Güncelleme Tarihi:
İyi bir klinisyen tarafından yapılan liposuction, yani yağ emme birçok kadında ilk aşamada bölgesel bir düzelme yaratır. Ancak birçok vakada da tam tersi olmakta, düzensiz yağ emilmesinden kaynaklanan, tedavisi mümkün olmayan engebeler ortaya çıkmakta ki buna doku deformasyonu riski deniliyor.
Ekografide bu düzensizlikleri tespit etmek mümkün.
Yağ emme birçok kadın tarafından selülit tedavisi olarak biliniyorsa da bu ancak lokalize derin yağların alınmasından ibaret olup selülit tedavisi değildir.
Selülit tedavisi yaptırıyorum diye liposuction yaptıran hastaların birçoğu şişmanlığa eğilimli olan kişiler. Ve ileriki yıllarda beslenmeye bağlı alınan kilolar ekografide rahatlıkla tespit ediliyor.
Burada yağlar normalde gitmesi gereken yüzeysel yağ tabakasında değil, iç organlardaki yağ tabakasında toplanıyor. Hastada ekografi ile yapılan tetkikler de derin yağlarda yağ hücre sayısı azalması ve fibrotik doku gelişmesiyle yağlarda belirgin bir artış olmadığı ama kadında bağırsak, periton ve diğer batın organlarındaki yağ miktarı artışına bağlı olarak göbeğin ortaya çıktığı izleniyor.
Nedenlerine Göre Selülit Tipleri
Jokey pantolonu tipinde selülit: Hormonal bozukluklar ve dolaşım bozuklukları gibi iki ana nedenden kaynaklanan bu selülit tipi, genellikle çocuksuz kadınlarda görülür. Bu tip selülitte şekerleme tüketimi fazladır, hafifi bir kabızlık görülür, kan tahlili yapıldığında seviye normaldir. Dolaşım bozuklukları sonucu oluşursa, uzun süren adet kanamaları, el ve ayaklarda üşümeleri gibi belirtiler gösterir. Mezoterapi, ozon terapi, diyet tedavisi ve yardımcı tedavilerle bunlar düzeltilebilir.
Hafif tiroid azlığına bağlı selülit: Çok ağrı yapan bu selülit tipinde hastanın iştahı yoktur, kabızlıktan şikayetçidir, tansiyonu düşüktür ve önemli dolaşım bozuklukları gözlenir. 10-15 seanslık mezoterapi tedavisi ve ağızdan alınan yardımcı tedaviyle bu selülit tipi düzeltilebilir.
Genel şişmanlıkta görülen selülit: Sinir sisteminin bozulmasıyla ortaya çıkan selülit tipi, mezoterapi ve diyetle düzeltilebilir.
Bu tip selülitlerin yanısıra zor doğum sonrasında da selülit gelişebilir. Kabızlık ve sindirim bozukluklarıyla oluşan selülitler ise en kolay tedavi edilebilen selülitlerdir. Hasta bol bol su içmeli, tuz tüketimini en aza indirmeli ve kepek ekmeği yemelidir. Günlük beslenme, selüloz içeren yiyeceklerden seçerek oluşturulursa selülit de herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan iyileşebilir.
Ven yetmezliğine bağlı selülit ise kalıtıma bağlı olarak ortaya çıkar. Mezoterapinin yanında yardımcı tedavilerle selülit ortadan kaldırılabilir. Bazen deri mermerimsi bir görünüş alır. Kalıtım yoluyla geçen bir başka tip selülitte ise belirti olarak ödem görülür. Ufak kapiler damarlarında dolaşım bozukluğuna bağlı olarak oluşan selülit ancak mezoterapik tedaviyle düzeltilebilir. Son olarak, kadınların büyük bir yüzdesi tarafından tercih edilen, etkin ve güvenli olarak düşünülen doğum kontrol hapları da maalesef selülit yapabiliyor.