Sinüzit tehlikeli olabilir!

Güncelleme Tarihi:

Sinüzit tehlikeli olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 14:33

Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor...

Haberin Devamı

Sinüsler kafamızda bulunan hava boşluklarıdır. Başımızda ağırlık olmasını engeller; kafa travmalarında bir nevi tampon görevi görürler ve beyin hasarını önlerler. Sinüslerden salgılanan mukuslar, sekresyonlar dışarıdan gelen havayı nemlendirir ve enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturur.

Sinüzit ise sinüslerin iltihaplandığı durumu tarif eder. Sinüzit sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında oluşur. Sinüsler bir kanalla burun içerisine açılır. Bu kanallar tıkandığında sinüsün içerisinde kendisinin üretmiş olduğu mukuslar birikerek enfeksiyon gelişimine yol açar.

Sinüzit tehlikeli olabilir

Sinüzit oluşumuna yol açan diğer nedenler burnu ikiye ayıran nazal septum adı verilen kemikte belirgin bir eğriliğin olması, nazal polip, alerji ya da burun içindeki diğer yapısal anomaliler olarak sıralanabilir. Sinüzitin başlıca belirtisi öne doğru eğilmekle artan baş ağrısıdır. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde, ensede, alın bölgesinde ve dişlerde ağrı olabilir; hissedilen ağrıya eşlik eden koyu sarı yeşile dönük renkte geniz akıntısı, burunda tıkanıklık, seste değişiklik, koku ve tat alma bozukluğu diğer sinüzit belirtilerdir.

Haberin Devamı

SİNÜZİTTEN KORUNUN

Tedavi edilse de tekrarlayabilen bir hastalık olan sinüzitin oluşumunun nasıl engellenebileceğini bilmek ise büyük önem taşıyor. Bu anlamda şu tavsiyelere uyulması öneriliyor:

*Gribal enfeksiyon mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Sinüzit tehlikeli olabilir

*Enfeksiyon süresince burun daima açık tutulmalıdır. Bunun için okyanus sularını kullanmak sinüslerin boşalması açısından yararlıdır. Evde bir su bardağının içine bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat karıştırılarak hazırlanan sıvı ile burun içi yıkanabilir. Bunlar gribal enfeksiyon durumunda sinüslerin dolmasını engelleyecektir. Burnu açık tutmak için ayrıca mentol
ve okaliptuslu buhar yapılabilir.

Haberin Devamı

*Dışarı çıkarken ıslak saçla çıkılmamalı, saçlar mutlaka kurutulmalıdır.

*Doğrudan rüzgara maruz kalınmamalıdır.

*Alerji tedavisi ihmal edilmemelidir.

3 AYDAN UZUN SÜRÜYORSA AMELİYAT ÖNERİLİYOR

Tanısı Kulak-Burun-Boğaz muayenesi, endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulan sinüzit “Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılır. Akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta boyunca sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır.

Sinüzit tehlikeli olabilir

Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun süren sinüzitlerdir. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır.
Eğer sinüzit kronikleşmiş ise yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa cerrahi müdahale gerektirebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!