Güncelleme Tarihi:
Deve Tabanı (Tussilago Farfara)
Deve tabanı yapraklarından yapılan şurup idrar söktürür. Bronite, soğuk algınlığına ve nefes borusu iltihaplarına iyi gelir. Yaprakları ezilip merhem haline getirilerek yaraların, çıbanların, şişen ayakların ve böcek sokan yerlerin üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar. Suda kaynatılan deve tabanı, deri ve göz kapağı iltihaplarını önlediği gibi buharının solunması astıma ve her türlü nefes darlığına iyi gelir.
Deve tabanı, eklem yerleri ve romatizma hastalığına da çok iyi gelir. Ayrıca bileşiminde bulunan potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, magnezyum ve fosfor nedeniyle çocukların sağlıklı büyümelerine yardımcı olur.
Domates (Solanum Lycopersicum)
Yeşil domatesten yapılan şurup, baş ağrısına ve romatizmaya iyi gelir. Bol damates yemeği yiyenlerde erken ihtiyarlama görülmez. Hafif mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Domatesi özellikle çocuklar çiğ olarak yemelidir. Bebeklere sıkılarak içirilen suyu çok yararlıdır; çünkü domates çocuklar için gerekli kalsiyum, fosfor, potasyum ve organik tuz içermektedir. Kanser hastalarına önerilir.
Karaciğer ve böbrek hastalıklarına, mide ve deri rahatsızlıklarına, ateş yükselmesine, kansızlığa iyi gelir. Sıcak aylarda bol miktarda yenilirse, böbrek ve kan dolaşımını rahatlatır. Domatesten tam olarak yararlanabilmek için daima çiğ yemelidir.
Dut Ağacı (Morus Alba)
Ülkemizde bol miktarda yetişir. Beyaz ve kara dut olmak üzere iki çeşittir. Kara duttan yapılan şurup ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir. Ama küçük çocuklarda oluşan pamukçukların tedavisinde kullanılmamalıdır. Ekşi olduğu için zararlı olur.
Saçlarının gür olmasını, dökülememesini isteyenler bol miktarda dut yemelidir. Ayrıca dut yaprakları ezilerek elde edilen sıvı ile saçlar devamlı yıkanmalıdır.
Ebegümeci (Malva Silvestris)
Göğüs yumuşatıcı olması en başta gelen özelliğidir. Öksürük kesici olduğundan bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır. Mide şikayetlerini düzeltir. Kökü kaynatılarak boğaz ve bademcik iltihaplarında gargara olarak kullanılır. Ebegümeci suyu ferahlatıcı ve ateş düşürücü etki de yapar. Yapraklarından basur ve çıbanlar için merhem yapılır.
Ekşi Yonca (Oxalis Acetosella)
Daha çok dağlık bölgelerde görülür. Duvar diplerinde ve çalılıklarda yetişir. Ekşi yoncanın en önemli özelliği; sarılık hastalığına iyi gelmesidir. Mideyi kuvvetlendirir. Regl düzensizlikleri ve ağrılarına iyi gelir. Ezilerek merhem yapılırsa deri hastalıklarına etkili olur.
Elma (Pyrus Malus)
Elma, bol miktarda vitamin ve madeni tuz içerir. Metabolizma rahatsızlıklarını önler, vücuda enerji verir, sinirleri teskin eder. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi, bağırsaklarda bakteri üretiminin dengeleyerek zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.
Elmanın içindeki etkili maddeler kan şekerinin organizmaya değılımını dengelediğinden, uykusuzluğa iyi gelir. Damar sertliği, kolestrol ve tansiyona içerdiği pektin maddesi nedeniyle iyi gelir. Ayrıca anne sütünden geçerek bebeklerin bağırsağını etkileyen zararlı maddelerin ortadan kalkmasını sağlar. Karaciğer, dalak rahatsızlıkları ve şeker hastalığına iyi gelir.
Enginar (Cynara Scolymus)
Tarla ve bahçelerde yetiştirilir. Cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Kolestrolü dşüürür. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır. Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Ayrıca cinsel gücü arttırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.
Erik (Prunus Domestika)
Pek çok çeşidi vardır. Kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur. Zihin yorgunluğu, sinirlilik, kansızlık, mafsal kireçlenmesi, romatizma, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Kalbi kuvvetlendirir.
Erkeç Sakalı (Filipendula Ulmaria)
Nemli çayırlarda, ormanlarda, sahillerde ve çalılıklarda yetişen, dalları sağlam ve sert bir bitkidir. Sinirleri ve kalbi kuvvetlendirir. İdrar yolları iltihabı ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Erkeç sakalından yapılan çay, grip, boğaz hastalıkları ve romatizmaya karşı etkilidir. Merhemi ise deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kaşınmaları önler.
Fasulye (Phaseolus Vulgaris)
Dünyanın her yerinde bilinen ve yetişen bir bitkidir. Fasulye, kalp damar tıkanıklığı ve kolestrol düşürmek için birebirdir. Özellikle soya fasulyesinde bu etki ço fazladır.
Kuru fasulye ise şeker hastaları için yararlıdır. Fasulyenin bağırsak temizleyici özelliği bulunur.
Romatizma, siyasit ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
Önemli Not: Fasulye taneli kaynamakla yok olan zehirli bir madde içerir. Bu nedenle çiğ yendiğinde ishale ve kusmaya yol açar.
Fesleğen (Ocimum Basilicum)
Fesleğen tohumlarından yapılan çay sinirleri kuvvetlendirir. Yaprakları kaynatılarak yapılan çay böbrek üşütmesi ve nezleye etkilidir. Fesleğen yapraklarının ezilmesi ile elde edilen sıvı bel soğukluğunu iyileştirir. Ayrıca fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse, sistit, böbrek iltihapları ile kabızlığa iyi gelir.
Fındık (Corylu Avellana)
İçinde yüksek düzeyde oleik asit bulunduğundan kolestrolün yükselmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar. Günde bir avuç fındık tüketilmesi enfarktüsü önler. İçerdiği B grubu vitaminler nedeniyle kan yapımını kuvvetlendirip, ruhsal gerginliği ortadan kaldırır. Ayrıca sarılık ve iktidarsızlığa iyi gelir. Okul çocukları için çok besleyicidir.
Fındık meyvelerini saran yeşil kabuk kaynatılarak içilirse akciğer rahatsızlıklarına ve üşütmelere iyi gelir.
Önemli not: Aşırı tüketimi tansiyon yükseltici etki yapar.
Frenk Maydanozu (Anthriscus Cerefolium)
Bahçelerde yetiştirilir. Kendiliğinden yetişen yabanisi de vardır. Frenk maydanozu kanı temizler, idrar söktürür. Göz hastalıklarına ve tansiyon düşürmeye etkilidir. Kökünde insana baygınlık hissi veren bir madde vardır. Ezilerek yapılan merhem loğusa kadınların göğüslerindeki durmayan süt akıntısını, iltihapları ve egzamayı tedavi eder.
Frenk Üzümü (Ribes Nigrum)
Bol miktarda B, C ve P vitamini ihtiva eder. Yüz gram frenk üzümünde 218 mg. C vitamini vardır. Şurubu besleyicidir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay idrar ve ter söktürür. Kabızlığa iyi gelir. Yapraklarının uzun müddet kaynar su içinde bırakılması ile elde edilen sıvı romatizmal hastalıklara ve idrar yolları rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kurutulmuş frenk üzümü kaynar suya bırakılarak elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa ağız yaraları, diş etleri kanamaları yok olur.
Gelincik (Papaver Rhoeas)
Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi öksürüğe ve öksürük gıcığına etkilidir. Nezle, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir. Gelincik çiçekleri balla karıştırılarak yapılan macun uykusuzluğa karşı kullanılır. Sakinleştiricidir.
Greyfurt (Citrus Paradisi) Altıntop-Kızmemesi
C vitamini yönünden zengin olmakla beraber tadı acıdır. Günde1 tane yendiğinde atardamar tıkanmasını önleyici, tıkalı damarları açıcı ve kolestrol düşürücüdür. Yüksek tansiyona iyi gelir. Posası bağırsaklara yararlı olduğundan suyunu içmek yerine yemek daha yararlıdır.
Önemli not: İlaçların vücuda etkisini arttırdığı için bazı antibiyotiklerle beraber alımı tehlikeli olabilir.
Gül (Rosa)
Yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılarsa kabızlığa iyi gelir. Çay gibi kaynatılıp içilirse rahatlık verici ve ishal kesicidir. Göz nezlesi ve kanlanmasında bu çayla göz banyosu yapmak, boğaz iltihaplarında gargara yapmak çok etkili olur.
Güvercin Kökü (Chasmanthera Palmata)
Daha ziyade kökü kullanılan bir bitkidir. On gram kök bir litre suda çay gibi haşlanarak günde sadece iki çorba kaşığı içilebilir. Kökü acı olup iştah açıcı, ishal kesicidir.
Önemli not: Fazla kullanımı hazım borusu, mide ve bağırsakları zedeleyeceğinden verilen ölçüde kullanılması gerekir.
Hardal (Sinapis)
Beyaz ve siyah hardal olmak üzere iki türü vardır. Hekimlikte siyah hardal kullanılır. Hardal; hardal lapası, hardal banyosuve hardal yakısı olarak üç biçimde vücuda uygulanır.
Hardal tohumları ılık olarak temiz bir bezle vücuda sarıldığında, yani hardal yakısı olarak kullanıldığında, romatizma, siyatik, adale ağrıları, kan toplanması, nefes borusu hastalıkları, eklem yerleri iltihapları ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Hardal suyu ile ayaklar yıkandığında ayak kokusunu giderir. Yenildiğinde mide suyunu çoğaltır ve iştahı açır.
Önemli not: İçten ve dıştan çok miktarda kullanılaban kara hardal zehirlenmelere ve tahrişlere neden olur. Bu nedenle vücuda sürülen kara hardal yağı acı hissi vermeye başlar başlamaz derhal yıkanmalıdır.
Haşhaş (Papaver Somniferum)
Ülkemizde çok yetişir. Haşhaş kapsülleri zehirlidir. Uyuşturucu niteliği vardır, bağımlılık yapan maddeler içerdiği için kullanımı tehlikelidir. Ancak,haşhaş tohumları ve tohumlarından elde edilen haşhaş yağı mutfaklarda bile kullanılabilecek nitelikte ve zehirsizdir. Haşhaş tohumları kalp hastalarına iyi gelir.
Önemli not: Çocukları uyutmak için haşhaş tohumunu torbalara koyup meme olarak vermek son derece sakıncalıdır.
Havuç (Daucus Carota)
Havuç, C, B1, B2 vitaminleri ile özellikle A vitamini bakımından zengindir. Havuç tohumlarından yapılan şurup, mide ve bağırsak gazlarını, kanamalarını ve iltihaplarını önelr, idrar söktürür. Vücudun su tutmasına ve hazım rahatsızlıklarına iyi gelir. Çocuklarda bağırsak kurtlarına etkisi olur. Gözleri ve dişetlerini kuvvetlendirir. Astım, ses kısıklığı ve bronşite iyi gelir. Cinsel güçsüzlüğe, damar sertliği, kalp rahatsızlıkları ve sarılığa etkilidir. Regl kanamasını çoğaltır. Havuçtan yapılan merhem uyuz hastalığına ve kaşıntılara iyi gelir. Yaraların, yanıkların ve çıbanların çabuk kapanmasını sağlar.
Havlican (Alpinia Officinarum)
Çin'de yetiştirilir ama ülkemizde de satılır. Toprak içinde bulunan gövdesi kullanılır. Kuvvet verici, iştah açıcı ve göğsü yumuşatıcı özelliği de bulunur.
Hercai Menekşe (Viola Tricolaris)
Çit kenarları, çalılıklar, orman kenarları, çayırlar, bahçe ve tarlalarda bulunur.
¼ litre kaynar suda iki tatlı kaşığı menekşe on dakika bırakılıp oluşturulan çay içilirse; idrar söktürür, idrar yolları hastalıklarına, damar sertliği ve öksürüğe iyi gelir. Metabolizmayı düzenleyici bir etkisi vardır. Sarılığa, romatizmaya, egzamaya iyi gelir.
Önemli not: Çayı çok içildiğinde mide bulantısı yapar.
Hıyar (Cucumis Sativus)
Şişmanlığı önler, idrar ve ter söktürür. Mafsal ağrılarını giderir. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Hıyar suyu bağırsak rahatsızlıklarına, akciğer rahatsızlıklarına, böbrek ve cilt hastalıklarına iyi gelir.
Yatmadan önce ellere ve yüze sürülen suyu cildi kırışıklardan koruyarak güzelleştirir. On dakika sonra tamamen yıkamak gerekir.
Hintyağı Ağacı (Ricinus Comminus-Keneotu)
Tropik ormanlarda bulunur. Tohumlarından, elde edilen hintyağı, dünyada bilinen ilk müshil ilacıdır. Günümüzde eczanelerde satılmaktadır. Mide fesadı, ishal, kusma ve boğaz ağrısı hallerinde 15-20 gram hintyağı içilip bir gün de oruç tutulursa şikayet konusu olan durumlar ortadan kalkar.
Önemli uyarı: Deri hastalıklarından muzdarip olanlar hintyağını kesinlikle kullanmamalıdırlar.
Hint Safranı (Curcuma Longa)
Ülkemizde az yetişir. Hint safranı hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür. Nezleye ve vücut ağrılarına etkilidir. Kökü ve çalısı kaynatılarak içildiğinde karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir.
Önemli uyarı: Çok alınan hint safranı mide ekşimesine, hatta mide ülserine neden olabilir.
Hurma (Phonix)
Bol miktarda şeker ihtiva eder. Yaprakları sebze olarak yenir. Taze hirmadan yapılan şurup, karın ağrılarına ve mide kramplarına iyi gelir.
Huş ağacı (Betula Alba)
Nemli topraklarda, ormanlarda ve koruluklarda bulunur, bahçelerde de yetiştirilir. Huş ağacı çiçeklerinden yapılan çay, safra kesesi ifrazatını çoğaltır. Yapraklarından yapılan çay, gut hastalığı ve romatizmaya iyi gelir. Böbrek tembelliğini ve vücudun su tutmasını önler. Vücut yağlarına karşı etkilidir. Ezilip su ile karıştırılan yapraklarıyla banyo yapılırsa, cilt hastalıklarına ve ayak kokularına iyi gelir. Saçları gürleştirip kepekleri yok eder.
Ihlamur (Tilia Pltyphyllos-Tilia Grandifolia)
Dünyanın her yerinde bilinir ve yetişir. Yaz ve kış ıhlamuru diye iki türü vardır. Ihlamur çayı kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür. Krampları giderir. Nezle, grip ve nefes borusu hastalıklarına etkilidir.
Çiçeklerinden elde edilen ıhlamur ruhu, sürüldüğünde çilleri giderir. Baş ağrısını keser, saçları gürleştirir. Balla karışıp içildiğinde mide ülserine etkili olur. Ihlamur, sinir sistemi rahatsızlıkları, damar kireçlenmesi, kansızlık ve dolaşım bozukluklarına iyi gelir.
Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler son derece etkilidir. Bu lifler döğülerek hamur haline getirilirse, yaraların tedavisinde etkili olur. Yüze sürüldüğünde ergenlik çıbanlarını yok eder.
Isırgan Otu (Urtica Dioica)
A ve C vitamini içerir. Kökü ve yaprakları kaynatılıp içilirse kanı temizler ve kan yapar. Metabolizma rahatsızlıklarının yanı sıra mide, bağırsak, mesane, böbrek, dalak ve deri hastalıkları ile nefes yolu hastalıklarına iyi gelir. Yaprakları ile gövdesinden hazırlanan salatayla kür yapılırsa vücuda son derece yararlı olur. Çayıyla yıkanan saçlar beslenir. Isırgan otu özü, kusma, kramp ve halsizliğe iyi gelir.
Ispanak (Spinacia Oleracea)
Ispanak yapraklarında bol miktarda iyot, demir, klorofil, kalsiyum, C, K, A vitaminleri vardır. Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler. Çocuklara ve hastalara bol miktarda yedirilmesi yararlı olur.
Önemli not: Ispanağın ihtiva ettiği vitaminlerden yararlanmak için daima taze ve çiğ yemelidir.
Pişirildiğinde, uzun zaman bekletildiğinde ve tekrar ısıtıldığında içindeki C vitamini kaybolur ve zararlı maddeler oluşur.
İncir (Ficus Carica)
Ülkemizde en iyi türlerinden bol miktarda yetişir. C vitamini hariç bütün diğer vitaminler, madeni tuzlar, bilhassa kireç ve potasyum ihtiva eder. Kuvvetli bir besin kaynağıdır.
Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır. Sütle birlikte pişirilerek yenilen taze incir nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Göğsü yumuşatır. Bol miktarda yenilen incir iktidarsızlığa iyi gelir. İncir dallarındaki öz suyu da siğil ve nasır türü deri oluşumlarının tedavisinde etkilidir.
Bitki Dünyası
Şifalı Bitkiler 1
Şifalı Bitkiler 2
Şifalı Bitkiler 3
Şifalı Bitkiler 4
Şifalı Bitkiler 5