Şeflerden Safranlı Yılbaşı Hindisi Tarifi!

Güncelleme Tarihi:

Şeflerden Safranlı Yılbaşı Hindisi Tarifi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 15:41

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez menüsü hindi ve pilav için ünlü şeflerden bir çok pişirme tarifleri internette arka arkaya paylaşılıyor. Sultan Safran şeflerinin hazırladığı Safranlı Yılbaşı Hindisi tarifi sosyal medyada hızla yayılmaya başladı.

Haberin Devamı

Dünyanın En pahalı Baharatı

Türkiye’de sadece Safranbolu’da üretilen safran rekoltesi yılda sadece 20 ila 30 kilo arasındadır. Bu yüzden safran dünyanın en pahalı baharatı olma rekorunu hala elinde tutuyor. Kalitesine göre fiyatı 15.000 ila 25.000 TL arasında değişen Safran'ın mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır. Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.

Haberin Devamı

Kleopatra Safranlı Aşk Banyosu Yapıyordu

Irak’ta 50.000 yıllık tarih öncesi hayvan tasvirlerinde safran bazlı pigmentlere rastlanmıştır. Sonraları Sümerler doğada büyüyen safranı tedavi ve sihirli iksir yapmak için kullandı. Antik Persler MÖ 10. yüzyılda Derbena, İsfahan ve Horasan şehirlerinde Fars safranı (Crocus sativus 'Hausknechtii') yetiştirdi. Bu yerlerde safran lifleri tanrılara sunulan dokumalarda, boya, parfüm ve ilaçlarda kullanılmıştır. Safran lifleri yataklara serpilmiş ve melankoli krizlerini iyileştirmek için sıcak çaylarla karıştırılmıştır. Perslerin safranı uyuşturucu maddelerle birlikte ve afrodizyak olarak kullandığı da sanılmaktadır. Asya seferleri sırasında Büyük İskender safranı, içecek ve yiyeceklerinde kullandığı gibi savaş yaralarını tedavi amacıyla banyosunda da kullanmıştır. İskender'i taklit eden askerleri safran ile banyo alma alışkanlığını Yunanistan’a getirmişlerdir. Helenistik Mısır döneminin sonlarında Kleopatra'nın, sevişmelerinin daha zevkli geçmesi için banyosunda safran kullandığı bilinir. Mısırlı sağlıkçılar her türlü gastroentestinal tedavi için safranı kullanmaktaydı.

Şeflerden Safranlı Yılbaşı Hindisi Tarifi

Haberin Devamı

Safranlı Yılbaşı Hindisi Tarifi

Şefler tarafından hazırlanan Safranlı Yılbaşı Hindisi Tarifine bir de video çekilerek sosyal medyada paylaşıldı, Birinci sınıf İran safranını ithal edip dünyanın her tarafına ihraç eden yetkililer son dönemde arap turistlerin tatil için Türkiye’yi tercih etmesi dolayısı ile Türkiye’de ki şeflerin safrana olan ilgisinden çok memnun olduklarını ve birçok yeni safranlı yemek tarifleri hazırlayarak sosyal medyadan paylaşacaklarını belirtti.

Yılbaşı Sofrası İçin Safranlı Hindi Yapımı

Hindi İçin Malzemeler:

- 1 Bütün Hindi
- 1 Adet Kuru Soğan
- 1 Adet Domates
- 1 Adet Orta Boy Havuç
- 1 Adet Yeşil Biber
- 40 gr Salça
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
- 10 gr Bal
- 10 gr Yoğurt- 2 gr Karabiber
- 10 gr Sıvı Yağ
- 2 gr Kırmızı Toz Biber
- 2 gr Tuz
- 1 gr Safran
- 1 Bardak Su

Haberin Devamı

Şeflerden Safranlı Yılbaşı Hindisi Tarifi

Pilav İçin Malzemeler:

- 500 gr Pirinç
- 10 gr Margarin
- 40 gr Ayçiçek yağı
- 2 gr Tuz
- 0,5 gr Safran

Hazırlama:

Hindi Yapımı:

1 - Soğan, domates, havuç, yeşil biber jülyen doğranır.

2 - Tüm malzemeler karıştırma kabına alınır ve karıştırılarak harmanlanır.

3 - Sos haline getirdiğimiz karışım hindiye masaj yapılarak sürülür.

4 - 160° ısıtılmış fırında 2 saat pişirilir.

Pilav Yapımı;

5 - 750 ml suyun içerisine 0,5 gr safran ilave edilerek kaynatılır.

6 - Önceden yıkadığımız pirinçler tencerede yağ ile kavrulur.

7 - Hazırladığımız safranlı su kavrulan pirince eklenir.

8 - İstenilen miktarda tuz ilave edildikten sonra orta ateşte pişirilir.

Haberin Devamı

9 - Pişen pilavımız demlendirildikten sonra hindi ile birlikte servis edilir.



BAKMADAN GEÇME!