekanizmasını öldürür ve cildin yapıtaşlarını yok eden her türlü kirlilik de cildin kırışıp sarkmasına neden olur. Ciltte oluşan bu kuruluk ve sarkmalar için, haftada bir kez peeling uygularsanız hem gözeneklerinizin açıldığını hem de cildinizin rahatlatladığını hissedersiniz. Ayrıca önlemlerinizi erken yaşlarda almanız sonucunda cildiniz tüm bu sorunlardan daha az etkilenecektir. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de, bakım için kullanacağınız ürünün cildin bağ dokusunu kuvvetlendiren elastin ve kolajen maddeleri içermesi olmalıdır.

Kızarıklıklara karşı

Eğer açık renk bir cildiniz varsa, yanak, alın, burun ve elmacık kemikleriniz üzerinde kızarıkların oluştuğunu fark edersiniz. Eğer bu kızarıklıklar sizi rahatsız ediyorsa bir de size önereceklerimizi yapmayı deneyin!
Aşırı sıcak ve soğuktan kendinizi koruyup, buharlı banyolar ve saunalardan kaçının, aşırı sıcak içecekler, kafeinli içecekler, baharatlı gıdalar ve alkolden uzak durup, kullanacağınız kozmetiklerin türüne dikkat etmeye özen gösterin. Ayrıca A,E vitaminleri, kolajen ve jelaroyal içeren ürünleri kullanmamanız sizin için faydalı olacaktır. Çünkü bu ürünlerin kan dolaşımını uyarıcı özellikleri vardır.

Kozmetik alerjisine karşı

Alerji yapmayan birçok kozmetik ürünü sizin cildinizin hassasiyet gösterdiği bir madde içeriyor olabilir. Dermatolojik olarak test edilmiş de olsa, hiçbir kozmetik malzemesi bu riski tamamen önleyemez. Bu gibi alerji durumlarında sizin yapmanız gereken, kullanacağınız herhangi bir ürüne körükörüne güvenmemek olmalıdır. Özellikle cildiniz hassas bir yapıdaysa, sadece ürünü seçerken değil aynı zamanda satın aldıklarınızı saklarken de bazı noktalara özen göstermeniz gerekir.

İşte bunlardan bazıları

Öncelikle aldığınız ürünleri kullandıktan sonra kutu ve tüpleri sıkıca kapatmalısınız. Kremlere direkt temastan kaçınarak, elleriniz yerine minik bir spatula kullanmaya özen gösterirseniz cildiniz ürünlerden fazlaca etkilenmeyecektir. Göz çevresi son derece hassas bir bölge olduğundan, ürünlerin bu bölgeye değmemesine özen göstermeye çalışın. Birçoğumuzun korkulu rüyası uçuk deride varsa, durum normale dönene kadar kozmetik ve makyaj malzemesi kullanmamaya özen göstermenizde fayda olacaktır. Ayrıca kullanacağınız tüm ürünleri aşırı sıcaklık farklarından korumak da unutulmaması gereken önemli bir ayrıntı.

Sivilce ve akneler

Sivilce ve akneler cildinizin belki de en büyük düşmanı. Eğer siz de akneli bir cilde sahipseniz, atmanız gereken ilk adım cildinizi temiz tutmak olmalı. Sabah ve akşam, yüzünüzü, sıkıştırıcı maddelerle zengişleştirilmiş, hassas bir nötr sabunla yıkarsanız cildiniz temizlenmiş olur ve akne oluşumunu engellemek için önemli bir adımı atmış olursunuz. Ancak temizleyici seçiminde de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

Öncelikle seçeceğiniz malzeme cildin yağını fazla almamalıdır. Aksi takdirde, tersine bir etki görülebilir ve yağ bezleri fazla yağ üretebilir. Ayrıca cildinizi aşırı temizlemenizden kaynaklanan sivilce ve aknelerin oluşumuna fırsat vermemek için temizliği abartmamaya özen gösterin.

Sivilce ve akne tedavisinde genel kurallar
Sivilceleriniz sorun halini almaya başladıysa, tedavinin zamanı da gelmiş demektir. Ancak tedavinizi yaparken dikkat etmeniz gereken ayrıntıları da unutmayın.

- Cilt toniğinizin çok az alkol içermesine özen gösterin ve antiseptik ve ağrı dindirici maddelerle zenginleştirilmiş olanları tercih edin.
- Cildiniz için kullanacağınız temizlik malzemelerinin, cildi rahatlatıp, yağ üretimini azaltan A,E,F vitaminleri, lavanta, biberiye, mercanköşk, adaçayı gibi bitki özlerini içeren malzemeler olmasına özen gösterin.
- Eğer cildinizin durumu çok kötüyse, bir estetisyenin belli sıklıklarla uygulayacağı derinlemesine temizlik, cildinizin durumunu kontrol altında tutmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Makyaj yapmayı seviyorsanız, cildiniz için özel hazırlanmış ürünler kullanmaya özen göstermelisiniz. Örneğin, yağsız bir toz fondöteni kuru bir sünger yardımıyla uygulayabilirsiniz. Ancak cildiniz gerçekten kötü bir durumdaysa, makyaj yapmamanız daha yerinde bir karar olur.
- Koruyucu kremler kullanacaksanız, cilde mat bir görünüm verenler ve çabuk uçanları tercih edin. Çünkü bunların içindeki yağlı kısım, deriyle direkt olarak temas etmez.
- Akne ve sivilce sorununuz için bir uzmandan yardım alırsanız sorununuz 2-3 ayda çözüme ulaşabilir.

Tahrişe karşı

Tahriş kızarıklık, sertlik, zaman zaman çatlak oluşumu ile kendisini gösterir. Cildin tipine uygun olmayan ürünlerin kullanılarak, yanlış bakım uygulanması, çok hırpalayarak yapılan cilt bakımı, toz, kir ve cildin uzun süre makyajlı kalması tahrişe yol açabilir. Ayrıca mineral yağlar, parfüm ve alkol, boyalar, renk açıcı kremler ve tüy dökücüler herhangi bir rahatsızlığı olan ciltlerde yan etki göstererek tahrişe neden olabilir. Tahrişe yol açma açısından, bitki özleri ya da doğal maddeler içeren kozmetiklerin, sentetik olanlardan daha güvenli olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra dermatolojik olarak test edilmiş kozmetiklerin cilt tarafından kabul edilememe olasığı daha azdır. Kozmetik kullanırken, tahrişin çeşitli faktörlere bağlı olduğunu unutmamalısınız. Örneğin, temas türü, temas noktası, PH değeri, uçma gibi.

UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı

Cildiniz UVB ışınlarına maruz kaldığında, cildi zararlı etkilerden koruyacak olan melanin üretimi artar. Yüksek dozda UVB ışını, hücrelerin tüm bilgilerini taşıyan DNA ve DNS'leri tahrip edebilir. Ayrıca cilde uygun olandan daha uzun süre güneşte kalınması, ya da seçilen güneş ürününün faktörünün yetersiz kalışı cildinizde güneş yanığına neden olur. Bunun en büyük riski cilt kanseri oluşması riskini artırmasıdır.
Işığın sebep olduğu cilt yaşlanmaları
UVA derinlere nüfuz edebildiğinden, uygun bir korunma uygulanmazsa, cilt dokusundaki moleküller zarar görerek fonksiyonları bozulur. Öncelikle, esnek kolajenlerin ve elastin liflerinin su tutma yetenekleri azalır. Liflerin kuruyup, sertleşmesi sonucu ortaya ışıktan kaynaklanan cilt yaşlanması çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!