Güncelleme Tarihi:
Aşağıdaki 3 tarif için de aslında bal kabağı hazırlık süreci aynı. Yani aslında alıp “Ben bunu nasıl bitireceğim?” diye karar kara düşündüğünüz bal kabağını fırında tariflere hazır hale getirip dolaba atabilirsiniz. Sonra da gelsin çorbalar, gitsin mezeler...
Ön bal kabağı hazırlığı aslında çok basit: Küçük dilimlere bölünmüş istediğiniz miktarda bal kabağını bir fırın tepsisine koyuyoruz. Üstüne bol baharat, 2-3 çorba kaşık zeytinyağı gezdiriyoruz. Ben baharat olarak deniz tuzu, taze karabiber, kimyon, kekik, zerdeçal, muskat, zencefil ve pul biber kullanmayı çok seviyorum. Bu baharatlar sayesinde aslında bağışıklık güçlendirme etkisi de maksimize oluyor. 145 derecede, 45-50 dk fırınlıyoruz. Bu şekilde pişmiş bal kabağı buzdolabında yaklaşık 4 gün bozulmadan durabiliyor.
1. Kırmızı soğanlı Bal kabağı:
Malzemeler:
-1 adet kırmızı soğanı 2 çorba kaşığı zeytinyağı, deniz tuzu ve 2 çorba kaşığı elma sirkesi ile ovuyoruz. Minimum 30 dk bu karışımda bekletiyoruz. Soğanlar adet turşulaşıyor, yemesi hafifleşiyor.
-Bal kabakları pişince bi’ kaba alıyoruz. Üstüne soğan karışımı, onun da üstüne kabak çekirdeği.
2- Tabi ki Bal kabağı Çorbası:
Malzemeler:
Kremamsı bi’ lezzet isterseniz: 2 çorba kaşığı hindistan cevizi sütü veya 1 çay bardağı ev yapımı badem sütü. Bu malzemeler opsiyonel, eklemeden de denedim gayet güzel oluyor. O sebeple bunlar yok amannn haydi hayvansal bi’ süt ekleyim diye düşünmenize gerek yok.
Süslemek için: Ay çekirdeği
-Soğan, zencefil, zerdeçal, acı biber ve sarımsakları ince ince doğruyoruz ve tencereye alıp yağ eklemeden azar azar su ile 5 dakikaya yakın kavuruyoruz. Yağ eklemeden kavurma sebebi yüksek ısıya maruz bırakıp zeytinyağını bozmamak.
-Soğanların olduğu tencereye fırından çıkardığımız bal kabağını ekliyoruz. Ben doğrudan tencereye atıp içinde ezdim geniş bi’ kaşıkla. Üstüne suyu da ekliyoruz.
-Badem sütü veya hindistan cevizi sütünü eğer ekleyeceksek şimdi ekliyoruz. Zeytinyağı da bu aşamada ekleniyor.
-En önemli detay ise baharatlar. Su ekledikten sonra çeşnilendirmeyi unutmayın. Ben birer çay kaşığı deniz tuzu, taze karabiber, kimyon, zerdeçal ve muskat ekledim.
-Yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişince 1 tur blender ile geçiyoruz, kremamsı bir yapısı oluyor ve tüm baharatlar iç içe geçiyor.
SAĞLIKLI BESLENMEYİ EĞLENCELİ HALE GETİRMENİN 5 YOLU! (TIKLAYIN!)
3. Yoğurtlu Bal kabağı:
Malzemeler:
Baharatlar tabi ki - 1’er cay kaşığı deniz tuzu, taze karabiber, kimyon, kekik, zerdeçal, muskat, zencefil ve pul biber, kabak çekirdeği
-Bal kabağını tavaya alıyoruz. Hemen üstüne ince dilimlenmiş sarımsak ve zencefili ekliyoruz.
-Zeytinyağını da ekleyip, ocağın en düşük ısısında yaklaşık 5 dakika kavuruyoruz. Altını kapatıp, baharatlarını ekliyoruz.
-Paralelde süzme yoğurdu deniz tuzu, taze karabiber ve 1 çorba kaşığı elma sirkesi ile çırpıyoruz. Kremamsı bi’ kıvamı olmalı. Seven bence sarımsak da ekleyebilir, gayet yakışır....
-Bal kabağı karışımını bi’ tabağa alıyoruz; üzerine çırptığımız yoğurdu ve onun da üzerine kırılmış ceviz ve ince doğranmış dereotunu ekliyoruz.
Hazırlayan: Sezin Pasoğlu Güleryüz
Instagram: @healthyfoodbreak