Güncelleme Tarihi:
Hava erkenden kararmaya başladı, güz üzerimize çöktü. Kısa günler ve daha az güneş; serotonin eksikliği, dolayısıyla can sıkıntısı, keyifsizlik ve mutsuzluk demek. Yemeğe en çok koştuğumuz zamanlar bunlar. Peki ya yeme düzeniniz bundan nasıl etkilenecek? Tüm bu fiziksel ve ruhsal değişimlere karşı tabii ki vücudunuzun da bir tepkisi olacak. Öncelikle makarna, patates ve pilav gibi karbonhidratlara olan ihtiyacınız artacak; çünkü kendinizi rahat ve iyi hissetmek için serotoninizi artırmanız gerek. Çikolata ve tatlılar da gene serotonini artıracak diğer gıdalar. Hal böyle olunca, midenizi bunlarla tıka basa doldurup kilo almanız işten bile değil. Zaten kışın çoğumuza olan da bu değil mi? Ancak yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızda yapacağınız basit değişikliklerle bunun üstesinden gelebilirsiniz.
Çalışıyorsanız, muhtemelen dışarıda yiyorsunuz demektir. Bu durumda da, ya yemeniz gereken türde sağlıklı bir şeyler bulmakta zorlanıyorsunuzdur, ya da vakit darlığından fast food tarzı besinlerle karnınızı doyuruyorsunuzdur. Tabii bu tür besinlerin içerdiği yağdan bahsetmeye bile gerek yok. Ev yemeği yapan bir yerde yeme şansınız bile olsa, o yemeklerin nasıl piştiğini bilmiyorsunuz. Ne kadar yağ koyarlar, tereyağ mı zeytinyağı mı kullanılır emin olamazsınız. Izgara etler ve salata dışarıda yenen yemekler açısından en iyi olasılıktır. Bunun dışında yapabileceğiniz bir şey de yemeğinizi evden getirmektir. Mesela kendi sandviçlerinizi yaparak içine istediğiniz kadar salata koyabilirsiniz. Canınız sosis mi istedi? Haşlayıp, bir folyoya sarıp yanınızda getirin. Böylece soslardan, mayonezden, fazla yağdan kurtulmuş olursunuz.
Ağırlık çalışmasını egzersiz planınıza dâhil edin
Haftanın üç günü koşmanın ya da yürümenin ve bisiklete binmenin kilo almanızı önleyeceğini düşünüyorsanız, buna bir de ağırlık çalışmasını ekleyip o zaman görün. Ağırlığın uyguladığı dirence karşı çalışacağınızdan, daha çok enerji harcayacaksınız. Ayrıca vücudunuz sıkılaşarak şekle girecek ve inceleceksiniz.
Ağırlık çalışmasının bir diğer yararı da metabolizmanızın hızını artırmasıdır. Fitness uzmanları, eğer haftada 20'şer dakikadan üç kez ağırlık çalışırsanız, 3 aydan sonra kilo kaybetme hızınızda bir değişiklik göreceğinizi belirtiyorlar.
Özel günler için zayıflama fikrinden kurtulun
Yılbaşında gideceğiniz partiyi, ya da bayramda çıkacağınız tatili düşünerek zayıflamaya çalışmak fikri tabii ki çok çekici; ama bu kadar çabuk vermeyi planladığınız kiloları, bu kadar çabuk da alacağınız gün gibi aşikar olduğundan, kendinizi kasmanızın anlamı yok. Çünkü kilo vermek istiyorsanız, yaşam tarzınızdaki ufak değişikliklerle uzun bir sürede sonuç almayı beklemelisiniz.
İncelmek istiyorsanız, tüm yediklerinizi bir hafta boyunca kaydetmek işe yarayabilir. Böylece yeme alışkanlıklarınızı öğrenir, yeme şeklinizi buna göre programlayabilirsiniz.
Tatlıdan vazgeçmenize gerek yok
Nedense, kışın yaza göre daha az meyve yeriz. Tabii çeşitliliğin daha az olması bunun sebebi olabilir. Ancak hastalıklara karşı ayakta durabilmemiz için de günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yememiz gerekiyor. Meyve ve sebzeyi artırmanın ve basit karbonhidrat grubuna giren pasta, kek, börek nevi besinleri azaltmanın iyi yanı da, kilo vermenin kolaylaşmasıdır. Çünkü bu besinlerin hem kalorisi daha düşüktür, hem de oldukça doyurucudurlar. Ayrıca meyveleri tatlıya da dönüştürebilirsiniz.
Sağlıklı ve nispeten düşük kalorili tatlılar için meyveleri fırında pişirebilirsiniz. Az yağlı pudinglerde, fırında pişmiş elma, buharda pişmiş armut ya da erik kullanabilirsiniz. Tarçın ve zencefil de lezzet katar. Şeker yerine de balı tercih edebilirsiniz. Ayrıca yoğurdunuzu da meyvelerle karıştırarak lezzetli ve sağlıklı bir tatlıya dönüştürebilirsiniz.
Egzersiz rutininizi interval çalışmasına çevirin
Daha etkili bir çalışma için, her zaman yaptığınız koşu ya da yürüyüşü interval çalışmasıyla değiştirin. Interval çalışmasında, aynı egzersizi belli bir süre boyunca yapmak yerine, aynı egzersizde hızlanıp yavaşlayarak, ya da aralara farklı egzersizler katarak karma bir çalışma yapıyorsunuz.
Yeni başlayanlar, iki dakikalık seri bir yürüyüşle başlayıp, daha sonra iki dakika koşup, ardından tekrar yürüyüşe dönebilirler. Bunu haftada 3 kez, 20 dakika boyunca uygulayın. Aynı hızda yürümek ya da koşmaktan daha fazla kalori yaktığınızı fark edeceksiniz.
Sütlü kahvenizi sadesiyle değiştirin
Kahveden vazgeçemiyorsanız, o zaman krema ve sütten vazgeçin. Sütlü kahvede yaklaşık 225 kalori bulunuyor. Eğer diyet süt kullanırsanız, bu 135 kaloriye düşüyor. Sade kahvede bulunan kalori ise 15'ten az.
Havalar soğumaya başladıkça vücudun besinlere olan ihtiyacı da artıyor. Bu durumda yazın serin ve hafif gelen salatalar yetersiz kalabiliyor. Ama daha çok kaloriye ihtiyacımız olması, bu kalorileri yağlı ve şekerli besinlerden almamızı gerektirmiyor. Bunun yerine türlü ve güveç gibi yemekler sayesinde ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılayabilirsiniz. Üstelik hem doyurucu, hem besleyici, hem de daha az kalorililer.