Güncelleme Tarihi:
Soğan yetiştirilmesi oldukça kolay olan bitkiler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan yetiştiriciliği çok aşırı çaba isteyen bir gıda maddesi değildir.
Soğan Tohumu Nedir?
Soğan tohumu, koruyucu bir dış kaplama içine alınmış halde olan bir embriyonik bitki olma özelliği taşır. Soğan üretiminin önemli bir parçasını oluşturur.
Soğan Tohumu Nasıl Olur?
Soğan iki yıllık bir bitkidir. Arılarla döllendikten sonra ikinci yıl küçük siyah renklerde tohumlar oluşur.
Soğan Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Tohumu alınacak soğanlar belirlenir ve soğan olgunlaşınca bir sonraki yıl tohum elde edilinceye kadar toprakta bırakılır. Yaz ortalarında bu soğanların dikkatle izlenmesi önemlidir. Tohum kafalarında siyah tohumlar belirginlik kazanınca kafanın altından saplar kesilerek toplanır. Tüm tohumlar aynı anda olgunlaşmadığı için bu işlemi pek çok kez yapmak gerekebilir.
Sonrasında ise başların kuruması beklenir. Başlar tamamıyla kuruduktan sonra kafalar birbirine sürtülerek tohumlar ayrılır. Kaba çöplerinden arındırılır. İnce çöplerinden ayrıştırılmak istene soğan tohumları miktarına bağlı olarak bir kaba doldurulmuş suya atılır. Olgunlaşmış olan tohumlar dibe çöker, üstte kalanlar ise atılır. Sonrasında tohumlar tekrar kurutularak depolanır.
Eğer hazır hale soğan teminin yapılmak isteniyorsa soğan tohumlarını aktardan yahut internet üzerinde kolaylıkla temin etmek mümkün olmaktadır.
Soğan Tohumu Nasıl Ekilir?
Soğan tohumlarının ekiminin yapılmasından önce nemli bir bez içerisinde 2-3 saat bekletilerek soğan tohumu çimlendirme yüzdesini artırmak yararlı olacaktır. Soğan tohumu ekimi yapılacak olan toprağın ısısının 10-20 derece arasında olması ideal olanıdır. Eğer tohumlar bir kab içerisinde yahut viyollarde çimlendirilecek ise kabın yahut viyolin üst seviyesine 1 cm kala ince elenmiş toprak ve torf karışımından meydana gelen toprakla doldurulmalıdır.
Sonrasında bir fısfıs yardımıyla toprak nemlendirilmelidir. Ardından soğan tohumları toprağa yerleştirilir ve geriye kalan kısmı aynı toprakla doldurulmalıdır. Soğan tohumunun ekim derinliği 0,5 -1cm arasında olmalıdır. Sıralar üzeri için ise 5-7 cm ve sıra üzeri 20-30 cm arasında olması gerekmektedir.
Ekim işlemi tamamlandıktan sonra yüzey toprağı fısfıs yardımıyla nemlendirilmeli ve şeffaf bir naylon (streç film) kullanılarak üzeri kapatılmalıdır. Sonrasında arada bir kontrol edilerek toprağı fısfısla nemlendirilmeye devam edilir.
Soğan Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Soğan tohumu ekimi çoğunlukla ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları döneminde önerilmektedir. Ekim için kullanılacak tohum kalitesi hasadın verimliliği bakımından büyük önem taşır. Toprağa ekimi gerçekleştirildikten sonra çimlenmeye başlayan soğan tohumlarının üzerindeki şeffaf naylon kaldırılmalı ve direk güneş ışığından korunmaya özen gösterilmelidir. Soğan tohumları fide haline geldiklerinde geldiğinde yaklaşık 4-5 cm büyüklüğe eriştiğinde bahçe veya büyük bir saksıya aktarılabilir.
Soğan Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Toprağa ekimi yapılan soğan tohumlarının tahmini olarak çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşir.
Soğan Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Toprağa ekili haldeki soğanların her gün düzenli olarak bulunduğu toprağı nemli tutacak şekilde fiskiye yöntemiyle sulamak önemlidir. Sulama esnasında toprağın çamur haline gelmemesine özen gösterilmesi önemlidir. Aksi takdirde soğan tohumları aşırı sulamadan dolayı çürüyebilir.
Soğan Tohumu Nasıl Saklanır?
Soğan tohumları iyice kurutulduktan sonra uygun bir ortamda ekimi yapılacak olan süre boyunca saklanır. Soğanların muhafaza edildiği ortamın kuru ve serin olmasına dikkat gösterilmelidir.