Güncelleme Tarihi:
Güneşli günlerin cilde verdiği zararı yok etmek adına birçok kişi soluğu estetik merkezlerinde alıyor. Sonbahar dönemine yepyeni bir ciltle merhaba demek isteyenler için Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, sonbahar aylarının estetik operasyonları hakkında bilgiler verdi.
Bu aylarda en çok yapılan operasyonlar nelerdir?
Sonbahar aylarında birçok operasyon için uygun dönemlerden biri. Fakat genel anlamda daha çok yapılan operasyonlar Prp tedavisi. Güneş ışınları azaldığı için aynı zamanda peeling için uygun zamanlar.
Yüz ile ilgili kırışıklık giderici tüm operasyonlar bu dönemde yapılabilir.
'Platelet Rich Plazma', bilinen adıyla 'PRP' tedavisi'yle kırışıklıklarda, sivilce izlerinde, güneş lekelerinde ve saç dökülmesini durdurmada yüz güldüren sonuçlar alınıyor.
PRP, 'Trombositten zengin plazma' anlamına geliyor. Trombositler, doku iyileşmesinde ve kanın pıhtılaşmasında önemli rolü bulunan kan hücreleridir. Önemli protein ürünleri ve bağ dokusu faktörleri içerir. Yaralanmış bir bölgeye enjekte edildiğinde, hızla iyileşme sürecini başlatarak doku yenilenmesini uyardıkları görülmüştür. Bu tedavi sayesinde cilt lekelerinin hafifletilmesi, sivilcelerle izlerinin giderilmesi, cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesi sağlanabiliyor. Uygulamadan yaklaşık üç - dört hafta sonra ilk etkileri fark edilmeye başlanıyor.
Bu tedavide kullanılan uygulama kitleri farklılık taşır. Bunların hastanın önünde açılıp hazırlanması önemlidir. Hastadan kan alıp, santrifüjden geçirmek ve enjekte etmek PRP tedavisi değildir. PRP'nin en önemli katkısı, enjekte edildiği bölgede kanlanmayı artırması ve yara iyileşmesi süreçlerini uyarmasıdır.
PRP'nin yan etkileri var mı?
Enjekte edilen karışım, hastanın kendi kanıyla hazırlandığı için alerji riski yok. Sadece işlem sırasında kızarıklık meydana gelebiliyor ve bu da birkaç saat sonra tamamen geçiyor.
Göz alıcı ve canlı bir cilt için peeling gerçekten uygun tedavilerden birisidir. Sonbahar ve kış döneminde bu uygulama için en uygun zamanlardır. Peeling üst derinin soyulması ile derinin yenilenmesi ve cilt sorunlarının giderilmesinde uygulanan en etkili yöntem.
Peeling'de temel amaç cildin hasar görmüş tabakalarını kaldırarak sağlıklı tabakayı ortaya çıkarmak ve cildi canlandırmaktır. Cildin uyarılması ile yeni hücre oluşumu hızlanır ve bu sayede cilt daha sağlıklı parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.
Peeling ile yüzdeki kırışıklıklar cildin erken yaşlanması, cilt kuruluğu, genişlemiş gözenekler, cilt yorgunluğu, cilt lekeleri çatlaklar ve elastikiyet kaybı gibi sorunlar giderilir. İşlem sonrası bu bölgelerdeki cilt daha genç daha parlak ve daha elastik bir hale gelir.
Peeling tedavisinden sonra hasta nelere dikkat etmelidir?
Peeling bazı cilt tiplerinde kişiye özgü bazı rahatsızlıklar bu uygulamayı riskli hale getirebilir. Bu sebeple doktorunuzun alacağı ayrıntılı peeling tedavisi önem taşır. Uygulama sonrası güneş ışınlarından korunmalı ve makyajdan kaçınılması gereklidir.
Meyve asitleri (glikolik asit ve AHA) ile yapılır. Cildin üst tabakası yüzeysel olarak soyulur. 5 dakika içinde yapılan uygulama esnasında ciltte hafif bir yanma ve hafif bir kızarma olur. Hemen sosyal hayata dönülebilir. Haftada 1 defa olmak üzere 5- 6 kere tekrarlanabilir.