Şeker bayramında vücudunuz da bayram yapsın

Güncelleme Tarihi:

Şeker bayramında vücudunuz da bayram yapsın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 11:41

İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan bayramda kilo almamak için beslenme önerileri...

Haberin Devamı

Orucun bitmesi ile başlayan bayram döneminde, eş dost ziyaretleri sırasında ikram edilen yüksek kalorili yiyecekleri sık sık tüketmek şişmanlamayı daha kolay hale getirebilir. Adı gibi kendi de tatlı ve şekerleme yüklü olan şeker bayramında daha dikkatli olmak gerekir.

Şeker bayramında vücudunuz da bayram yapsın
Özellikle yapımında fazla miktarda yağ, şeker ve un kullanılan hamurlu-şerbetli tatlılardan, kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak kalmakta fayda var. Enerji değeri çok yüksek olan bu yiyecekler bir gün içinde birkaç porsiyon tüketilirse, bel çevresinin genişlemesi muhakkaktır. Bel çevresi genişlemesi de başta insülin direnci, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Haberin Devamı


Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın

Gün içinde her ikrama hayır denilemeyeceği için önlemi baştan almakta fayda var. 1 kase yoğurt, beraberinde 1 adet mevsim meyvesı ve 3-4 tane bademle yapılan kahvaltı yeterli olur.

Şeker bayramında vücudunuz da bayram yapsın


Öğle yemeğini acıkınca yiyin

Etli, peynirli veya tavuklu bir salata ile bir bardak ayran içmek öğle yemeği için ideal. Öğleden sonraki bayram ziyaretlerinde de ikram edilen yiyeceklerden 4 dilim baklava, 3 dilim börek, iki dilim kek yerine; mümkünse 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 dilim börek ve 1 ince dilim kek tercih edilebilir. Bu tüketilen tatlı miktarlarının günde iki porsiyonu geçmemesine özen göstermek gerekir. Özellikle şeker hastaları, kalp hastaları ve tansiyon hastaları bu durumda daha dikkatli olmalıdır.
Şeker bayramında vücudunuz da bayram yapsın


Akşam yemeğini az yiyin

Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam yemeğini az yemek gerekir. 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği ile 1 kase cacık ve 1 porsiyon meyve yemek yeterli olacaktır. Kilo kontrolünün önemli bir bölümünün de hareket etmek olduğunu unutmamak gerekir. Bayram tatilini fırsat bilerek günlük aktivitemizi de artırmak, yediklerimizi dengelemek açısından önemlidir. Oruç ve bayram döneminde alınan önlemler yeterli olmadıysa ve kilo artışı devam ediyorsa, bu konuda muhakkak tıbbi yardım alınması gerekir.
Şeker bayramında vücudunuz da bayram yapsın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!