Güncelleme Tarihi:
Portakal
Soğuk günlerde sofralarımızın sıcak renkli dostu portakal, zengin C vitamini kaynağı olduğu için hergün tüketilmesinde yarar var. Çünkü vücudumuz bu vitamini depolayamadığından her gün belirli bir miktar almak gerekiyor.
Portakal, kolesterol, mide ve yemek borusundaki kanser riskini düşürüyor. B vitamini damarları güçlendirerek damar sertliği ve kireçlenmeyi önlüyor. Varislerin iyileşmesini sağlıyor. B vitamini ise sinir sistemini düzenliyor. Portakalın faydaları elbetteki bunlarla sınırlı değil.
Doğal oda parfümü
* Mutfak ya da dolaplarınızın güzel kokmasını istiyorsanız, 15-20 diş karanfili 1 portakalın üzerine aralıklarla batırın. Dolabın içine yerleştirin ya da kurdela ile bağlayıp yüksek bir yere asın.
* Mutfaktaki kötü kokuları gidermek için bir parça portakal kabuğunu ocağın üzerinde yakmanız yeterli.
* Portakal kabuklarını kurutup küçük kutuların içine koyarak çamaşır dolaplarına yerleştirin. Hem güzel bir koku yayar hem de olası haşerelerin giysilere zarar vermesini engeller.
Doğal parlatıcı
* Çanya ayakkabı ve deri eşyalarınızı portakal kabuğu ile ovup kuru bir bezle silerseniz ilk günkü kadar parladığını farkedeceksiniz.
Mutfakta kullanımı
* Portakalın meyvesi, suyu ve kabuğunu her türlü tatlılarda, et, çorba, pilav, makarna ve sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.
* Portakalın kabuğunu kurutup robotta ezin, pasta ve sütlü tatlılarda kullanın.
* Portakal kabuğunu sütlü tatlılarda kase olarak kullanabilirsiniz. Bunun için portakalın sap kısmını kapak şekilinde kesip içini alın ve hazırladığınız tatlıyı boş portakal kabuklarının içine paylaştırın.
* Portakal kabuğu reçeli karaciğer, mide ve bağırsakları çalıştırıp gazı önlüyor. Bağırsak sistemini düzenleyerek vücudun zehirlenmesini engelliyor.
Mandalina
Mandalina da zengin bir C vitamini deposu. Özellikle brom sinirleri yatıştırdığı için akşam yemeğinden sonra yenildiğinde uyku veriyor. Kabuğunda bol miktarda P vitamini sayesinde, damar setliği ve felç geçirenler için çok yararlı bir meyve.
Mutfakta kullanımı
* Mandalinanın kabuğu, meyvesi ve suyunu çeşitli tatlılarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
* Mandalina kabuğunda bulunan kokulu bir yağ, özellikle likör ve pastane ürünleri yapımında kullanılıyor.
* Mandalinayı kuru ve serin bir ortamda bekletin. C vitamini kaybına uğramasını önlemek için buzdolabında saklanmasında fayda var. Ancak, mandalinaların çürümemesi için hergün çevirerek yerlerini değiştirmek gerekiyor.