Güncelleme Tarihi:
Derinin alt tabakasında, yağ dokusunun çevresinde oluşan ve derinin üstünde pütürlü görüntüye neden olan selülite, kalıtım, hormonal yapı, duruş bozukluğu ya da stres gibi pek çok etken neden olabiliyor. Plastik ve Rekonsturiktif Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Buğra Sadıkoğlu selülitin tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.
Neden olur?
Deri ve kas arasında derinin sarkmasını önleyen, kas dokusuna tutunmasını sağlayan bağ dokuları bulunur. Deri altı yağ dokuları, deri ve kas arasında dik olarak uzanan bu bağ dokularının oluşturduğu bölmelerde bulunur. Bu bağ dokuları normal halinde esnek, uzayıp kısalabilen yapılardır.
Ergenlik ya da hamilelik gibi hormonal nedenler, varis gibi dokularda oluşan dolaşım bozuklukları, hızlı kilo alıp verme gibi nedenlerle deriyi kaslara bağlayan bu bağ dokuları elastikiyetini yitirir.
Yağ dokusundaki artış ve cilt altı dokularda sıvı birikimi esnekliğini yitirmiş bu bağ dokularını gerer, sonuçta deride tutundukları yerlerde çökmeler, diğer bölgelerde kabarıklıklar oluşur. Bu görünüm bozukluğu halk arasında selülit olarak adlandırılır.
Tedavi seçenekleri
LPG: Deriye baskı ve esnetme uygulanıp hem bu bölgedeki yağ dokuları uzaklaştırılmakta, hem de sertleşen bağ dokuları esnetilerek çekinti yapma etkisi azaltılmaktadır. LPG uygulamasını ilk aylarda yoğun, sonraki aylarda aralıklı olarak yapmak gerekir. Ancak LPG uygulamasına son verildikten bir süre sonra selülit görünümü tekrar ortaya çıkar.
Mezoterapi: Cilt altına enjekte edilen ilaçlar ile yağ birikiminin azaltılması ve bağ dokularının yumuşaması sağlanmaya çalışılır.
Liposuction: Bu yöntemin uygulanacağı bölgelere önceden kanamayı azaltan ve yağ dokularını kolay vakumlamayı sağlayan sıvılar enjekte edilir. Daha sonra 3-4 mm kalınlıktaki metal kanüller yardımı ile, 0.5 cm'lik cilt kesisinden girilerek, vakum yardımı ile cilt altındaki yağ dokuları kesin ve kalıcı bir şekilde uzaklaştırılır ve deri ile kas arasındaki bağ dokuları esnetilip yer yer bağlantı noktaları serbestleştirilir.