Soğuğu bitki çaylarıyla yen!

Güncelleme Tarihi:

Soğuğu bitki çaylarıyla yen
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2003 09:00

Mineral ve vitamin açısından zengin bitki çayları, hastalıklara karşı direnci artırıyor...

Haberin Devamı

Soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte yayılan salgın hastalıklara karşı bitki çayı içilmesi tavsiye ediliyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Diyetisyeni Melek Türkmen, alıç, anason, böğürtlen, elma, ıhlamur, kuşburnu, nane, papatya ve kekik gibi bitkilerden elde edilen çayların, siyah çaya oranla sağlık açısından daha fazla yararları olduğunu söyledi. Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla yaygınlaşan nezle ve grip gibi hastalıklara karşı, sıcak içilen meyve çaylarının olumlu etkileri bulunduğunu belirten Türkmen, doğal C vitamini içeren kuşburnu çayının solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığına karşı bedenin savunma sistemini güçlendirdiğine dikkat çekti.Türkmen, bilinçli tüketildiği takdirde hiçbir yan etkisi bulunmayan bitki çaylarından günde 2-3 fincan içmenin bir sakıncası olmadığını söyledi. Ancak, özellikle mide ve bağırsak sistemi spazmlarını gidermede yardımcı olan nane çayını, mentol alerjisi bulunan kişilerin daha dikkatli tüketmesi gerekiyor. Kekik çayı da bir yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmiyor.En çok bilinen ıhlamur çayının solunum yollarında yumuşatıcı etkilerinin bulunduğunu vurgulayan Türkmen, şunları söyledi: "Soğuk havalarda insan vücudu hastalıklara karşı daha dayanıksız oluyor. Kış aylarında tüketilen bitki çayları, bedenin savunma sistemini güçlendiriyor. Ihlamur çayı bunun en güzel örneği. Ihlamur aynı zamanda gıcık kesici, ateşli soğuk algınlığı rahatsızlıklarında terletici ve sakinleştiricidir. Spazm çözücü ve idrar artırıcı etkilere de sahip ıhlamur, özellikle kış ayları için idealdir."Hazımsızlığa karşı elma ve ada çayıRamazan ayında oruç tutanların iftar vaktinde çok fazla yemek yemeleri nedeniyle yaşadıkları sindirim problemlerine karşı elma ve adaçayının hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor.Elma çayı aynı zamanda içerdiği A, B ve C vitaminleri ile vücut direncini de artırıyor. Lezzetli bir aromaya sahip olan böğürtlen çayı ise A, B1 ve C vitaminleri ile ağız içi yaralarında gargara olarak kullanılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!