Güncelleme Tarihi:
Yaşadığınız bölge önemli
Eğer deniz seviyesine yakın bir yerde oturuyorsanız buharlaşmayla beraber yoğun neme maruz kalırsınız. Bu koşullar sizin performansınızı etkiler. Ayrıca, halsizlik ve aktivitelerde azalma ortaya çıkar. Bir de sıcağın etkisiyle fazlalaşan sıvı kaybıyla birlikte uyku sorunlarınızda baş gösterir.
Klimalara dikkat!
Sıcaklara karşı belki de en büyük savunucularımız klimalar.Ancak klimalar ortamdaki doğal havayı kuruttukları için zararlı olabiliyor. Klimayı yatmadan önce ya da yattıktan kısa bir süre sonra kapatmanız yararlı bir yöntem olarak görülüyor. Bir başka yöntem olarak da klima sistemini bitişik odaya kurdurmanız böylece hem aynı serinlik ve ferahlığı yakalamış hem de klimanın zararlı etkilerinden korunmuş olursunuz. Uzmanlara göre klimaya oranla tavan vantilatörleri dah az zararlı.
Başucunuzda su olsun
Uzmanlar, gece ortaya çıkabilecek susuzluk için uykunuzu bölüp kalkıp mutfağa gitmek yerine başucunuzda bir sürahide su bulundurmanızın iyi olacağını söylüyorlar.
Çocuklar ve yaşlılar sıcaktan korunmalı
Uyku problemlerinin çoğunu, özellikle sıcaklarda ve nemli ortamlarda, bazı sağlık sorunları olanlar çekiyorlar. Özellikle nefes lama sorunu olan, yaşlılar, devüasyonlular, akciğer problemi olanlar, daha önce solunum sorunu yaşamışlar, kalp rahatsızlığı olanlar gibi bireylerin sıcaklarda fazla bulunmamasını öğütlüyorlar.
Kafein'e dikkat
Uzmanların verdiği bilgilere göre kafein alışkanlığı gerçekten uykunun kalitesini sabote ediyor. Ayrıca vücutta sıvı kaybına da yol açıyor kafein tüketimi. Aşırı içilen çay ve kahve uyarıcı etkide bulundukalrından rahat bir uyku süreci yaşamanıza engel teşkil ediyorlar.
Sıcaklarda uykuyla barışma teknikleri
Uyku giysisi
Olabildiğince ince giyinmelisiniz. Çünkü uyku süreci içinde mutlaka sıcaklayacaksınız ve kalın birşeyler varsa üzerinizde kesinlikle rahatsız olacaksınız.
Yatak odası
Evin derin bölümünde yer almalı. Mümkünse kuzeye bakan ve akşam güneşi almayan tarafta olmalı.
Pencere ve kapı açmak
Bu şekilde uyursanız ertesi gün boyun ve bel tutulması sorunları yaşayabilirsiniz. Uygun bir klima sistemi daha yerinde olur.
Duş
Uyumadan önce ılık bir duşu tüm uzmanlar öneriyor. Böylelikle hem günün yorgunluğunu atıyorsunuz, hem de cildiniz gece boyunca gözenekleri açıldığından nefes alabiliyor.
Egzersiz
Uzmanlar yatmadan önce meditasyon, yoga ve nefes alma teknikleri gibi rahatlatıcı egzersizleri öneriyorlar.
Süt
Rahat bir uykuya dalmak için ılık bir bardak süt içmeniz öneriliyor. Böylelikle bedensel ve zihinsel anlamda gevşeyebilirsiniz.
Kitap okumak
Abartılmadığı sürece rahat bir uyku için öneriliyorlar.
TV izlemek
Kesinlikle uykuya dalmak için Tv izlemeyin. Çünkü ışıkları, sürekli hareketi ışık uyarısı sağlayarak beynin birçok bölgesini devamlı uyarıyor. Bu da uykunun dozunu ve kalitesini bozuyor.
Sigara
Solunum mukozasını kuruttuğu için negatif bir etkisi olabiliyor.
Sürekli düşünmek, kurmak
Günün stresini, sorunlarınızı uykuya dalmadan 2 saat önce yukarıdaki önerilerle rafa kaldırmalısınız. Zihniniz meşgul olduğu sürece sıcak da soğuk da olsa uyuyamazsınız.