Güncelleme Tarihi:
Light ürünlerin de kendi içlerinde birçok çeşidi vardır. Düşük şekerli, şeker eklenmemiş, yağı ve enerjisi azaltılmış vb. Ancak bu ürünleri dikkatli inceleyerek tüketmek gerekir. Çünkü düşük kalorili olduğunu düşünerek aldığımız bu ürünler tahminimizden çok fazla kalori içerebilir. Bazı besinlerde şeker yerine tatlandırıcı kullanarak kalorileri azaltılır ama yağ miktarı fazla olabilir.
Light çikolata ne kadar sağlıklı?
Çikolatanın light olması sadece şeker yerine tatlandırıcı kullanılmasıdır. Çikolatanın yağ miktarı azalmadığı için kalorisi yine yüksektir. Light olduğunu düşünerek fazla tüketeceğimiz çikolata şişmanlamaya neden olabilir. Aslında light yerine miktarına dikkat ederek normal çikolata da yenilebilir.
Tatlandırıcı ne kadar kullanılmalı?
Kalorisi azaltılmış tatlı yiyeceklerde tatlandırıcı kullanılmaktadır. Tatlandırıcıların kullanımıyla ilgili klinik çalışmalarda bu zamana kadar herhangi bir zarara neden olduğu görülmemiştir. Tabi önerilen dozlar aşılmadığı sürece. Tatlandırıcıları doz aşımı olmadığı sürece ve önerilen miktarlarda kullanabiliriz. Ancak günlük tablet olarak 10-15 taneyi geçmemek gerekir.
Tatlandırıcı kullanımına, günlük olarak tükettiğimiz tüm yiyecek ve içecekleri düşünerek dikkat etmeliyiz. Çay, kahve, diyet kola, gazoz ve diğer içeceklerdeki, kraker, bisküvi, kek, dondurma vb. light yiyeceklerdeki tatlandırıcılar günlük tüketim miktarını aşabilir. Bunlara dikkat edildiği sürece yapay veya doğal tatlandırıcılar kullanılabilir.
Fruktoz sofra şekerinden daha mı sağlıklıdır?
Cevap hayırdır. Fruktoz ve sukroz farklı şekerlerdir ve ikisi de basit karbonhidrattır. Fruktoz meyvelerde doğal olarak bulunur. Ancak yüksek fruktozlu mısır şurubu veya kristal fruktoz olarak da bazı besinlere eklenebilir. Şeker gibi bunların da 1 gramında 4 kalori vardır ama sofra şekerinden 1.5 kez daha tatlıdır. Küçük miktarları aynı tatlılık derecesini verir. Bu yüzden daha az miktarlarda kullanılarak daha az kalori alınabilir.
Balın besin değeri sofra şekerinden daha mı fazladır?
Bu durum yaygın olarak yanlış değerlendirilmektedir. Bal fruktoz, glikoz, sukroz gibi şekerlerin karışımından oluşmaktadır. Çok az miktarda kalsiyum, demir ve B vit bulunmaktadır. (100 gramda 15 mg kalsiyum, 0.8 mg demir, 0.01 mg B1 vitamini) 100 g balın ne kadarını tükettiğimizi düşünürsek bu besin değerleri önemsenmeyecek kadar azdır. Bal ihtiyaç duyulan enerjiye göre günlük beslenmeye sadece bir karbonhidrat kaynağı olarak eklenebilir.
Yapay tatlandırıcı gerçeği
Şeker: Tatlı ama ölümcül
Light ürünler zayıflatıyor mu?