GeriEv Dekorasyon Şık bir davet sofrası nasıl hazırlanır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şık bir davet sofrası nasıl hazırlanır?

Şık bir davet sofrası nasıl hazırlanır?

"Misafirlerinizi mutlu etmek ve verdiğiniz davetin uzun süre konuşulmasını istersiniz. İşte şık bir davet sofrası için işinize yarayacak pratik bilgiler..."

Özel ya da resmi davetler hepimizi biraz endişelendirir. Hangi tip örtü seçilmeli? Masa nasıl süslenmeli? Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatalın, kaşığın yeri neresi? Önce hangi yemek servis edilmeli? Kendi kendimize panikleriz bazı anlarda.

Davet hazırlığı öncelikle konunun ne olduğunun (doğum günü, evlilik yıldönümü vs.) belirlenmesiyle başlar. Daha sonra davet edilecek kişiler belirlenir ve en az 1 hafta önceden davet edilir. Tabii nişan, nikâh gibi davetlerde bu süre en az 2-3 hafta olmalıdır.

Şık bir davet sofrası nasıl hazırlanır

Şimdi sıra sofra hazırlığına geldi. Hepimiz evimizdeki objelerle hazırlarız soframızı ama bazı dikkat edilmesi gereken püf noktaları var:

Bunlardan ilki masa örtüsü seçimi; masadaki uyum masa örtüsü ile başlar. Masa örtüsü ve peçeteler birbirine uyumlu olmalıdır, peçeteler özenle katlanarak hazırlanmalıdır. Keten, işlemeli keten ya da dantelli örtüler sofranızı daha şık gösterir. Masa örtüsünün boyutları masa ile orantılı olmalıdır, yani ne çok kısa ne de ayağa dolanacak kadar uzun olmalıdır.

Zıtlıklarla da güzel bir masa hazırlanabilir ama resmi ya da yarı resmi bir davet verecekseniz sofranızdaki her şeyin ahenk içinde olmasına özen gösterin. Tek tek tabak, bardak ya da çatal, bıçak değil birbiriyle uyumlu takımları tercih etmelisiniz. Taze çiçeklerden yapılmış bir aranjman ya da farklı süslemeler kullanılacaksa, masadaki armonin bozulmamasına dikkat etmek gerekir.

Masaya yerleştireceğiniz tabaklar davette servis edeceğiniz yemekler hakkında ipucu verir. Örneğin çorba ikram edilecekse mutlaka çorba kasesi, eğer menüde çorba yoksa masaya ordövr tabağı konulmalıdır.

Çatal-kaşık-bıçak


Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir.

Tabaklar

Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.

False