GeriBeslenme Önerileri Şimdi Balıklı Lezzetlerin Tam Zamanı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şimdi Balıklı Lezzetlerin Tam Zamanı

"Balık mevsimi başladı. Çeşit çeşit taze balık ızgarada, tavada, güveçte ya da salata olarak sofralarımızda yerini almaya hazır..."

Palamut tava
(1 kişilik )

Malzemeler:
1 palamut, 1 kırmızı soğan, 1 havuç, 1 haşlanmış patates, 4-5 dal roka, 2-3 biber turşusu, 1 kahve fincanı un, kızartmak için sıvıyağ, Tuz, Karabiber

Hazırlanışı:
Palamutu temizleyip yıkayın. Uzunlamasına ikiye ayırıp ortasındaki kılçığını ve baş kısmını alın. Hafifçe tuzlayıp yarım saat bekletin. Tavada sıvıyağı kızdırın. Balıkları unlayıp fazla ununu silkeleyin. Yağda iki taraflı kızartıp kağıt havlu üzerine alın. Soğanı ve havucu halka halka doğrayın. Patatesi dörde bölün. Rokaları temizleyip yıkayın. Balığı servis tabağına alıp sebzelerle birlikte servis yapın.

Öneri:
Palamutu önce una, sonra birayla unu karıştırarak hazırlayacağınız boza kıvamındaki karışıma batırıp kızartabilirsiniz. Maydanozlu soğan piyazı da yanına yakışır.

Lüfer ızgara
(1 kişilik)

Malzemeler:
1 lüfer, 1 soğan, 1 haşlanmış havuç, 1 küçük turp, 6-7 dal roka, 2 dilim limon, Tuz, Karabiber

Hazırlanışı:
Lüferi yıkayın. Kuyruğundan baş kısmına doğru bıçağın sırtı ile pullarını kazıyın. İçini temizleyip yıkayın. Yan taraflarından bıçakla çentik atın. Karın kısmına tuz ve karabiber sürün. Derisini tuzlayıp 15-20 dakika bekletin. Fırının ızgara kısmını ısıtın. Izgara telini yağlayıp balığı yerleştirin. Izgarada her iki tarafını da 10'ar dakika pişirin. Balığı servis tabağına alıp turp, soğan, havuç, roka ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.

Balık salatası
(5 kişilik)

Malzemeler:
1 orfoz kafası, 2 havuç, 2 orta boy soğan, 3-4 diş sarımsak, 4-5 kokteyl zeytin, 2 yeşil biber, 4-5 kornişon turşu, 3-4 haşlanmış karides veya midye, 3-4 dal yeşil soğan, 4-5 dal dereotu, Tuz, Kırmızı pulbiber
Hardal sos için: 2 yumurta sarısı, Yarım kahve fincanı zeytinyağı, Yarım limon suyu, 1 kahve kaşığı toz hardal

Hazırlanışı:
Orfoz kafasını suda 15-20 dakika bekletin. İkiye kesip bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su ve bir tutam tuz ekleyin. Havuç, soğan ve sarımsakları temizleyip bütün olarak tencereye alın. 20 dakika kaynatın. Balık kafasını çıkarın. Balık suyu soğuyunca sonradan kullanmak üzere dolaba kaldırın. Balık kafasındaki etleri ayıklayıp servis tabağına alın. Yeşil biberleri kıyın. Kornişon turşunun birini küp küp doğrayın. Kalan kornişonları uzunlamasına dilimleyin. Yeşil soğanların sap kısımlarını ve dereotunu kıyın. Malzemeleri servis tabağına ekleyin. Karidesleri ilave edin.
Hardal sosu hazırlamak için; bir kasede yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve toz hardalı çırpın. Hazırladığınız sosu balık salatasının üzerine gezdirin. Dilimlenmiş kornişon turşu ve limonla süsleyerek servis yapın.

Kırlangıç Güveç
(4-6 kişilik)

Malzemeler:
1 kırlangıç balığı (2 kg), 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 havuç, 2 soğan, 2 defne yaprağı, 4 diş sarmısak, Yarım kilo domates, 2 çorba kaşığı süt kreması, 1 patates, 5-6 dal maydanoz, Tane karabiber, Kırmızı tozbiber, 5 su bardağı su, Tuz

Hazırlanışı:
Kırlangıç balığının derisini soyup içini temizleyin. Baş kısmını ve kılçığını çıkarın. Yıkayıp süzün ve 5-10 dakika tuzlu suda bekletin. Soğan ve havucu temizleyip küp şeklinde doğrayın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını güveç kabında eritin. Soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Havucu ilave edip soteleyin. Sarmısakları soyup ekleyin. Defne yaprağı ve domatesi ilave edip biraz kaynatın. Tuz, baharatlar ve kremayı ilave edip karıştırın. 5 bardak suyu ekleyip 8-10 dakika daha pişirin. Balığı tuzlu sudan çıkarıp yıkayın. Suyunu süzüp iri parçalar halinde kesin. Güvece yerleştirip 10 dakika pişirin. Patatesleri ekleyin. 5-10 dakika daha pişirip ateşten alın. Limon dilimleri ve kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

False