Güncelleme Tarihi:
Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Alan tatiller sırasında hastalık riskinin arttığına dikkat çekti. 'Turist ishali'nin en sık rastlanan seyahat hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Alan şöyle devam etti: "Temiz olmayan gıda ve içecekler hastalıklara yol açacak mikropların vücuda girmesine neden olurlar. Dizanteri, A hepatiti, Tifo, Kolera ve benzeri parazit hastalıkları bu şekilde bulaşabiliyor. Su ve gıdalarla bulaşan pek çok hastalık dışkı - ağız yolu ile direkt olarak ta bulaşabilir. Bu etkenler ishalle seyreden hastalıklara neden olabilir. Hatta tifo ve kolera gibi bazı hastalıklar çok ağır seyrederek, ölümlere bile neden olabilir."Seyahatler sırasında yiyecek ve içeceklerle bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için sağlıklı ve taze ürünler kullanılmasına özen gösterilmesi öneriliyor. Salata, pişmemiş sebze, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerektiğini belirten Uzm. Dr. Servet Alan sebzelerin pişirilerek, meyvelerin soyulara, sütün kaynatılarak, taze peynirin ise pişirilmeden tüketilmesini öneriyor.Sıtmaya dikkat! Sıtmanın seyahat sırasında bulaşabilecek en önemli hastalıklardan biri olduğunu belirten Uzm.Dr. Servet Alan şöyle devam etti: "Sıtmanın etkeni Plasmodium adlı parazittir. Tüm sıtma türleri dişi Anopheles sivrisineklerinin sokması ile bulaşır. Sıtma ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Uygun önlemlerin alınması ile tedavisi mümkündür. Bir yılda tüm Dünya da 300-500 milyon kişi sıtma nedeniyle hastalanmakta, 1 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Sıtma Orta ve Güney Amerika'nın geniş bölgeleri, Afrika ve Asya'da (Hindistan, Güney-Doğu Asya ve Orta Doğu dahil olmak üzere), Doğu Avrupa ve Güney Pasifik'te mevcuttur. Sıtmadan korunmak için sivrisinek bulunan bölgelerden mümkünse uzak durmak, uzun kollu giysiler ve uzun pantolonlar giymek uygun olacaktır. Sivrisinek kovucular (DEET gibi) faydalıdır. Yataklarda cibinlik kullanılabilir. Seyahat edilen bölgede görülen sıtma türüne karşı koruyucu ilaçlar kullanmak için doktorunuza danışmalısınız."Sıtmanın aşısı yok Sık rastlanan 'Sarı humma' hastalığının sivrisinek sokması ile bulaşan bir viral hastalık olduğunu belirten Uzm.Dr. Alan şunları söyledi: "Grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açabilir. Virus maymunlardan sivrisinek aracılığı ile insanlara bulaşır. Bazen insanlar da özellikle şehirlerde birinci konak olarak bulaşmaya neden olabilir. Sarı humma Afrika'nın orta bölümleri ve Güney Amerika'nın orta ve kuzeyinde görülmektedir. Sıtmada olduğu gibi sivrisineklerden korunmak büyük önem taşır. Sarı hummadan aşı ile korunmak mümkündür. Sarı hummanın bulunduğu bölgelere gidenlerden ve ya bu bölgelerden diğer ülkelere geçenlerden sarı humma aşısı olduklarını belgelendirmeleri istenebilir. Aşı sertifikası aşıdan 10 gün sonra ve 10 yıl süre ile geçerlidir. Diğer aşılarla aynı anda, farklı yerlere uygulanabilir. Aşıların tam olarak etkili olabilmesi için seyahate çıkmadan önce uygulanması gerekir.Seyahat ettiğiniz bölgede karşılaşabileceğiniz infeksiyon hastalıkları konusunda gitmeden önce bilgi edinin. Korunmak için gerekli önlemleri öğrenin ve uygulayın. Gidilen bölgeye göre güneş yanıkları, donmalar gibi çeşitli zararlı etkilerden korunmak için özen gösterin."Memorial Hastanesi