Güncelleme Tarihi:
"Dünyanın en güzel rengi, sizin üzerinizde en güzel durandır." C. Chanel
Sosyal yaşamda ve iş hayatında renklerin çok önemli etkileri vardır. Renkler sözsüz mesaj verir. Kişiliğinize, yaşınıza, mesleğinize, sosyal statünüze uygun renk ve giysi seçimi sizi her alanda ön plana taşır. Yere ve zamana uygun renk seçimi, istediğiniz etkiyi yaratma konusunda size avantaj sağlar. Örneğin pastel renkler iletişimi kolaylaştırır, daha sıcak ve arkadaşça görünüm verir. Gri ve lacivert ise daha otoriter ve güven veren renklerdir.
Hepimiz dünyaya muhteşem bir renk uyumuyla geliriz. Saç rengimiz, gözlerimiz ve cildimiz doğal bir uyum içindedir. Kişisel renk analizi temel olarak buradaki ahenk göz önüne alınarak size en çok yakışan renk tonlarının tespit edilmesidir. Ayrıca kontrast seviyeniz belirlenerek ne kadar zıt renkleri beraber kullanabileceğiniz tespit edilir. Bu tonları göz önüne alarak kıyafet, aksesuar, takı, makyaj malzemesi seçimi yapabilir ve saçınıza uygun tonları boyatabilirsiniz. Bunları bilmeden yaptığımız renk seçimleri tamamen kültürel kodlardan, modadan etkilenerek yapılır.
Renk tonlarına dikkat!
Renk analizinin temelleri 1920 yılında İsveçli sanat eğitmeni J. Itten tarafından atılmıştır. Itten, renk gruplarını doğada ortaya çıkışlarına göre dört mevsime göre sınıflandırılmıştır. S. Caygill adında bir öğrencisi bu bilgileri ABD'ye taşımış ve daha da geliştirerek giyime aktarmıştır. Böylece ilk kez 1960'lı yıllarda renk danışmanlığı doğmuştur.
Kişisel renk analizi bazı özel kartelalar kullanılarak yapılır. Renklerin sizdeki yansımaları göz önüne alınır. Önce sıcak ve soğuk renklerin ayrımı yapılır. Bu ayrımın ardından soğuk renkler yaz ve kış, sıcak renkler ise sonbahar ve ilkbahar olarak sınıflanır. Bunların her biri birer renk ailesidir. Renk ailenizi öğrendikten sonra bunların iş ve sosyal hayata yansıtılması, yere ve zamana uygun giyinmenizi sağlar. Herkes her rengi giyebilir ancak burada önemli nokta renklerin tonlarıdır.
Kişisel renk analizini bilmek size ne kazandırır?
DERMATOLOG DR. ŞALE YILMAZ