GeriBitki Bakımı Sarımsak Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Sarımsak Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sarımsak Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Sarımsak Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Sarımsak Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Sarımsak Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Sarımsak, kültür sebzeleri arasında önemli bir yeri bulunuyor. Kokusu ve tadı pek ilgi çekmese de hemen hemen bütün evlerde günlük kullanılan bir sebzedir. Filizlenen, yeşeren sarımsaklarınızı toprağa ekerek, yeni sarımsaklar elde edebilirsiniz. Sarımsak tohumu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik."

Sarımsak (Allium sativum), geçmişi eski tarihlere dayanan bir kültür bitkisidir. Diğer bitkiler gibi çiçeklenme sonucunda tohum üretmez. Tohum olarak sarımsak dişleri kullanılır. 

Sarımsak Tohumu Nedir? 

Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunuyor. Tohum olarak adlandırılan her bir diş kendini kaplayan zardan oluşuyor. Her bir dişi bir arada tutan ayrı bir genel zar bulunuyor. 

 Sarımsak Tohumu Nasıl Olur? 

 Sarımsak toprak altında yetişen bir bitkidir. Toprak altındaki sarımsak gövdesinin kök saçakları vardır. Sarımsağı oluşturan dişler zamanla olgunlaşarak belirli bir ebada gelirler. Büyüklükleri sarımsağın cinsine göre 2-3 cm arasında değişir. "Baş" olarak adlandırılan sarımsağın ağırlığı 20-25 gr ağırlığındadır. 

 Sarımsak Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Sarımsak üretmek için özel bir tohum gerekmiyor. Pazardan, marketten aldığınız sarımsaklardan yenilerini üretebilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus, ekeceğiniz sarımsakların dolgun ve kaliteli olması gerekiyor. Türkiye'de Taşköprü, Boyabat sarımsakları kaliteli sarımsak türleridir. İnternet üzerinden bu sarımsakların satışı yapılıyor. Güvenilir bir siteden getirtebilirsiniz. 

 Sarımsak Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Sarımsak tohumu olarak adlandırılan dişleri bahçenizde, tarlada, saksınızda yetiştirebilirsiniz. Açık alanda yetiştirecekseniz önceden toprağı hazırlamanız gerekiyor. Sarımsak doğal gübreyi sevmez. Bu nedenle zirai gübre kullanmaya dikkat ediniz. 

 Sarımsakları tek sıra dizecekseniz 20-40 cm sıra arası, 5-10 cm sıra üzeri uzaklığı ayarlıyorsunuz. Çok sıralı dizecekseniz 120-150 cm sıra arası, 10x10 cm mesafe aralığı oluşturuyorsunuz. Dişlerin ekim derinliği ise 3-4 cm olmalıdır. 

 Her bir yuvaya tek diş gelecek şekilde elle dikmeniz en doğrusudur. Böylece zayiat vermemiş olursunuz. Dişleri, sivri kısımları yukarı gelecek şekilde ekiyorsunuz. Yağmurlama sistemiyle toprağı nemlendirmeniz yeterlidir. 

 Sarımsak Tohumu Ne zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Sarımsak tohumu, bölgenin iklim yapımına göre farklı aylarda ekiliyor. Ilıman iklime sahip bölgelerde Kasım ayından itibaren ekime başlanabilir. Aşırı soğuk ve don riski olan bölgelerde Nisan ayından itibaren ekiliyor. 

 Evinizde filizlenen sarımsak dişlerinizi istediğiniz zaman saksınıza ekebilirsiniz. Kış döneminde ekecekseniz, toprağın üzerini gübreyle kapatabilirsiniz. 

 Sarımsak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Açık alana sarımsak tohumu ekecekseniz önceden çimlendirmeye ihtiyacınız bulunmuyor. Bahçeye, tarlaya ekilen sarımsak tohumunun çimlenmesi 30 gündür. Sarımsaklar çimlenmeye başladıktan sonra zararlı otların temizlenmesi önemlidir. Periyodik olarak zararlı otları ayıklamayı ihmal etmeyin. 

 Sarımsak Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Sarımsak suyu ve nemi fazla sevmez. Genellik kıraçta yetiştirildiğinden sadece yağmur suyundan yararlanılıyor. Havalar aşırı kurak gittiğinde Haziran ayı içinde 1-2 defa sulayabilirsiniz. Sulama yaptıktan sonra mutlaka çapa yapmayı ihmal etmeyin. 

 Saksıda sarımsak yetiştirecekseniz, saksınızın altının delik olduğundan emin olun. Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz. Bu arada sarımsağınızın iri diş tutmasını istiyorsanız ayda bir az miktar gübre eklemeyi unutmayın. 

 Sarımsak Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Sarımsaklarınızın filiz vermesini, diriliğini kaybetmemesini istiyorsanız saplarıyla birlikte almaya özen gösterin. Aldığınız sarımsakları saç örgüsü yapar gibi birbirlerine sarın. 

 Ördüğünüz sarımsak demetlerini karanlık, kuru, serin bir ortamda saklayın. Böylece filizlenmelerini, bozulmalarını önlemiş olursunuz. Sarımsak demetlerinizi kalorifer veya soba yanan odalarda asla bulundurmayın. Sarımsaklarınızın daha kısa sürede bozulmalarına yol açmış olursunuz. Evin güneş almayan, serin bir bölümüne asabilirsiniz.

False