GeriKadın Sağlığı Şifalı bitkiler 4
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şifalı bitkiler 4

"Doğal bitkisel ürünler sadece hormonsuz, temiz ve taze oldukları zaman doğal şifa kaynağı olurlar. İşte N, O, Ö, P, R, S ve Ş harfleriyle başlayan şifalı bitkiler:"

Nane (Mentha Piperita)

Bilinen en önemli özelliği kendisinin ve kokusunun zihin açıcı olmasıdır. Çayı içildinğinde baş ağrısı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarını yok eder, bulantı ve baş dönmelerinde etkilidir. Nefes yollarını açar, Sinirleri teskin eder. Çıkık ve burkulan yer üzerine, romatizmalı mahallere sarıldığında ağrıları dindirir. Çayı ile gargara yapıldığında diş ağrılarını dindirir. Migren ve uykusuzluğa iyi gelir.

Önemli not: Mide ülseri ve gastrit rahatsızlığı olanlar naneyi fazla kullanmamalıdırlar.

Nar (Punica Granatum)

Mide zafiyeti olanlara nar şerbeti çok iyi gelir. Nar kabuğu bağırsak kurtları ve solucanlarını düşürücü etki yapar. Çiçeklerinden yapılan şurup kabızlık yapar. Vücudu kuvvetlendirir.

Önemli not: Nar kökü ve kabuğu, içindeki etken maddeler nedeniyle zararlı ve zehirleyici etki yapabilir. Bu nedenle kullanırken ölçülü davranmak gerekir.

Nohut (Lathyrus Cicera)

Yurdumuzda ve dünyanın her tarafında yetiştirilir. İçinde madensel tuzlar, A, B, C vitaminleri, azotlu, neşastalı, şekerli maddeler bulunduğu için besin değeri çok fazladır. Nohut ruhu omurilik felçlerine, omuriliği iltihaplarına ve organ kireçlenmelerine karşı kullanılır. Ağır işlerde çalışmanların daha az yorgunluk duymalarını sağlar. Emzikli kadınların sütünü arttırır. Kanı zehirli atıklardan temizler.

Damarları açar, sırt ve baş ağrılarını yok eder. Göğüs ve boğazdaki şişkinliği giderir. Böbrek kumlarını temizler, bağırsakları yumuşatır. Kilo aldırır.

Oğul Otu (Melissa Officinalis)

Akdeniz bölgesinde bulunan kokusu limona benzeyen bir bitkidir. Oğul otundan elde edilen ispirto, romatizma ve nevralji hastalıklarına çok iyi gelir. Oğul otu ayrıca çıbanları da tedavi eder. Oğul otu yapraklarından yapılan çay, hazımsızlıkalara, mide kramplarına, migren, melankoli histeri ve uykusuzluğa karşı son derece etkilidir.

Ökse Otu (Viscum Album)

Elma, kavak, meşe, ardıç ve çam ağaçlarının üzerinde parazit olarak bulunur. Ökseotu kürü şeker hastalarına iyi gelir. Menopoz dönemi rahatsızlıklarında etkili olur. Ezilerek elde edilen suyu sekiz saat bekletildikten sonra içilirse, tansiyonu düşürür. Kanamaları, kan dolaşımı rahatsızlıkarına iyi gelir. Gerçek bir metabolizma düzenleyicisidir.

Ördek Ayağı (Potentilla Anserina)

Çukur ve çayırlık alanlarla yol kenarlarında bulunur. Kramplara ve beraberinde oluşan rahatsızlıklara etkili olur. 10 gram ördek ayağı ¾ litre suda kaynatılarak içine birer tatlı kaşığı ölçüsünde kediotu, oğlotu, üzerlik otu ve nane katilarak içilirse kramp şikayetlerinde etkili olur.

Papatya (Matricaria Chamomilla)

Papatya çayı vücudun ateşini düşürür. Rahatlık ve ferahlık hissi verir. Sıcak papatya suyu ile yapılan gargara, boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarında etkili olur. Vücudu terletip toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.

Bel ve baş ağrılarını, bağırsak gazlarını yok eder. Çocukların gözlerinde oluşan iltihaplar paptya çayı ile yıkanarak yok edilir. Özellikle Roma papatyası (Anthemis Nobilis), migrene, nevralji denen sinir ağrılarına, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve kusmaya iyi gelir.

Patates (Solanum Tuberusum)

C, B1, B2 ve PP vitaminler içerir. Nişasta ve şeker oranı yüksektir. Bu nedenle çok besleyici, geliştirici ve kilo aldırıcıdır. Ayrıca enfeksiyonları tedavi edici özelliğe sahiptir.
Kanser hastalarına önerilen besinlerden biridir. Pişmemiş, taze patatesin suyu karın ağrılarını dindirip mide ekşimesini önleyici etki yapar.
Önemli not: Kabukları ile pişirilen patates, kabuklarında bulunan iki zehirleyici madde nedeniyle kronik baş ağrısı, kusma ve ishale yol açar. Ayrıca patatesin közlenmiş veya haşlanmış biçimi şeker hastaları için tehlikeli olur.

Patlıcan (Solanum Melongena)

Patlıcan, şeker ve gut rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Şişmanlığı giderir.

Önemli not: Patlıcan zehirli olduğundan kesinlikle çiğ olarak yenmemesi gerekir. Piştikten sonra içindeki zehir etkisini kaybeder.

Pelin Otu (Artemisia Absinthium)

Pelin otu çayı mide bulantısı ve kusmaları önler. Mide ekşimesi ve mide zafiyetine iyi gelir. Midenin, bağırsakların, karaciğer ve mesanenin çalışmasını takviye eder. Pelin otu yağı ağrıları dindirir. Bağırsak kurtlarını düşürmede etkilidir. Şurubu karaciğeri ve safra kesesini kuvvetlendirir. Bağırsak iltihaplarına ve ishale iyi gelir. Soğuk algınlığını yok eder. Pelin otu merhemi yüzdeki sivilceler ve ayak şişliklerini giderir.

Önemli not: Pelinotu zehir içerdiği için çok tüketilirse sinir sistemini yıpratır.

Peygamber Çiçeği (Centavra-Cyanus)- Mavi Kantaron

Buğday ve arpa tarlalarında yabani olarak bulunur. En önemli özelliği göz hastalıklarına iyi gelmesidir. Böbrek kumundan ve gut hastalığından oluşan ağrılı nöbetlere de etkili olur. Ağrı giderici, vücudu zehirlerden temizleyici etkisi vardır.

Pırasa (Allium Porrum)

Bahçelerde yetiştirilen bir kış sebzesidir. İdrar söktürür, hazmı kolaylaştırır. İçindeki uçucu yağ, kükürt ihtiva ettiği için sindirim mekanizmasını takviye eder. Pırasada bol miktarda C vitamini vardır. Çiğ yenildiğinde kan yapıcı etki gösterir. Başta sinirleri yatıştırmaya yardımcı olma özelliği gelir. Ayrıca mide, karaciğer ve safrakesesi rahatsız olan kimselerin pırasa yemeleri yararlıdır.

Pirinç (Oryza Sativa)

Albümin, şeker ve bo B vitamini içerir. Sindirimi kolay oludğundan özellikle kalori alınması gereken hastalık dönemlerinde son derece yararlı bir besindir. Tutucu etkisinden ötürü üshal kesici özelliği fazladır.

Önemli uyarı: Nişastası bol olduğundan şeker hastalarına zararlı olabilir.

Portakal (Citrus Aurantium)

C vitamini başta olmak üzere A, B1, B2 ve P vitaminleri içerir. Kanı temizler, sinirleri teskin eder, hazmı kolaylaştırır. Yatmadan evvel yenildiğinde uyku getirir.

Raziyane (Foeniculum Vulgare)

Raziyane (rezene) tozu karıştırılan suyla gözler yıkandığında kuvvetlenir. Çayı ağrıları dindirir, iştah açar. Tohumlarından yapılan şurup, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.

Salep (Orchis Masculus)

Nezle, mide, bağırsak tembelliğine ve ishale iyi gelir. Soğuk havalarda vücudu ısıtır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Kolay sindirilen ve cinsel gücü arttırıcı etkisi olan bir besindir. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlırını düşürücü etkisi vardır.

Sarımsak (Allium Sativum)

En önemli özelliği mikrop öldürücü olmasıdır. Bu nedenle doğal antibiyotik olarak kullanılır.

Kandaki kolestrolü dengelediği için kalp krizi riskini azaltır. Uzun ve sağlıklı yaşam için çare olarak değerlendirilir. Kanı temizler, tansiyonu düşürür, damar sertliğini önler. İştah açıcı olmasının yanı sıra, bağırsak kurtalarını yok edici, kalp, akciğer, mide ve böbreklerle ilgili hastalıkları iyileştirici ve bu organları kuvvetlendirici etki yapar. Rendelenmiş olarak yara, çıban ve zehirli hayvanların soktuğu bölgelere sarıldığında iyileştirici olur.
Vücutta oluşan kramplara, grip, difteri, tifo gibi hastalıklar ile gut ve romatizmaya da etkili olur. Kabızlık, nefes darlığı, zehirlenme problemlerinde etkili olur. Ayrıca ateş düşürücü etki de yapar.

Semizotu (Portulaca Sativa)

Hasta C vitamini olmak üzere vitamin ve mineraller yönünden zengin, kalorisi düşük bir besindir. Bağırsaklar için yumuşatıcı etkisi olur. Mide ve bağırsak kanamaları ile kanlı idrara karşı etkilidir. Zihin yorgunluğu, sinirlilik ve uykusuzluğa iyi gelir. Kanı temizleyici özelliği vardır.

Soğan (Allium Cepa)

Bol oranda A, B ve C vitaminleri içerir. Mafsal iltihabına, damar sertliğine, zihin yorgunluğuna, grip, soğuk algınlığına ve astıma, şeker hastalığına, iştahsızlığa iyi gelir. Yağda pişirilen soğan kulağa sarıldığında kulak ağrısını dindirir.

Söğüt Ağacı (Salıks Alba)

Ağacın kabuğunda şifalı maddeler bulunur. Sıtmayı tedavi edici, ateş düşürücü ve vücudu kuvvetlendirici etkisi vardır. Sinirlilik ve uykusuzlukta da etkili olur. 50 gram söğut kabuğu 1 litre şarapta ıslatılıp bekletildikten sonra günde bir-iki kadeh içmek sağlık için yararlıdır.

Şalgam (Brassica Rapa)

Bol C vitamini içerir. Romatizma, böbrek, taş ve kumları, apse, dolama ve kan çıbanı ile akciğer ve bronşların temizlenmesine yardımcı olur. Şeker hastalığı ve kabızlıkta da yararlıdır.

Şeftali (Persica)

Bol miktarda A vitamini içerir. Şeftali yapraklarından yapılan çay uzun süre içilince böbrek ve safra taşlarına iyi gelir. İshal kesici ve mikrop öldürücü etkisi olduğu kabul edilir.

Önemli not: Şeftali çekirdeklerinde çok etkin bir zehir vardır.

Bitki Dünyası

Şifalı Bitkiler 1

Şifalı Bitkiler 2

Şifalı Bitkiler 3

Şifalı Bitkiler 4

Şifalı Bitkiler 5

False