Güncelleme Tarihi:
Yapılan araştırmalar da şekerli besinlerin bağımlılık yaptığını gösteriyor. Pasta, çikolata ve şekerleme bağımlılığından kurtulmak ise size bağlı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'da yapılan araştırmalara göre şeker, bünyede dopamin üretimini hızlandırıyor ve bu da mutluluk hormonların salgılanmasına imkan tanıyor. Opiat salgısı nedeniyle de şeker yoksunluğunda beyne çeşitli sinyaller gönderiliyor. Bu durumda kişi kendini kötü, mutsuz ya da enerjisiz hissettiğinde hemen dışarıdan şeker almaya yönelebiliyor. Şeker alımı sırasında beyinden gelen dürtüleri durdurmak için şunları yapmalısınız.
Beslenme Programınızı Düzenleyin
Gün içerisinde şekerlemeleri fazla tüketen kişilerin belirli bir beslenme programına sahip olmadıkları görülüyor. Bu sorundan kurtulmak için öncelikle öğünlerinizi düzenlemelisiniz. Şekeri de kahvaltıda tüketmelisiniz. Kahvaltılarda 1 tatlı kaşığı bal, pekmez ya da reçel tüketilebilir. Bunun yanında sütünüze tarçın atarak ya da hurma yiyerek de tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Kahvaltıda yeteri miktarda şeker alınmadığında bu durum, gün içerisinde fazla şeker alımına neden oluyor. Ayrıca bu düzen, zayıflamanıza da yardımcı olacak.
Ara Öğünleri Atlamayın
Uzun süreli açlık durumunda vücutta hipoglisemik belirtiler görülüyor ve atıştırmalıklar, çikolatalar, pastalar devreye girebiliyor. Şeker tüketimini azaltmak için ara öğün tercih etmeli ve bu öğünlerde kuru veya taze meyveler yemelisiniz.
Sütlü ya da Meyveli Tatlılar Yiyin
Yemeklerden sonra tatlı tüketmek istiyorsanız şerbetli tatlılar yerine kalorisi ve şeker oranı daha düşük olan sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin.
Düzenli Spor Yapın
Spor yapmanız durumunda, şekerin sağladığı dopamin hormonunun önemli bir kısmını sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca kalori yakımı da gerçekleşiyor. Şeker bağımlılığından kurtulmanın önemli yollarından biri de düzenli olarak spor yapmak.
Proteini Eksik Etmeyin
Enerjinizi şeker yerine proteinden yani, kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve yoğurt gibi besinlerden alın.